σύνοδος-κορυφής-στις-βρυξέλλες-στρέφ-518841
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 17.07.2020 | 08:15

Σύνοδος Κορυφής: Στις Βρυξέλλες στρέφεται το πολιτικό & διπλωματικό ενδιαφέρον

Στις Βρυξέλλες στρέφεται το πολιτικό και διπλωματικό ενδιαφέρον για τις επόμενες 48 ώρες, καθώς την Παρασκευή ξεκινά η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρώπης των 27, της πρώτης που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία των προέδρων και πρωθυπουργών της Ε.Ε., με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού.

Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων βρίσκονται αφενός οι εξελίξεις στο «καυτό» μέτωπο της οικονομίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τη θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό της Ένωσης.

Αφετέρου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η απάντηση που καλείται να δώσει η Ένωση απέναντι στην ολοένα κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ιδίως μετά τις μονομερείς αποφάσεις της Άγκυρας στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

Την κρισιμότητα της Συνόδου Κορυφής έσπευσε να επισημάνει ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως «πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης».

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο, συνοψίζοντας τις θέσεις της σε τρεις άξονες, οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε ο κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός.
  • Να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε, εξάλλου, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στον επικεφαλής της Ε.Ε. ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει άμεσα αποφάσεις για την ενίσχυση των οικονομιών και τη στήριξη των εργαζομένων.

Κατά τον κ. Πέτσα, «αγκάθι» στις όποιες αποφάσεις λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραμένουν οι διαφωνίες για την αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα, ο ίδιος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την επίτευξη συμφωνίας κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters εκτιμά ότι από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., αναμένεται να καθοριστεί η κατεύθυνση του ευρώ και των ευρωπαϊκών αγορών μετοχών και ομολόγων τους επόμενους μήνες.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η πρόταση για το σχέδιο ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, θεωρήθηκε ως κάτι επαναστατικό που οδηγεί την Ε.Ε. πιο κοντά σε μία δημοσιονομική ένωση -με την πρόβλεψη για κοινή ανάληψη χρέους και τη διάθεση των χρημάτων με τη μορφή κυρίως επιχορηγήσεων αντί δανείων – και ενίσχυσε πολύ την εμπιστοσύνη στην πορεία των ευρωπαϊκών αγορών.