Στην «σέντρα» η περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών

Δώδεκα κατηγορίες στοιχείων από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (δηλώσεις «πόθεν έσχες») των πολιτικών προσώπων θα δημοσιεύονται με μορφή ηλεκτρονικού αρχείου στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων.

Σ’ αυτά θα περιλαμβάνονται τα εισοδήματα και τα έσοδα από κάθε πηγή, τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία, τα υπόλοιπα όλων των τραπεζικών καταθέσεων, οι επενδύσεις σε κινητές αξίες, οι μισθώσεις θυρίδων στις τράπεζες, ακόμη δε και οι πάσης φύσεως οφειλές από δάνεια.

Το ποια ακριβώς θα είναι τα πληροφοριακά στοιχεία που θα εκτίθενται σε δημόσια θέα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημ. Παπαγγελόπουλου.

Η απόφαση προβλέπει, συγκεκριμένα, τα εξής:

1. Οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) των πολιτικών προσώπων, δηλαδή του Πρωθυπουργού, των Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών, των Υφυπουργών, των Βουλευτών και των Ευρωβουλευτών, των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και όσων διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων δημοσιεύονται με μορφή ηλεκτρονικού αρχείου στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων με μέριμνα του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

2. Το αντικείμενο της δημοσιοποίησης περιλαμβάνει τα κάτωθι στοιχεία:

α. επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός, ιδιότητες με τις οποίες υποβάλλεται η δήλωση και η ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων του/της υπόχρεου,

β. επώνυμο, όνομα και όνομα πατρός του/της συζύγου του υπόχρεου,

γ. έσοδα από κάθε πηγή,

δ. μετοχές ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών, ομόλογα και κάθε είδους ομολογίες, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα καθώς και οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό προϊόν τράπεζας, ασφαλιστικής εταιρείας ή οποιουδήποτε άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος

ε. μίσθωση θυρίδων σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά ιδρύματα,

στ. καταθέσεις σε Τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά Ιδρύματα, καθώς και τα υπόλοιπα χρηματιστηριακών λογαριασμών – χρηματικών καρτελών, εξαιρουμένου του ΙΒΑΝ,

ζ. ακίνητα, περιουσιακά στοιχεία και εμπράγματα δικαιώματα επ’ αυτών, εξαιρουμένης της οδού, αριθμού ή τοποθεσίας του ακινήτου, του ονοματεπωνύμου της Συμβολαιογράφου (απόκτησης και εκποίησης/ μεταβολής των ανωτέρω)

η. οχήματα κάθε χρήσης, εξαιρουμένου του αριθμού κυκλοφορίας τους

θ. πλωτά μέσα, εξαιρουμένου του αριθμού νηολογίου ή λεμβολογίου

ι. εναέρια μέσα, εξαιρουμένου του αριθμού νηολογίου

ια. συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση, εξαιρουμένου του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ) της επιχείρησης ,

ιβ. οι δανειακές υποχρεώσεις και οφειλές.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΣΕΝΤΡΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!