στην-αθήνα-αμερικανικό-κλιμάκιο-για-τ-797196
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.05.2022 | 15:29

Στην Αθήνα αμερικανικό κλιμάκιο για τα F-35

Στην Αθήνα καταφτάνει αύριο, Τετάρτη, ομάδα τεχνοκρατών αποτελούμενο από στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφορικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους F-35.

Η Αθήνα προσανατολίζεται στην αγορά 24 stealth μαχητικών F-35, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες επαφές που είχε η ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ουάσινγκτον.

Η χώρα μας θα αποστείλει μάλιστα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, το αίτημα μέσω Letter of Request στις ΗΠΑ και θα αναμένει την απάντηση της αμερικανικής πλευρά για την διαθεσιμότητα, το κόστος αλλά και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

Με τη θετική απάντηση των ΗΠΑ στο ελληνικό αίτημα, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύναψης της συμφωνίας και στη συνέχεια η παραγωγή, η εκπαίδευση των πιλότων και του τεχνικού προσωπικού και αν όλα εξελιχθούν ομαλά η έναρξη παράδοσης των νέων μαχητικών 5ης γενιάς από το 2028. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνουν έργα στις υποδομές της Πτέρυγας Μάχης που θα φιλοξενήσει τα νέα μαχητικά.