Στη Βουλή τα προβλήματα των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας σχετικά με τα προβλήματα στην υλοποίηση των προγραμμάτων από τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη.

Στα πλαίσια του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, υλοποιούνται προγράμματα για τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, που αφορούν  στον κοινωνικό τουρισμό, διακοπές και εκδρομές, σε δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου και βιβλίων, όπως επίσης και σε χρηματικά βοηθήματα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που σκοπός των προγραμμάτων είναι να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμες παροχές προς όφελος των δικαιούχων, δυστυχώς υπάρχουν καταγγελίες από μεγάλη μερίδα συμμετεχόντων, οι οποίοι ενώ είναι οικονομικά τακτοποιημένοι προς τον ΕΦΚΑ, αποκλείονται από προγράμματα της Αγροτικής Εστίας.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν αγρότες, ενώ στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ, εμφανίζονται ότι δεν οφείλουν εισφορές, έχοντας και τις σχετικές αποδείξεις πληρωμής, όταν πηγαίνουν στους Ανταποκριτές (του πρώην ΟΓΑ) του ΕΦΚΑ για να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα, εμφανίζονται, με  εκκρεμότητες.

Αυτό έχει ως συνέπεια, τον αποκλεισμό των παραγωγών από τα ωφελήματα της Αγροτικής Εστίας, για την οποία σημειωτέον υπάρχει ειδική εισφορά παρακράτησης μέσα στις εισφορές του ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθούν και ζητήματα που προκύπτουν στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων έτους 2020, έχουν όσες μητέρες είναι ασφαλιστικά ενήμερες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019. Όμως, η διακύμανση του ύψους της ασφαλιστικής εισφοράς, η οποία εξαρτάται από το δηλωθέν εισόδημα, έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτουν μικρές διαφορές στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες και τακτοποιούνται- καταβάλλονται εντός του 2020, με αποτέλεσμα αν και έχουν τακτοποιηθεί, το σύστημα να μην τις εμφανίζει ενήμερες ασφαλιστικά και να τις αποκλείει από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό:

-Προτίθεται να λάβει πρωτοβουλία προς αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος όσων ασφαλισμένων έχουν εκπληρώσει τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, έως και την ημερομηνία  έναρξης κατάθεσης αιτήσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα;

-Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε χωρίς κλήρωση, όλες οι τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες ασφαλισμένες ή συνταξιούχοι, του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), οι οποίες έχουν κάνει ηλεκτρονική αίτηση να λαμβάνουν το βοήθημα;

-Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε το σύστημα να εμφανίζει αυτόματα τις όποιες μεταβολές, όπως καταβολή εισφορών και ασφαλιστική ικανότητα ασφαλισμένων;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΒΟΥΛΗ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!