Στη Βουλή απόφαση του Δ. Αθηναίων για τη διατήρηση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
20
Οκτώβριος
Back

Στη Βουλή απόφαση του Δ. Αθηναίων για τη διατήρηση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνουν για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων για τη διατήρηση για τρία χρόνια παράνομων και επικίνδυνων διαφημιστικών πινακίδων σε 540 στέγαστρα στάσεων λεωφορείων.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Στις 22 Ιουλίου 2020 δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση 46526 με τίτλο «Ρύθμιση όρων και προϋποθέσεων για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης», στο άρθρο 4 της οποίας διευκρινίζονται μεταξύ άλλων οι όροι για την τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων σε στέγαστρα στάσεων λεωφορείων.

Στις 27 Ιουλίου 2020 κατατέθηκε ερώτηση από 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς όλα τα υπουργεία που συνυπογράφουν την ΚΥΑ με τίτλο «Ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων», η οποία έλαβε απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 14/08/20, όπου αναφέρεται ρητά ότι «Ειδικά για τις στάσεις λεωφορείων, για πρώτη φορά υπάρχει καθολική απαγόρευση τοποθέτησης διαφημιστικών πινακίδων κάθετα στη φορά της κίνησης (και από τις δύο πλευρές) σε δρόμους με όριο άνω των 70 χλμ/ώρα, ενώ στους δρόμους με όριο ταχύτητας κάτω των 70 χλμ/ώρα επιτρέπεται μόνο στην αντίθετη της φοράς κίνησης των οχημάτων».

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης «Ενημέρωση από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, σχετικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις προβολής υπαίθριας διαφήμισης». Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Λιβάνιος διευκρίνισε εκ νέου ότι «σε δρόμους που είναι κάτω των 70 χιλιομέτρων, που είναι κυρίως μέσα στους αστικούς ιστούς, επιτρέπεται μόνο η κάθετη σήμανση αντίθετα από τη φορά της κίνησης».

Στην ίδια συνεδρίαση, η βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. κ. Άννα Βαγενά ζήτησε περεταίρω διευκρινίσεις για το εν λόγω σημείο, επισημαίνοντας πως σύμφωνα με ανακοίνωσή του ο Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» θεωρεί πως είναι αμφιλεγόμενη η διατύπωση του μέρους που αφορά στις διαφημίσεις στις στάσεις λεωφορείων και ότι ενδέχεται να καλύπτει νομικά την τοποθέτηση πινακίδων στη φορά της κίνησης των οχημάτων. Συγκεκριμένα, η διατύπωση στο σημείο του άρθρου 4 «Όταν τοποθετούνται πλαίσια σε δύο πλευρές των στεγάστρων πρέπει στην πλάτη αυτών να εξασφαλίζεται ελεύθερη δίοδος μήκους τουλάχιστον ενός (1) μέτρου καθ’ όλο το ύψος αυτής. Η προβολή της διαφήμισης επιτρέπεται και στις δύο όψεις των πλαισίων αυτών», μπορεί να θεωρηθεί αμφιλεγόμενη ως προς το εάν ως «πλαίσια» ορίζονται τα παράλληλα ή τα κάθετα στη φορά των οχημάτων πλαίσια των στεγάστρων λεωφορείων.

Δεδομένου ότι ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Λιβάνιος, διέψευσε ότι το εν λόγω σημείο του άρθρου 4 επιδέχεται αμφισβήτησης και επανέλαβε ρητά ότι είναι παράνομη η τοποθέτηση διαφημίσεων σε στέγαστρα στάσεων λεωφορείων στη φορά της κίνησης των οχημάτων και σε πλαίσια κάθετα προς τον άξονα του δρόμου, που είναι δηλαδή στο άμεσο οπτικό πεδίο των οδηγών, η κ . Βαγενά ζήτησε να διευκρινιστεί για ποιο λόγο τότε το κέντρο της Αθήνας βρίθει από αυτές ακριβώς τις διαφημίσεις εφόσον είναι παράνομες και εάν ο Δήμαρχος Αθηναίων απολαμβάνει κάποιου είδους εξαίρεση ή προστασία ή ευνοϊκή μεταχείριση ως προς την τήρηση του νομοθετικού πλαισίου. Η απάντηση του υφυπουργού σε αυτό το ερώτημα ήταν: «ακόμη δεν έχει προσαρμοστεί η χωροθέτηση των πινακίδων στη νέα Κ.Υ.Α. Γι’ αυτό είπα, μόλις ολοκληρωθεί το πλαίσιο, για να μην υπάρχει πολυνομία, θα βγει μια διευκρινιστική δήλωση.»

Μία μόλις εβδομάδα αργότερα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, στην 25η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, που είχε ως μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την έγκριση ψηφίσματος σχετικού με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, προστέθηκε, με βαθμό προτεραιότητας «Επείγον», δεύτερο θέμα με τίτλο: « Έγκριση για τον επανακαθορισμό των πεντακοσίων σαράντα (540) ήδη τοποθετημένων διαφημιστικών ρακετών σε στέγαστρα στάσεων αφετηριών και στάσεων αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς και των ήδη τοποθετημένων τριάντα (30) θέσεων διαφημιστικών Πύργων, προκειμένου να διενεργείται απρόσκοπτα για το χρονικό́ διάστημα από́ 1/1/2021 μέχρι 31/12/2023, η υπαίθρια διαφήμιση». Πρόκειται για εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων, της οποίας πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Μέσα από την παράθεση μιας δέσμης κειμένων διαφόρων φορέων που συνοδεύουν την απόφαση, νόμων, Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων διαφόρων εποχών, παλαιών αποφάσεων Διευθύνσεων του Δήμου και Διευθύνσεων της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως και της ΚΥΑ 46526/2020, η πρόταση προβλέπει ρητά επικαλούμενη την ΚΥΑ  61818/04 πως: «Επιτρέπεται η διαφήμιση και στις δύο όψεις του διαφημιστικού πλαισίου που τοποθετείται στα στέγαστρα αφετηριών και στάσεων αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών.»

Η πρόταση έγινε δεκτή. Δηλαδή μία βδομάδα μετά τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Λιβάνιου, η πλειοψηφία του Δήμου Αθηναίων τον διαψεύδει με απόφασή της και προετοιμάζει το έδαφος για να συνάψει συμφωνίες εκχώρησης της εκμετάλλευσης για τρία χρόνια 540 στεγάστρων, με παράνομες επιφάνειες κάθετες και με μέτωπο στην κατεύθυνση οδήγησης, ιδιαίτερα επικίνδυνες για την απόσπαση προσοχής των οδηγών με απροσδιόριστες συνέπειες.

Επιπλέον, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όλα τα διαφημιστικά πλαίσια στις στάσεις λεωφορείων στο κέντρο της Αθήνας φέρουν σήμανση της εταιρείας υπαίθριας διαφήμισης «POLITIS GROUP», η οποία φέρεται να δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην Αττική και η οποία επιχορηγήθηκε από την εκστρατεία ενημέρωσης για τον Covid-19 συνολικά με 245.000 ευρώ, τη στιγμή που η τηλεόραση της ΕΡΤ, με τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, έλαβε 270.000 ευρώ.

Επειδή η τοποθέτηση διαφημίσεων στα πλαίσια των στεγάστρων λεωφορείων, που είναι κάθετα προς τον άξονα του δρόμου και προς τη φορά κίνησης των οχημάτων αποτελεί μέσο απόσπασης της προσοχής των οδηγών και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή τόσο των ίδιων όσο και των διερχόμενων πεζών και οδηγών.

Επειδή σύμφωνα με την ΚΥΑ 46526/2020 και τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Θεόδωρου Λιβάνιου, η τοποθέτηση διαφημίσεων στα πλαίσια των στεγάστρων λεωφορείων, που είναι κάθετα προς τον άξονα του δρόμου και προς τη φορά κίνησης των οχημάτων, είναι παράνομη.

Επειδή κάθε κάθετη προς το ρεύμα κυκλοφορίας διαφήμιση, ανεξάρτητα από τα όρια ταχύτητας του δρόμου, έχει ήδη κριθεί παράνομη με την απόφαση 909/2007 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που βασίζεται στη Διεθνή Σύμβαση της Βιέννης.

Επειδή την εν λόγω απόφαση είχε τότε υποστηρίξει, ως μέλος του ΣτΕ, ο σημερινός Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος.

Επειδή η από 30/09/20 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το αψηφά και ορίζει τη διατήρηση των εν λόγω διαφημίσεων για τρία επιπλέον χρόνια.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να συμμορφωθεί ο Δήμος Αθηναίων με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και να αφαιρέσει άμεσα όλες τις παράνομες και επικίνδυνες διαφημίσεις που είναι τοποθετημένες σε πλαίσια στεγάστρων λεωφορείων, που είναι κάθετα προς τον άξονα του δρόμου και προς τη φορά κίνησης των οχημάτων;
  2. Πρόκειται, όπως υποσχέθηκε πολλές φορές ο κ. Λιβάνιος, να εκδοθούν αποφάσεις που θα επιβάλλουν στους Δήμους να αφαιρέσουν τις διαφημίσεις που θεωρούνται παράνομες; Και αν ναι, εφόσον είναι ήδη σε ισχύ σύμβαση του Δήμου Αθηναίων για τη μίσθωση των παράνομων πλαισίων, ποιος θα χρεωθεί τη ζημία από τη λύση της σύμβασης;

 

Η ερωτώντες βουλευτές

Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παππάς Νίκος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τσίπρας Γιώργος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!