Πολιτική

Στέλνει η Ελλάδα 100 άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία;

Μέχρι 100 άρματα μάχης Leopard 1A5 θα μπορούσε να στείλει η Αθήνα στο Κίεβο προκειμένου να το συνδράμει στον συνεχιζόμενο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Αυτό αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Ukraine Crisis Media Center (UCMC) το οποίο επικαλείται ουκρανικές πηγές ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι η Γερμανία ζήτησε από την Ελλάδα «να στείλει 100 άρματα μάχης Leopard 1A5 που διαθέτει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία και να πάρει σύγχρονα οχήματα ως αντικατάσταση» και ότι «η Γερμανία θα πληρώσει το κόστος για την πλήρη επισκευή των τανκς».

Αυτό που δεν διασαφηνίζεται είναι εάν τα οχήματα που θα λάβει η Αθήνα από το Βερολίνο ως αντικατάσταση θα είναι δωρεάν αλλά και εάν η διαδικασία θα γίνει «χέρι με χέρι». Δηλαδή πότε θα λάβει η ελληνική πλευρά τα αντισταθμίσματα που της οφείλονται στο πλαίσιο του «κυκλικού εξοπλισμού» του Κίεβου.

«Η Γερμανία θα πληρώσει το κόστος για την πλήρη επισκευή των τανκς στην Ελλάδα ή εκτός της χώρας» σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ γίνεται λόγος ότι οι Γερμανοί θα εγκαταστήσουν προηγμένα συστήματα θερμικής απεικόνισης και πρόσθετη θωράκιση στα εν λόγω άρματα μάχης τα οποία δεν έχουν εκσυγχρονιστεί επί τρεις δεκαετίες.

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι το δημοσίευμα έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του προέδρου της Ουκρανίας στην Αθήνα, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Αθήνα επεναβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να συνδράμει το Κίεβο, μεταξύ άλλων και με οπλικά συστήματα. Βέβαια, στην κλειστή συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών φαίνεται ότι πολλά από τα ουκρανικά αιτήματα απορρίφθηκαν ευθύς εξ’ αρχής από την ελληνική πλευρά.

Συνολικά, η Ελλάδα διαθέτει 551 άρματα μάχης Leopard1Α5 και 353 τύπου Leopard 2.

Από τα παραπάνω προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα προς τους αρμόδιους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ):

Πόσα άρματα μάχης Leopard έχει στείλει μέχρι στιγμής η Αθήνα στο Κίεβο;

Πόσα καινούργια έχει λάβει από την Γερμανία ως αντιστάθμισμα; Τα νέα Leopard ή όποια άλλη βοήθεια λάβει η Αθήνα από το Βερολίνο θα είναι δωρεάν ή θα έχει κόστος για την ελληνική πλευρά;

Έχει δεσμευτεί η Αθήνα και για παροχή πρόσθετης εξοπλιστικής βοήθειας στο Κίεβο, και αν ναι, τι είδους;

Αναλυτικά το δημοσίευμα του UCMC:

Η Ελλάδα θα μπορούσε να στείλει 100 άρματα μάχης Leopard 1A5 στην Ουκρανία που θα επισκευάσει η Γερμανία

Η Γερμανία ζήτησε από την Ελλάδα να στείλει 100 άρματα μάχης Leopard 1A5 που διαθέτει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία και να πάρει σύγχρονα οχήματα ως αντικατάσταση. Η Γερμανία θα πληρώσει το κόστος για την πλήρη επισκευή των τανκς.

Ο ελληνικός ιστότοπος ειδήσεων Flight ανέφερε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης από τα ιταλικά αποθέματα ως αντικατάσταση ενός προς έναν παλιών αρμάτων μάχης Leopard 1A5. Η Γερμανία θα πληρώσει το κόστος για την πλήρη επισκευή των τανκς στην Ελλάδα ή εκτός της χώρας, αν το πει η ελληνική κυβέρνηση.

Η Γερμανία θα εγκαταστήσει επίσης προηγμένα συστήματα θερμικής απεικόνισης και πρόσθετη θωράκιση στα άρματα μάχης.

Αυτά θα έπρεπε να είναι άρματα μάχης, ζήτησε η Γερμανία καθώς τα οχήματα Leopard 1A5 της Ελλάδας δεν εκσυγχρονίστηκαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

 

Παναγιώτης Μίχος

Recent Posts

Επίσκεψη Κασσελάκη στον τραυματία αστυνομικό

Τον 31χρονο αστυνομικό που δίνει μάχη για τη ζωή του στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου…

14 λεπτά ago

Βρέθηκε τελικά το ντοματάκι που είχε χαθεί στο Διάστημα για 8 μήνες

Ένα διαστημικό μυστήριο επιτέλους λύθηκε. Ντοματάκι που είχε χαθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατά την…

1 ώρα ago

Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση μεταναστών στη Β. Ελλάδα

Σε συλλήψεις τεσσάρων αλλοδαπών διακινητών για προώθηση παράτυπων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας προχώρησαν αστυνομικοί…

2 ώρες ago

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να προβλέψει τις καρδιακές παθήσεις

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, προκαλώντας 17,3 εκατομμύρια θανάτους σε ετήσια…

3 ώρες ago

Πέθανε ο ηθοποιός Ράιαν Ο’Νιλ σε ηλικία 82 ετών

Ο αμερικανός ηθοποιός Ράιαν Ο'Νιλ, γνωστός για τους ρόλους του στην ταινία «Love Story», καθώς…

3 ώρες ago

Στ. Κασσελάκης: Δεν χρωστάμε τίποτε, δεν υποκλινόμαστε σε κανέναν

Να δοθούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για την υπόκλιση του υπ. Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη προς…

3 ώρες ago