Categories: Πολιτική

ΣτΕ: Επιτρέπονται τα sms σε προεκλογική περίοδο

«Πράσινο φως» στην αποστολή sms και email κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας στους υποψήφιους βουλευτές.

Η απόφαση αυτή ρυθμίζει το νομοθετικό κενό που υπήρχε για το ζήτημα αυτό, ενώ επισημάνθηκε ότι δεν μπορεί να εξομοιωθεί η πολιτική επικοινωνία με τη διαφημιστική δραστηριότητα. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ακύρωσε πρόστιμα των 3.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί σε τρεις υποψήφιους βουλευτές από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Τα πρόστιμα αφορούσαν στην προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2019 και είχαν επιβληθεί στους Θεόδωρο Φορτσάκη, Δημήτρη Κούβελα, και την Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη, που ανήκουν στον πολιτικό χώρο της ΝΔ.

Στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων υποβλήθηκαν καταγγελίες ότι κατά την προεκλογική περίοδο του 2019 στάλθηκαν από τα τρία αυτά πρόσωπα σε πολίτες SMS και e-mail με σκοπό την πολιτική επικοινωνία των υποψηφίων βουλευτών με τους πολίτες της εκλογικής τους περιφέρειας. Σε απόφαση της η Αρχή έκρινε ότι τα επίμαχα SMS και e-mail στάλθηκαν χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των παραληπτών και επέβαλλε τα σχετικά πρόστιμα.

Οι 3 υποψήφιοι βουλευτές προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση των προστίμων. Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ ακύρωσε τις αποφάσεις της Αρχής καθώς έκρινε ότι στερούνται νομίμου ερείσματος. Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι δεν εμπίπτει η επικοινωνία του υποψήφιου βουλευτή κατά την προεκλογική περίοδο στο ρυθμιστικό πεδίο του άρθρου 11 παρ. 1 του ν. 3471/2006.

Όπως επισημαίνεται, για τον περιορισμό της, αναγκαίας για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, επικοινωνίας του υποψήφιου βουλευτή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με τους εκλογείς της περιφέρειας στην οποία θέτει υποψηφιότητα, απαιτείται ειδική ρύθμιση (σ.σ.: έκδοση οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι τέτοια ειδική ρύθμιση δεν μπορεί να θεωρηθεί το άρθρο 11 παρ. 1 του νόμου 3471/2006 (όπως ερμήνευσε η Αρχή), το οποίο ρυθμίζει τις επικοινωνίες για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών και για κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς, καθώς στην επίμαχη διάταξη του νόμου 3471/2006 δεν εμπίπτει πάντως η επικοινωνία του υποψήφιου βουλευτή κατά την προεκλογική περίοδο.

Comments are closed.


Recent Posts

Πιερία: Νεκρός 26χρονος σε τροχαίο

Tραγωδία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην Πιερία με έναν 26χρονο να χάνει τη ζωή του σε τροχαίο με τη…

8 λεπτά ago

Βραζιλία: Τέλος εποχής για Μπολσονάρου-Θρίαμβος Λούλα από τον πρώτο γύρο

Αδιαφιλονίκητο φαβορί για τις εκλογές στη Βραζιλία ήδη από τον πρώτο γύρο, είναι ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της χώρας, Λουίς…

25 λεπτά ago

Giannis: «Όταν αποσυρθώ, θέλω να… εξαφανιστώ»

Την επιθυμία να... εξαφανιστεί μετά το τέλος της καριέρας του και να πάει κάπου που δεν θα τον ξέρουν εξέφρασε…

37 λεπτά ago

Επίθεση αγνώστων στον σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ

Δέκα άτομα επιτέθηκαν αργά χθες το βράδυ, στον σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ και προκάλεσαν υλικές ζημιές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την…

47 λεπτά ago

Σούπερ Μάρκετ: Με αυξήσεις σε προϊόντα πρώτης ανάγκης μπήκε Οκτώβριος (λίστα)

Με αυξήσεις σε προϊόντα πρώτης ανάγκης έκανε ποδαρικό Οκτώβριος. Η αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες και το τέλος της επιδότησης…

52 λεπτά ago

Το Κίεβο πανηγυρίζει για την ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Λιμάν

Τα ουκρανικά στρατεύματα ανακοίνωσαν πως ανακατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Λιμάν στην κατεχόμενη ανατολική Ουκρανία, μια οδυνηρή ήττα για τους…

1 ώρα ago