σπυράκη-η-μακεδονία-πληρώνει-ακριβά-τ-603722
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.03.2019 | 12:03

Σπυράκη: Η Μακεδονία πληρώνει ακριβά τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Η Μακεδονία πληρώνει ακριβά τη Συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε στην αποκάλυψη που είχε κάνει χθες σχετικά με την απόρριψη από την πλευρά της Κίνας ενός προϊόντος ελληνικής εταιρείας από τη Μακεδονία, με «λόγο άρνησης» την αιτιολογία ότι «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος μακεδονικό χωρίς την άδεια των Σκοπίων».

Η ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τις ονομασίες των προϊόντων μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων, που θα έχουν 3ετή διάρκεια, η κατάσταση θα παραμένει θολή για το καθεστώς που επικρατεί.

«Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο μακεδονικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις χώρες της οποίας έχει ήδη συμφωνία. Όσον αφορά όμως τις τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα τον Καναδά ή την Κίνα, που δεν έχουμε συμφωνία πρέπει να διαπραγματευόμαστε για την ονομασία των προϊόντων. Αν για παράδειγμα κάποιος θέλει να στείλει κρασί, λάδι ή ελιές που έχουμε στη Χαλκιδική, θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

Για την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, η κ. Σπυράκη ανέφερε: «Οι φιέστες είναι περιττές. Θα σας διηγηθώ ένα περιστατικό. Η πρέσβειρα των Σκοπίων στις Βρυξέλλες είπε τις προάλλες: “Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τη Μακεδονία και είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα μας”. Άρα καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει κανένα erga omnes».

Η κ. Σπυράκη μίλησε και για τις εκλογές του Μαΐου και για τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής τους, αλλά και για το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν και εθνικές εκλογές στις ήδη υπάρχουσες ημερομηνίες.

«Ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι θα βγει μαύρος αν στήσει κάλπες για εκλογές στις 19 Μαΐου. Τη συντριβή κανένας δεν τη θέλει. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε την τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση. Θέλουμε οι εκλογές να γίνουν την ίδια μέρα και να υπάρχουν χωριστές αίθουσες. Άλλη αίθουσα για τις ευρωεκλογές και άλλη αίθουσα για τις δημοτικές, περιφερειακές. Ξεχωριστή διαδικασία».