Σπυράκη: Αυτοί που επιτέθηκαν στον Μπουτάρη είναι ακροδεξιοί τραμπούκοι

«Σε κάθε περίπτωση, εμείς καταδικάσαμε απερίφραστα τη βία, από όπου κι αν προέρχεται. Είναι απαραίτητο να εξηγήσουμε σε όλους ότι εμείς δεν κάνουμε επιλεκτική καταδίκη της βίας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μιλήσουμε για την ανάγκη να σταματήσει η ρητορική του μίσους. Γιατί είναι η ρητορική του μίσους αυτή που τροφοδοτεί τη βία» δήλωσε η Μαρία Σπυράκη σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ πρόσθεσε: «Επιτρέψτε μου να διαβάσω το τουίτ του πρωθυπουργού, γιατί έχει σημασία: «Αυτοί που επιτέθηκαν στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, δεν είναι ούτε αγανακτισμένοι πολίτες, ούτε συγκεντρωμένο πλήθος. Είναι απλά ακροδεξιοί τραμπούκοι, που πρέπει να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους». Λοιπόν, η δική μας τοποθέτηση είναι σαφής: Δεν ανεχόμαστε καμία έκφραση βίας, υπό καμία προϋπόθεση.

Είτε η βία ασκείται από ακραία στοιχεία, που συλλαμβάνονται και ορθώς, είτε από άλλους. Είναι ανάγκη, αντί να φθάσουν να συλλαμβάνονται εκ των υστέρων, να είχε αποτραπεί η επίθεση στον δήμαρχο εκ των προτέρων. Είτε η βία ασκείται από αγανακτισμένους, είτε ασκείται από τον Ρουβικώνα που πλέον είναι της μόδας και κανένας δεν μπορεί να τον σταματήσει, η αντιμετώπισή μας είναι η ίδια. Καλλιεργήθηκε ένας διχασμός στην πατρίδα μας, ένας διχασμός ανάμεσα στους πολίτες, χρόνια τώρα. Εδώ ήμασταν όταν γινόταν η συζήτηση για τις κρεμάλες. Δεν έγινε καμία καταδίκη απέναντι σε αυτή τη ρητορική».

Η κ. Σπυράκη σημείωσε πως υπάρχει μια αλληλουχία γεγονότων και πως η ρητορική της βίας είναι αυτή που πρέπει να εκλείψει.

«Ο διχασμός είναι αυτός που πρέπει να εκλείψει και να σταματήσουμε σε κάθε περίπτωση να βλέπουμε τη βία υπό προϋποθέσεις. Εξαρχής, αν μια πολιτική δύναμη τοποθετήθηκε αντίθετα σε όλο αυτό, αυτή είναι η ΝΔ. Και η ΝΔ τοποθετήθηκε ξεκάθαρα. Βία με, ή χωρίς, προϋποθέσεις δεν υπάρχει. Η βία είναι βία» υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στο Μακεδονικό, η κ. Σπυράκη είπε ότι η ΝΔ πρώτη διατύπωσε την εθνική θέση και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον ομόλογό του της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, το «Μακεδονία του Ίλιντεν», που είναι η επιτομή του αλυτρωτισμού. Κι ακριβώς αυτή η ονομασία δεν έπρεπε καν να γίνει δεκτή από την ελληνική πλευρά να υπάρχει στο τραπέζι.

Έγινε επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη και σε αυτή την επικοινωνία ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε στον κ. Μητσοτάκη ότι έγινε συζήτηση επί του συγκεκριμένου ονόματος. Και είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι αυτό το όνομα δεν έπρεπε να γίνει δεκτό να μπει στο τραπέζι. Έχει σημασία να θυμηθούμε ότι η εξέγερση του Ίλιντεν του 1903, δεν είχε στόχο τίποτα άλλο από τη δημιουργία ενός «μακεδονικού κράτους», με βάση το «μακεδονικό έθνος» και με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη.

Αν αυτό θεωρούμε ότι δεν αποτελεί την επιτομή του αλυτρωτισμού, την πιο βαθιά καρδιά του αλυτρωτισμού και καθόμαστε και το συζητάμε, τότε επιτρέψτε μου να έχουμε τελείως διαφορετική προσέγγιση από αυτή που έχει η κυβέρνηση».

Η κ. Σπυράκη είπε επίσης ότι μια σειρά μετριοπαθείς άνθρωποι, οι οποίοι είναι και κοντά στη ΝΔ, αλλά δεν είναι και απαραίτητα στη ΝΔ, πραγματικά θεώρησαν ότι είναι τελείως απαράδεκτο αυτό. Εξανέστησαν, είπε, διότι πρώτη φορά άκουσαν να γίνεται μια συζήτηση, που μπαίνει στον πυρήνα του αλυτρωτισμού αυτής της υπόθεσης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ, ΣΠΥΡΑΚΗ, ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ