Categories: Πολιτική

Σουηδία: Αποκατάσταση σχέσεων με Τουρκία ζητά ο πρωθυπουργός

Την ανάγκη να αποκατασταθούν οι σχέσεις ανάμεσα σε Σουηδία και Τουρκία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας Ούλφ Κρίστερσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη (24/1).

Ειδικότερα, ο Σουηδός πρωθυπουργός επισήμανε πως «δεν υπάρχει άλλο θέμα εθνικής ασφάλειας πιο σημαντικό από το γεγονός ότι εμείς, μαζί με τη Φινλανδία, να γίνουμε γρήγορα μέλη του ΝΑΤΟ».

Συμπλήρωσε δε, ότι θέλει να επανέλθει σε έναν λειτουργικό διάλογο για την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Εάν δεν έχουμε έναν λειτουργικό διάλογο, θα είναι δυσκολότερο για τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό θα έχει συνέπειες για την ασφάλεια της χώρας», τόνισε.

«Θέλω να επαναλάβω έναν διάλογο εργασίας με την Τουρκία», σημείωσε επικρίνοντας τους «προβοκάτορες» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την σουηδική υποψηφιότητα και απευθύνοντας έκκληση για «ηρεμία» απέναντι σε μια «σοβαρή» κατάσταση.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η χώρα του χρειάζεται την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ, ώστε να έχει την εγγύηση ασφαλείας που προβλέπει το Άρθρο 5.

Απέλπιδα προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μετά την ακύρωση της τριμερούς

Σημειώνεται ότι, η Τουρκία είχε προχωρήσει σε μια κίνηση κλιμάκωσης της έντασης με το ΝΑΤΟ μετά το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο Σύμφωνο και τους όρους που έθεσε η Τουρκιά προχωρά η Άγκυρα ακυρώνοντας την τριμερή συνάντηση Τουρκίας – Σουηδίας – Φινλανδίας, χωρίς μάλιστα να ορίσει νέα ημερομηνία.

Η τριμερής θα γινόταν στις Βρυξέλλες στα μέσα Φεβρουαρίου και η ακύρωση της «διαβάζεται» ως προσπάθεια της Άγκυρας να πιέσει το ΝΑΤΟ, που βιάζεται να εντάξει τις δύο χώρες στους κόλπους του μέσα στο Μάρτιο.

Το κλίμα είχε διαμορφωθεί ήδη από την προηγούμενη μέρα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο υπουργικό συμβούλιο, όπου δήλωσε:«Ας μην περιμένουν κανένα καλό από εμάς όσον αφορά την αίτηση στο ΝΑΤΟ. Θα έχετε τρομοκρατικές οργανώσεις να περιφέρονται στους δρόμους σας, και θα περιμένετε υποστήριξη από εμάς», ξεκαθάρισε και επανέλαβε.

«Εάν δεν σέβεστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της Δημοκρατίας της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς για το ΝΑΤΟ».

«Τα όρια των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ατόμου φτάνουν μέχρι εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του άλλου ατόμου. Επομένως, η άσχημη πράξη στη Σουηδία αποτελεί προσβολή για τους μουσουλμάνους. Κανένα άτομο δεν έχει το δικαίωμα να παρενοχλεί τους αγίους των μουσουλμάνων ή άλλων θρησκειών», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στην καύση του Κορανίου σε διαδήλωση κατά της Άγκυρας στη Σουηδία.

«Αν συμπαθούν τόσο πολύ μέλη τρομοκρατικών ομάδων και εχθρούς του Ισλάμ, τους συμβουλεύουμε να εμπιστευτούν και την άμυνα της χώρας τους σε αυτούς», πρόσθεσε.

Comments are closed.


Recent Posts

Σεξ – Διάρκεια: Πόσα λεπτά θεωρούνται ιδανικά;

Σύμφωνα με μελέτη  σε ετερόφυλα ζευγάρια από πέντε διαφορετικές χώρες σχετικά με τη μέση διάρκεια του σεξ, η κολπική επαφή…

2 ώρες ago

Για ποια ζώδια έρχεται «καταιγίδα» έρωτα

Ζώδια: Η εβδομάδα, που έρχεται, ξεκινά με χαλαρά, ωστόσο προς το τέλος Μαρτίου θα πάρει άλλο αέρα. Στις 28, η…

4 ώρες ago

Η θερινή ώρα δεν είναι αθώα – 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Την Κυριακή, 26 Μαρτίου, προχωρήσαμε τα ρολόγια μας κατά μία ώρα, για τη θερινή ώρα. Η αλλαγή αυτή σημαίνει διαταραχές…

6 ώρες ago

Βόμβα στις τουρκικές εκλογές: Ο Ερντογάν μπορεί να μην είναι υποψήφιος

Μία δήλωση που θα συζητηθεί πραγματοποίησε ενόψει των εκλογών στην Τουρκία στις 14 Μαΐου, ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου…

7 ώρες ago

Λαϊκή Συσπείρωση: Αξιοποίηση των «λαχανόκηπων» στην Ακαδημία Πλάτωνος!

Την αξιοποίηση του δημοτικού χώρου των «λαχανόκηπων» στην Ακαδημία Πλάτωνος προς όφελος των κατοίκων της περιοχής ζητά από τον δήμο Αθηναίων…

7 ώρες ago

Αποκαλυπτικός Guardian: «Κράτος εν κράτει η Μύκονος στην Ελλάδα»

Εκτενές ρεπορτάζ του Guardian για την επίθεση στον υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στις αρχές Μαρτίου στην Αθήνα και την…

7 ώρες ago