σκουρλέτης-προσωπική-στρατηγική-ή-τμ-52930
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 22.03.2017 | 10:25

Σκουρλέτης: Προσωπική στρατηγική ή τμήμα οργανωμένου σχεδίου τα περί «ευρύτατης πλειοψηφίας»

Η πρόσφατη δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη, για ψήφιση των μέτρων με «ευρύτατη πλειοψηφία» από τη Βουλή αλλά και αυτή που ακολούθησε περί συζητηση τους στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, για τους παροικούντες την Κουμουνδούρου, δεν αποτέλεσαν κεραυνό εν αιθρία.

Ο υπουργός Εσωτερικών, γνωρίζοντας ότι το νέο πακέτο των μέτρων που καλείται να εγκρίνει η κυβέρνηση για μετά το 2018-2019, είναι ιδιαίτερα βαρύ, έριξε στο τραπέζι το «χαρτί» της «ευρύτερης συναίνεσης».

Η χτεσινή δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ότι το ΔΝΤ ζητά από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα να δώσει διαβεβαιώσεις για την εφαρμογή των μέτρων μετά το 2019, παρότι διαψεύστηκε από το Ταμείο, φαίνεται ότι θα ξαναφέρει στην επικαιρότητα τις αναφορές Σκουρλέτη.

Όπως εκτιμούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να αποδοκιμάσει δημόσια την πρόταση του κ. Σκουρλέτη, φανερώνει ότι οι αναφορές του υπουργού δεν έγιναν εν’ αγνοία του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

«Ο κ. Σκουρλέτης δεν μίλησε θεσμικά, αλλά πολιτικά» περιορίστηκε να δηλώσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε αργότερα και η κ. Σβίγκου. «Θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε. Το ίδιο πράγμα είχε γίνει το 2010-11, που ζητούσαν από τον Σαμαρά να υπογράψει και στο τέλος υπέγραψε» ήταν η επισήμανση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη.

Όσοι γνωρίζουν τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δηλώνουν πεπεισμένοι ότι οι «απόψεις» Σκουρλέτης ήταν γνωστές στον Αλέξη Τσίπρα. Ο υπουργός Εσωτερικών εξάλλου, είναι από τα στελέχη που συνομιλούν με τον πρωθυπουργό και απολαμβάνουν της στήριξης του.

Παρότι ο Π. Σκουρλέτης, δεν βρίσκεται στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Πρωθυπουργού, εκφράζει ένα κομματικό ακροατήριο την στήριξη του οποίου επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο λόγος της παρέμβασης Σκουρλέτη, είναι προφανής. Ως στέλεχος με μακρά περίοδο στην Αριστερά, προερχόμενος από τη νεολαία του Ρήγα Φεραίου, έχει διαγνώσει ότι η συμφωνία δεν είναι διαχείριση, ούτε απέναντι στην κοινωνία, ούτε στο εσωτερικό του κόμματος, ακόμα και αν οι δανειστές επιστρέψουν την ύπαρξη αντί-μέτρων.

Η ύπαρξη συμφωνίας που θα προβλέπει νέες περικοπές στις συντάξεις, αύξηση του αφορολόγητου και σκληρές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, θα ισοπεδώσει τον σκληρό ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε αναφορά πλέον στην Αριστερά, θα φαντάζει περισσότερο ως μια «ανάμνηση» του παρελθόντος.

Εκφραστής της ιδεολογικής καθαρότητας

Αυτή ακριβώς την εξέλιξη επιδιώκει να αποτρέψει ο Π. Σκουρλέτης, αλλά και ένα τμήμα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να ενστερνίζεται τις απόψεις τους. Μπορεί ο Σκουρλέτης να μην βρίσκεται στην ομάδα των 53+, αλλά φαίνεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση του, θα βρει στήριξη από το συγκεκριμένο μπλοκ, αλλά και από άλλα στελέχη του κόμματος, τα οποία εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών είναι εξάλλου από εκείνα τα στελέχη που επιδιώκει με κάθε τρόπο να διατηρήσει την ιδεολογική καθαρότητα του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική. «Η κυβέρνηση πρέπει να υπενθυμίζει ότι δεν υιοθετεί το πρόγραμμα γιατί είναι ξένο προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ακραία νεοφιλελεύθερο», έχει δηλώσει στο παρελθόν και συνεχίζει να υποστηρίζει ο Π. Σκουρλέτης. Αυτός είναι και ο λόγος που πρότεινε να συζητηθούν τα μέτρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν έρθει για ψήφιση στο κόμμα, θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις», μας ανέφερε μέλος της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος. Αν η συγκεκριμένη εκτίμηση επιβεβαιωθεί ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει εκφράσει τη διαφωνία του και χωρίς να επέλθει ρήξη στο κόμμα, θα δημιουργηθεί μια συνισταμένη με διαφορετικό πρόσημο. Αυτό το τμήμα του κομματικού μηχανισμού, επιθυμεί να προσεγγίσει και ο υπουργός Εσωτερικών, σε μια περίοδο που πυκνώνουν οι διαγκωνισμοί εντός της Κουμουνδούρου.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους Θεσμούς, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και πρόσθετους φόρους, ο υπουργός Εσωτερικών ανοίγει θέμα μονιμοποιήσεις 30.000 συμβασιούχων. Εξάλλου ο ίδιος με την στήριξη και του Μαξίμου πρωτοστάτησε στην προώθηση της ρύθμιση για  την καταβολή των δεδουλευμένων σε χιλιάδες συμβασιούχων των δήμων. Ωστόσο, καθώς πολλές περιπτώσεις από αυτές σκοντάφτουν στις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου φαίνεται ότι προς το παρόν ο υπουργός Εσωτερικών “νίπτει τα χείρας του” και προτιμάει να αχολείται περισσότερο γενικότερης πολιτικής με επίκεντρο την β΄αξιολόγηση και λιγότερο με αυτά του υπουργείου του. Άλλωστε, το περίφημο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ που πηγαίνει από εβδομάδα σε εβδομάδα, μετά από την προαναγγελία του υπουργού Εσωτερικών για αποζημιώσεις στους δημοτικούς συμβούλους και για αντιμισθίες σε περισσότερους αντιδημάρχους φαίνεται ότι σκοντάφτει στο υπουργείο Οικονομικών και στην β΄αξιολόγηση.

Πάντως, οι φιλεργατικές παρεμβάσεις Σκουρλέτη με έντονα αριστερά χαρακτηριστικά, αποτελούν εξάλλου και τμήμα της κυβερνητικής προπαγάνδας απέναντι στη ΝΔ που διαφώνησε με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, για να προβάλλουν το επιχείρημα ότι η έλευση του Κ. Μητσοτάκη στην εξουσία, θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Στις ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση Τσίπρα, ο κ. Σκουρλέτης κρατάει την μπαγκέτα. Το ίδιο είχε πράξει και στο παρελθόν ότι εναντιώθηκε στην πώληση της ΔΕΗ. Όταν συγκρούστηκε με την Eldorado Gold για τα μεταλλεία στις Σκουριές. Όταν κήρυξε τον πόλεμο στον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιρτσιόλα για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Επιμερισμός του πολιτικού κόστους

Στην παρούσα φάση ανέλαβε να ανακινήσει και το θέμα των ευρύτερων συναινέσεων. Τι προτείνει λοιπόν; Ψήφιση των μέτρων με ευρύτερη πλειοψηφία. Η δικαιολογητική βάση είναι πως τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται σε αυτήν θα εφαρμοστούν και μετά το 2019, συνεπώς δεσμεύουν θεωρητικά και την επόμενη κυβέρνηση. Μάλιστα έντεχνα δε θέτει έγκριση των μέτρων με 180 ψήφους που αν υιοθετηθεί, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί θα ρίξει και την κυβέρνηση, αλλά γενικά την επίτευξη μιας ευρύτερης συναίνεσης. Με άλλα λόγια να επιμεριστεί αφενός το πολιτικό κόστος και αφετέρου να εμφανιστεί σαν μια συμφωνία που φέρει την έγκριση της πλειονότητας των πολιτικών κομμάτων.

Με αυτή την τακτική η διογκούμενη δυσφορία της κοινωνίας θα ξεσπάσει πάνω και στους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο μάλιστα ότι μετά την ψήφιση των μέτρων, όποτε και αν αυτή γίνει, μπαίνουμε ουσιαστικά σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, το διακύβευμα δεν θα είναι ποια πολιτική θα ακολουθεί, αφού αυτή θα έχει καθοριστεί από την ψήφιση των μέτρων, αλλά ποια κυβέρνηση θα την εφαρμόσει. Αν τα μέτρα έχουν ψηφιστεί ή έστω προσυπογραφεί και από άλλα κόμματα, το ενδεχόμενο συνεργασιών μετά τις κάλπες, όποτε και αν αυτές στηθούν, θα γίνει σε διαφορετική βάση.

Ουσιαστικά ο Σκουρλέτης, μέσω της πρότασης του, δεν περιγράφει ένα σχέδιο απόδρασης από την εξουσία, όπως έσπευσαν πολύ να το ερμηνεύσουν, αλλά μια στρατηγική που θα δώσει το περιθώριο στο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στο παιχνίδι της εξουσίας. Αν σε αυτό το παιχνίδι διεκδικήσει για τον εαυτό τους πρωταγωνιστικό ρόλο θα φανεί λίαν συντόμως…