σκληρή-επίθεση-κοντονή-σε-συριζα-για-τ-97364
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 14.04.2021 | 12:31

Σκληρή επίθεση Κοντονή σε ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Σκληρή επίθεση Κοντονή σε ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

«Στίγμα και όνειδος» χαρακτήρισε τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον Ποινικό Κώδικα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε την κυβερνητική απόφαση να ψηφιστούν οι ποινικοί κώδικες παραμονές των εκλογών ως «στίγμα και όνειδος» από μία κυβέρνηση, όπως τόνισε, επαγγέλθηκε την κάθαρση, επικρίνοντας με σφοδρότητα τη διάταξη αλλαγής του αδικήματος για τη δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Σημείωσε ότι σειρά διατάξεων των νέων Κωδίκων είναι προβληματικές και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις νομοθετικές του επιλογές στο συγκεκριμένο θέμα σημειώνοντας πως έχουν πολιτικές ευθύνες όσοι οργάνωσαν και εκτέλεσαν το εν λόγω νομοθετικό εγχείρημα.

Ο πρώην υπουργός άσκησε σκληρή κριτική στην τότε κυβέρνηση για σειρά νομοθετικών επιλογών στο πλαίσιο της αλλαγής των Κωδίκων, σημειώνοντας ότι ορισμένες από αυτές είχαν «ταξικό πρόσημο» δηλώνοντας ότι στην εισαγγελέα θα μιλήσει αναλυτικά.

Σε ότι αφορά το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκε χθες ο κ. Κοντονής με νόημα ανέφερε ότι «ο Ερντογάν έμαθα μοιράζει πατάτες και κρεμμύδια. Φαίνεται είναι η εποχή της παροχολογίας».

Ολόκληρη η δήλωση Κοντονή

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είχα αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις, ότι η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, μετατροπής από κακούργημα σε πλημμέλημα ( δωροδοκίας) αποτελεί στίγμα και όνειδος για την κυβέρνηση που υλοποίησε την εν λόγω τροποποίηση. Αναφέρομαι στο Σεπτέμβριο του 2019 γιατί πολλοί επιπόλαιοι μπορεί να πουν σήμερα ότι μιλάω για πρώτη φορά.

Ούτε τον Οκτώβριο του 2020 μίλησα πρώτη φορά ούτε σήμερα. Μίλησα από την πρώτη στιγμή, και αυτό διότι πιστεύω ακράδαντα πρώτον ότι το κόμμα που επαγγέλθηκε την κάθαρση δεν μπορεί να οργανώνει ως κυβέρνηση παραγραφές σοβαρότατων αδικημάτων.

Δεύτερον, διότι επελέγη μία διαδικασία του κατεπείγοντος για να ψηφιστούν χίλια άρθρα σε μία συνεδρίαση χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τις νομικές σχολές και τις ενώσεις ποινικολόγων.

Τρίτον, γιατί μεταφέρθηκε η διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία ακριβώς για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας.

Τέταρτον, ενώ εγώ πρότεινα στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση να μεταφερθεί ο χρόνος του ισχύοντος Κώδικα, πράγμα που θα έλυνε το πολιτικό πρόβλημα, δυστυχώς δεν εισακούστηκα.