σκέρτσος-μάχη-για-τις-μαύρες-τρύπε-877841
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 22.03.2023 | 12:11

Σκέρτσος: «Μάχη» για τις «μαύρες τρύπες» στο Δημόσιο -Ποιο «μοντέλο» περιέγραψε

«Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση είναι ο στόχος μας για τον δημόσιο τομέα» είπε ο ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ‘Ακης Σκέρτσος, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3.

Ενισχύοντας το πρωθυπουργικό αφήγημα της αξιολόγησης που πλέον έχει γίνει «καραμέλα» στο στόμα των κυβερνητικών στελεχών ο κ. Σκέρτσο τόνισε ότι «αν θέλουμε να πάμε μπροστά πρέπει να αποδεχόμαστε την αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια».

Πίσω από τις …υποσχέσεις περί «αντικειμενικών κριτηρίων» για την αξιολόγηση κρύβεται ένα κυβερνητικό σχέδιο συνεχόμενων «μετακινήσεων προσωπικού» (ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση) και μιας αξιολόγησης που θα έρθει να ενισχύσει την «κουλτούρα των απολύσεων» στο δημόσιο τομέα, αφού η εκπαραθύρωση δημοσίου υπαλλήλου μπορεί να γίνει μετά από δύο συνεχείς ετήσιες αρνητικές αξιολογήσεις.

Μάλιστα ο κ. Σκέρτσος σε αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη «αλλαγής κουλτούρας στο Δημόσιο»! Μίλησε για «μαύρες τρύπες». Και δεν δίστασε φανερώνοντας τις προθέσεις της ΝΔ να κάνει λόγο για τη «σημαντικότερη μάχη που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση»! Σύμφωνα με τον ίδιο «μείζον ζήτημα είναι η ένταξη στη λειτουργία του Δημοσίου εσωτερικών ελέγχων διαδικασιών και ανθρώπων, κάτι που λείπει σήμερα από τη χώρα μας»!

Εκτίμησε, επίσης, πως αν προκύπτει κάτι από όλα αυτά, είναι ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο επιτελικό κράτος με λογοδοσία και στοχοθεσία, με αξιολόγηση προσωπικού με βελτιωτικό χαρακτήρα, και εκπαίδευση».

Ο υπουργός Επικρατείας αναφερόμενος στη συνέχεια στο δυστύχημα των Τεμπών έκανε λόγο για τρία επίπεδα στόχευσης της κυβέρνησης. Πρώτον, η απόδοση ευθυνών, δεύτερο η στήριξη των οικογενειών των θυμάτων, και τρίτο η ασφαλής επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων με περισσότερες δικλείδες ασφαλείας.

Για το τελευταίο, όπως είπε, ζητήθηκε ήδη η βοήθεια από την ΕΕ και τη γερμανική κυβέρνηση, ενώ σε συνεργασία με την Hellenic Train και το προσωπικό του ΟΣΕ θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην επόμενη μέρα με το μέγιστο επίπεδο ασφάλειας, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στους σιδηροδρόμους.

Προσέθεσε ότι ζητήθηκε να γίνει αυστηρή αξιολόγηση των δικτύων, των τούνελ και του εκπαιδευτικού προγράμματος που εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, λέγοντας ότι “πρέπει να δούμε βήμα – βήμα όλες τις διαδικασίες, ώστε να αποτραπεί ένα νέο δυστύχημα”.

“Η Ελλάδα θα είναι μια από τις 7 χώρες που θα αποκτήσει ολοκληρωμένο σύστημα τηλεδιοίκησης, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει η αναγκαία υπευθυνότητα από όλο το προσωπικό για να αποτραπεί το δυστύχημα” είπε ο κ.Σκέρτσος.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση και ο πρώην υπουργός Μεταφορών είχαν διαπιστώσει την αδυναμία των σιδηροδρόμων γι’ αυτό η κυβέρνηση είπε ότι «η επόμενη δεκαετία θα είναι των σιδηροδρόμων», ενώ προσέθεσε ότι «ο δικαιολογημένος θυμός των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, μας λέει ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να φτιάξουμε ένα κράτος που σε όλα τα επίπεδα, θα εκπέμπει σοβαρότητα υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. Δεν πρέπει να μηδενίζουμε λόγω του θυμού το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα».