ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: Δύο μήνες απλήρωτοι 234 εργαζόμενοι ΚΟΧ στις Κυκλάδες

Απλήρωτοι πάνω από 2 μήνες παραμένουν 234 εργαζόμενοι στις Κυκλάδες που έχουν προσληφθεί για πέντε μήνες μέσω κοινωφελούς εργασίας από το Κέντρο Ερευνάς και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και έχουν διατεθεί να εργαστούν στους δήμους, στο Νοσοκομείο Σύρου και Νάξου και στα Κέντρα Υγείας του νομού. Αυτό καταγγέλλουν, με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Νίκος Συρμαλένιος και Δημήτρης Στρατούλης.

Όπως λένε, ήδη, με την από 10/08/2012 και με αριθμό πρωτοκόλλου 35934/ΔΕ-4315 απόφαση του, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έχει ορίσει υπόλογο για την άμεση χρηματοδότηση και κατανομή 303.441,25 ευρώ. Εντούτοις, εδώ και πάνω από 2 μήνες δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ στους εργαζόμενους του προγράμματος, των οποίων οι συμβάσεις έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου.

Το εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του υπουργείου Εργασίας με τίτλο Πράξης «Ιερά Μητρόπολη Σύρου-Δημιουργία Θέσεων Απασχόλησης σε Τοπικό Επίπεδο Μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Άξονα Προτεραιότητας 09 – Διευκόλυνση της Πρόσβασης στην Απασχόληση στις δύο Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου». Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής ανέρχεται σε 758.603,13 ευρώ, σύμφωνα με την με αριθμό πρωτοκόλλου 2012ΣΕ03480178/3-4-2012 απόφαση της Γενικής Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννας Δαλλαπόρτα.

«Πέρα από την απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, οι οποίοι, σημειωτέον, αμείβονται με 600 ευρώ μηνιαία για οχτάωρη καθημερινή εργασία, αναδεικνύονται σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην συνολική θεώρηση των νεοφιλελεύθερων, μνημονιακών κυβερνήσεων της στήριξης της απασχόλησης και στη χρήση του χρηματοδοτικού εργαλείου του ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μόνο κατ’ ευφημισμό μπορεί να ενταχθεί στις ενεργές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας, καθώς οι εργαζόμενοι απλά καλύπτουν βραχυπρόθεσμα κάποιες υποτυπώδεις ανάγκες των Δήμων, νοσοκομείων κτλ. Δν δημιουργείται έτσι καμία ουσιαστική προϋπόθεση για την συνέχιση της ένταξης των ατόμων αυτών στον παραγωγικό ιστό της τοπικής κοινωνίας, ούτε επωφελείται με τρόπο μακροπρόθεσμο και συλλογικό η τοπική κοινωνία», σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, και συμπληρώνουν:

«Επειδή η κυβέρνηση φαίνεται να συντάσσεται με την άποψη της υπουργού Εργασίας της Ιταλίας, Έλσα Φορνέρο, ότι «η εργασία δεν είναι δικαίωμα, θα πρέπει να κερδηθεί, ακόμη και μέσα από θυσίες», εννοείται πάντα των εργαζομένων και ποτέ των εργοδοτών,

»Επειδή η απόφαση για τη δημιουργία μεσαζόντων-εργοδοτών του ΕΣΠΑ που «δρέπουν τις δάφνες»» της καταπολέμησης της ανεργίας είναι βαθειά πολιτική,
»Επειδή το εργατικό δυναμικό -άνεργοι και εν ενεργεία- των Κυκλάδων έχουν ανάγκη από αξιοπρεπή και μόνιμη εργασία,

»Επειδή η ευημερία των τοπικών κοινωνιών εξαρτάται από την ενεργοποίηση παραγωγικών, καινοτόμων και περιβαλλοντικά υπεύθυνων δραστηριοτήτων, που απαιτούν όραμα, χάραξη κατευθύνσεων και ουσιαστική μέριμνα και συντονισμό όλων των αρμοδίων φορέων», ρωτούς τους υπουργούς:

  1. Πού οφείλεται η εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων;

  2. Σκοπεύει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη πληρωμή όλων των επωφελούμενων του προγράμματος αλλά και της τήρησης των κοινοτικών απαιτήσεων και οδηγιών;

  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ώστε τα κονδύλια του 4ου πλαισίου στήριξης του Υπουργείου, αντί να χρησιμοποιούνται για βραχυπρόθεσμη κάλυψη πάγιων και σημαντικών αναγκών, να στηρίξουν πραγματικά την εργασία και το εργατικό δυναμικό στα πλαίσια ενός προγράμματος ουσιαστικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]