ΣΥΡΙΖΑ: «Στο πόδι» η επιλογή των 40 «for sale» νησίδων

Για σοβαρά ερωτήματα, σε σχέση με τον τρόπο επιλογής των 40 «for sale» νησίδων, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, διά μέσω ερώτησης που κατέθεσαν στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Υποδομών και ΠΕΚΑ οι βουλευτές του κόμματος Νίκος Συρμαλένιος και Γιώργος Σταθάκης. Οι δύο βουλευτές κάνουν λόγο για προχειρότητα και έλλειψη μελέτης στο προτεινόμενο προς μίσθωση χαρτοφυλάκιο, αλλά και σε σχέση με το επιδιωκόμενο οικονομικό όφελος, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις είναι αμελητέο.

Προχειρότητα σε 13 νησιά των Κυκλάδων
που είναι στο ικτύου ΝΑΤURA 2000

«Όσον αφορά το ερώτημα περί προχειρότητας, αναφέρουμε ενδεικτικά και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, τη βραχονησίδα Δρακονήσι, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο, χωρίς προηγούμενη μελέτη του Ειδικού Χωροταξικού της Τήνου (ΦΕΚ 160Δ/27-2-2003: νησίδα Δρακονήσι: (2.3α.6)2: απαγόρευση κάθε δόμησης – εγκατάστασης, κάθε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, κ.ά.). Παράλληλα, ορισμένες νησίδες περιλαμβάνονται στους υπό κήρυξη αρχαιολογικούς χώρους, τόσο λόγω επίγειου όσο και λόγω ενάλιου αρχαιολογικού πλούτου.

Επίσης, τα 11 από τα 13 νησιά των Κυκλάδων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο ανήκουν στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τη διατήρηση των Πουλιών του δικτύου ΝΑΤ URA 2000. Συνεπώς, οποιαδήποτε δραστηριότητα στις νησίδες αυτές εμπίπτει στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης», σημειώνουν.

Παράλληλα, «οι περισσότερες νησίδες δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για τουριστικές εγκαταστάσεις, είτε λόγω μεγέθους, είτε λόγω διαμόρφωσης (απόκρημνοι βράχοι, μικρό ύψος σε σχέση με τον θαλάσσιο ορίζοντα, πολύ μικρό μέγεθος νησίδας κ.ά.). Η εγκατάσταση τουριστικών ή άλλων μεγάλων εγκαταστάσεων στις νησίδες, θα οδηγήσει στην ολοσχερή καταστροφή τους, λόγω της πολύ μικρής έκτασης των νησίδων και της απώλειας του βασικού τους οικολογικού χαρακτηριστικού το οποίο είναι η απουσία ανθρώπινων δραστηριοτήτων».

Περί αξιοποίησης Μακρονήσου

Όσον αφορά, τέλος, στη σχεδιαζόμενη τουριστική αξιοποίηση της Μακρονήσου, «εάν αληθεύουν τα σχετικά δημοσιεύματα, πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου καταπάτηση της Απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού, επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, που χαρακτηρίζει το ολόκληρο το νησί, ως τόπο ιστορικής μνήμης».

Με βάση τα παραπάνω, οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ερωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς:

Έχει καταρτιστεί πίνακας νησίδων προς μίσθωση, όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα; Εάν ναι, με ποια κριτήρια επελέγησαν αυτά τα νησιά;

Υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες στις οποίες βασίζονται τα σχέδια μακροχρόνιας μίσθωσης των συγκεκριμένων νησίδων, τα οποία προσκρούουν εκτός των άλλων και στο κοινοτικό δίκαιο;

Οι προτεινόμενες νησίδες έχουν την έγκριση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και τη σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης της Διεύθυνσης Εναλίων Αρχαιοτήτων;

 

Διαβάστε επίσης:
ΤΑΙΠΕΔ: Τα 40 «for sale» ελληνικά νησιά
«ΟΧΙ» ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ «FOR SALE»
Ορνιθολογική Εταιρεία: «Natura 20» τα 24 από τα 40 «for rent» νησιά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]