ΣΥΡΙΖΑ: Να βρει λύση για τους παιδικούς σταθμούς η κυβέρνηση

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα των παιδικών και βρεφικών σταθμών άσκησε ο τομέας αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου αφού πρώτα σημειώνει ότι μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας, να διαθέσει μέρος ευρωπαϊκών κονδυλίων για να καλύψει το πρόγραμμα ένταξης των παιδιών σε παιδικούς βρεφικούς σταθμούς, τονίζει ότι ούτε αυτό αρκεί καθώς εκτός του προγράμματος μένουν 29.727 παιδιά.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ τα παιδιά που έχουν μείνει εκτός προγράμματος είναι ακόμα περισσότερα αν σε αυτά προστεθούν και τα παιδιά οικογενειών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα ( λόγω προϋποθέσεων) και δεν έκαναν αίτηση.

«Το δικαίωμα σε ένταξη όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς γίνεται από την κυβέρνηση προνόμιο θυμίζοντας άλλες εποχές και δημιουργείται ένα οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει και να αντιμετωπίσει άμεσα την αγωνία των οικογενειών που βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση

Η ανακοίνωση του τομέα αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ

«Επιμείναμε και αγωνιστήκαμε για την απορρόφηση όλων των παιδιών στους παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς. Τονίζαμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ που μπορούν να προέλθουν είτε από αδιάθετους πόρους του ΕΤΠΑ με τη χρήση της ρήτρας ευελιξίας από τα ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» και  «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», είτε με μεταφορά πόρων από τα ΕΠ «Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση» και «Διοικητική Μεταρρύθμιση», είτε με  μεταφορά αδιάθετων  πόρων του ΕΚΤ από τους άξονες της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης του ΕΠΑΝΑΔ, ώστε άμεσα να καλυφθούν όλες ανεξαιρέτως σε μια δύσκολη εποχή. Τότε η κυβέρνηση μας αντιμετώπιζε ως αιθεροβάμονες και επέμενε ότι δεν υπάρχουν αδιάθετα – λιμνάζοντα χρήματα. Μέχρι που ο αγώνας μας δικαιώθηκε και αποδείχθηκε ότι μιλούσαμε με στοιχεία, τα οποία είχαμε θέσει και στους αρμοδίους.

Έγινε ένα σημαντικό βήμα, καθώς η κυβέρνηση αναγκάστηκε κάτω από την πίεση Αυτοδιοίκησης και κοινωνίας, να διαθέσει μέρος αυτών των κονδυλίων. Αυτό, όμως, δεν αρκεί.

Σήμερα πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την ένταξη όλων ( δήθεν) των παιδιών σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς. Χιλιάδες οικογένειες όμως ,γνωρίζουν την πραγματικότητα , αφού χιλιάδες είναι τα παιδιά που βρέθηκαν ( μετά και την συμπληρωματική ανακοίνωση των ονομάτων την Παρασκευή) εκτός προγράμματος ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έγιναν  79.967 αιτήσεις μητέρων για 98.253 παιδιά και εντάχθηκαν μέσω ΕΣΠΑ 68.526 παιδιά ( σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία)

Εκτός προγράμματος 29.727 παιδιά

Αν προστεθούν οι οικογένειες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα ( λόγω προϋποθέσεων) και δεν έκαναν αίτηση :

§ Τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του δημοσίου, των ΝΠΔΔ

§ Μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των ΟΤΑ. (α’ και β’ βαθμου).

§ Οικογένειες με εκκαθαριστικό άνω των 30.000

§ Μητέρες άεργες ( χωρίς κάρτα ανεργίας η εργασίας)

§ Συνταξιούχοι λόγω ηλικίας ή ασθένειας

§ Μητέρες που δεν έκαναν αίτηση

§ Άλλες περιπτώσεις ( φοιτήτριες κλπ)

Ο αριθμός των παιδιών είναι μεγάλος και με δεδομένο ότι οι δημοτικοί κυρίως σταθμοί έχουν συμπληρώσει τις θέσεις με παιδιά μέσω ΕΣΠΑ ( επιδιώκοντας , λόγω των μνημονιακών περικοπών, να λειτουργήσουν με την επιδότηση) , πολλές οικογένειες δεν μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε αυτούς τους σταθμούς , έστω και με τροφεία.

Είναι γεγονός ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Χιλιάδες οικογένειες ( με χαμηλά εισοδήματα) οδηγούνται σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς με δυσβάστακτο αντίτιμο ή θα στηριχθούν σε άλλες επιλογές (γιαγιά-παππούς κλπ).

Το δικαίωμα σε ένταξη όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς γίνεται από την κυβέρνηση προνόμιο θυμίζοντας άλλες εποχές και δημιουργείται ένα οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει και να αντιμετωπίσει άμεσα την αγωνία των οικογενειών που βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση».


ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΑΙΔΙΚΟΙ, ΒΡΕΦΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!