ΣΥΡΙΖΑ: Eκλογομαγειρέματα για να διασώσουν τους υποψηφίους τους

Νέα κόντρα με την κυβέρνηση άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα δημοσιεύματα για αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενόψει των  στις επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Μαΐου του 2014.

Όπως σημειώνει η Κουμουνδούρου το σύστημα που προτείνεται δεν είναι αναλογικό, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μιχελάκης, αλλά είναι ακραία πλειοψηφικό, αφού η μεγαλύτερη παράταξη θα μπορεί να εκλέγει το σύνολο των υποψηφίων συμβούλων, ενώ παράλληλα τονίζει ότι στόχος της  κυβέρνησης είναι  να αποπολιτικοποίησει τις εκλογές γιατί γνωρίζει ότι οι πολίτες θα σαρώσουν το παλιό και φθαρμένο σύστημα των δημάρχων και λοιπών τοπικών «παραγόντων» της συγκυβέρνησης.

«Δεν μπορεί να είναι ούτε άξιος ούτε ικανός ένας δήμαρχος που θα συναινέσει στις απολύσεις, στην κατεδάφιση των κοινωνικών υπηρεσιών, στο ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών και στην περαιτέρω εξαθλίωση των πολιτών», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «αξιοι και ικανοί θα είναι εκείνοι οι δήμαρχοι που θα ορθώσουν το ανάστημά τους, μαζί με όλο το λαό, για να εναντιωθούν στην καταστροφή της Αυτοδιοίκησης που επιφέρει ο «Καλλικράτης» και τα μνημόνια, για να υπερασπιστούν τη δημόσια περιουσία, το κοινωνικό κράτος και τη Δημοκρατία».

«Η μόνη αλλαγή εκλογικού νόμου την οποία συζητάμε είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Με έκπληξη ακούσαμε τον Υπουργό Εσωτερικών να διαφημίζει ως αξιοκρατική και αναλογική (!) την εκλογή όλων των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και δημάρχων από ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέμεναν σε ακραία πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα που απέδιδαν τα 3/5 των εδρών στον πρώτο συνδυασμό, όποιο κι αν ήταν το ποσοστό του, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα κακέκτυπο του κεντρικού δικομματικού συστήματος, ο κ. Μιχελάκης θυμήθηκε την αξιοκρατία και την αναλογική εκπροσώπηση. Όχι τυχαία, αφού γνωρίζει ότι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες θα σαρώσουν το παλιό και φθαρμένο σύστημα των δημάρχων και λοιπών τοπικών «παραγόντων» της συγκυβέρνησης. Και μάλιστα, προτείνει ένα σύστημα το οποίο όχι μόνο δεν είναι αναλογικό, όπως ισχυρίζεται ο κ. Υπουργός, αλλά είναι ακραία πλειοψηφικό, αφού η μεγαλύτερη παράταξη θα μπορεί να εκλέγει το σύνολο των υποψηφίων συμβούλων.

Τα κίνητρα του κ. Μιχελάκη, αλλά και του Πρωθυπουργού, είναι προφανή ακόμα και για τους πλέον καλόπιστους. Μόνος στόχος τους, να αποπολιτικοποιήσουν τις εκλογές, προκειμένου να διασώσουν τους υποψήφιούς τους από τη λαϊκή οργή που θα τους καταδικάσει και στις αυτοδιοικητικές κάλπες, μέσα από μία πλαστή επιχειρηματολογία περί ανάδειξης κάποιων δήθεν «άξιων» και «ικανών».

Μόνο που, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι πολίτες, δεν μπορεί να είναι ούτε άξιος ούτε ικανός ένας δήμαρχος που θα συναινέσει στις απολύσεις, στην κατεδάφιση των κοινωνικών υπηρεσιών, στο ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών και στην περαιτέρω εξαθλίωση των πολιτών. Άξιοι και ικανοί θα είναι εκείνοι οι δήμαρχοι που θα ορθώσουν το ανάστημά τους, μαζί με όλο το λαό, για να εναντιωθούν στην καταστροφή της Αυτοδιοίκησης που επιφέρει ο «Καλλικράτης» και τα μνημόνια, για να υπερασπιστούν τη δημόσια περιουσία, το κοινωνικό κράτος και τη Δημοκρατία.

Η μόνη αλλαγή εκλογικού νόμου την οποία συζητάμε είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής».

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Αιχμές κατά Μιχελάκη για τις αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Εκλογές ΟΤΑ: Αντιδράσεις για την επιχείρηση αλλαγής του εκλογικού νόμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!