ΣΥΡΙΖΑ: 8.000 οι ωφελούμενες οικογένειες σε ΚΔΑΠ έναντι 16.000 πέρυσι

Για αριθμό ωφελουμένων οικογενειών από τα ΚΔΑΠ, φέτος σε σχέση με πέρυσι, που μειώθηκε κατά το ήμισυ, και για μείον 40% στις εγγραφές παιδιών, λόγω της υποχρηματοδότησης, κάνουν λόγο 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας Νίκο Βρούτση. Όπως καταγγέλλουν, πέρυσι, «τα ΚΔΑΠ εξυπηρετούσαν περί τις 16 χιλιάδες οικογένειες πανελλαδικά -με μεγάλο ανάμεσά τους αριθμό μονογονεϊκών οικογενειών μέχρι πέρυσι. Σήμερα, ο αριθμός των ωφελούμενων οικογενειών μειώθηκε στο ήμισυ (δηλ. 8.000), μολονότι οι ανάγκες είναι αυξημένες».

Επιπλέον, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ (Φωτίου Θεανώ, Συρμαλένιο Νίκο, Βαμβακά Τζένη, Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη, Δριτσέλη Παναγιώτα, Κανελλοπούλου Μαρία, Κουράκη Τάσο, Κριτσωτάκη Μιχάλης και Πάντζα Γιώργο), στα 323 ΚΔΑΠ που λειτουργούν πανελλαδικά εργάζονται περί τους 1.100 εργαζόμενους, έγιναν 17.405 αιτήσεις επωφελουμένων και ικανοποιήθηκαν οι 9.330. «Δηλαδή, μετά την κατά 50% μείωση της χρηματοδότησης ανά παιδί (από 2.800 σε 1.400 ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση που συμπεριέλαβε το θέμα στις ρυθμίσεις για τους παιδικούς σταθμούς). ο αριθμός των παιδιών στα ΚΔΑΠ μειώθηκε κατά 40%, όταν οι ανάγκες είναι τεράστιες και κάθε απώλεια θεσμού κοινωνικής πρόνοιας καταβυθίζει σε μεγαλύτερη ανέχεια τις οικογένειες».

Όπως καταγγέλλουν, υπήρξαν δήμοι στους οποίους δεν ικανοποιήθηκε ούτε μια αίτηση (Καρπενήσι) και άλλοι στους οποίους ικανοποιήθηκαν ελάχιστες, «κάτι που δημιουργεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και εύλογα ερωτήματα για τα κριτήρια κατανομής».

«Η ουσιαστική απόλυση μεγάλου αριθμού εργαζομένων, από τη μια, και η αδιαφορία των δημοτικών αρχών, ειδικά αυτή την περίοδο της χρεοκοπίας των δήμων λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησής τους από την κυβέρνηση από την άλλη, οδήγησαν σε υποστελέχωση των προγραμμάτων ΚΔΑΠ στους δήμους της χώρας, όταν η χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ και εν προκειμένω οι αμοιβές των εργαζομένων δεν βαρύνουν τον κρατικό κορβανά, αφού αποζημιώνονται για τη δουλειά τους από ευρωπαϊκά προγράμματα», σημειώνουν και καταλήγουν: «Η ύπαρξη των ΚΔΑΠ βοηθά χιλιάδες οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων και ακόμα περισσότερα παιδιά που βρίσκουν δημιουργική διέξοδο των ικανοτήτων τους μετά την σχολική δραστηριότητα».

Κατόπιν των παραπάνω, ρωτούν τον υπουργό:

  1. Προτίθεται το Υπουργείο να μεταφέρει το πρόγραμμα των ΚΔΑΠ στο ΕΣΠΑ 2014-2020, ώστε να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι συμβάσεις των εργαζομένων για να μην προστεθούν και αυτοί στη τεράστια λίστα των απολυμένων αλλά και να συνεχίσουν να λειτουργούν τα ΚΔΑΠ; Εάν το ΕΣΠΑ παραταθεί την περίοδο 2013-2015, όπως είθισται στα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, προτίθεστε να συμπεριλάβετε την συγκεκριμένη πράξη στις χρηματοδοτήσεις της επέκτασης;

  2. Η ΕΕΤΑΑ ως φορέας διαχείρισης μέχρι πέρυσι ζητούσε τη δημιουργία νέων ΚΔΑΠ για να μη μείνουν αδιάθετα κονδύλια. Ποια ενημέρωση έγινε στους δήμους και πώς βοηθήθηκαν στη διατύπωση του προγράμματος ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διασπορά ΚΔΑΠ στους δήμους και να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση κονδυλίων από τα κοινοτικά προγράμματα; Πώς αιτιολογείται η αλλαγή στα αδιάθετα αποθεματικά του εν λόγω προγράμματος;

  3. Θα υπάρξει πρόβλεψη νομικού πλαισίου για τον έλεγχο των φορέων υλοποίησης από τον φορέα διαχείρισης ώστε να διασφαλίζεται ότι τα κονδύλια που φθάνουν στους Δήμους για τα ΚΔΑΠ θα καλύπτουν αποκλειστικά τις δικές τους ανάγκες;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]