σύνοδος-κορυφής-πρωτοβουλίες-για-το-μ-6474
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 29.09.2017 | 10:01

Σύνοδος Κορυφής: Πρωτοβουλίες για το μέλλον της Ευρώπης

Με το άτυπο δείπνο των ηγετών των κρατών-μελών το βράδυ της Πέμπτης, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου στο Ταλίν της Εσθονίας, έγινε το πρώτο βήμα στην πορεία προς τη λήψη των αποφάσεων για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συζήτηση –κατά την πρώτη Σύνοδο Κορυφής μετά τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές– ανιχνεύθηκαν οι προθέσεις για την επόμενη περίοδο και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα εργαστούν εντατικά μέσα στους επόμενους μήνες ώστε ο διάλογος για το μέλλον της Ένωσης να καταλήξει το καλοκαίρι του 2018 σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες.

Η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι ότι για να αντιμετωπιστεί η πολιτική κρίση των τελευταίων χρόνων πρέπει να γίνει κοινά αποδεκτό ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες μέχρι το καλοκαίρι σε συγκεκριμένους τομείς. Όπως ανέφερε η κρίση αυτή έχει έρθει ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και βάσει των αρχών της, τις κρίσεις στην οικονομία και στο μεταναστευτικό στην Ευρώπη, αλλά και να δώσει το στίγμα της στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας σημείωσε στη συζήτηση ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες:

Για την κοινωνική Ευρώπη βασισμένη στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα και μια νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης (επί της οποίας παρουσίασε τις προτάσεις της Ελλάδας),

Για μια μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών,

Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις,

Για τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την αναζωογόνηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης,

Για αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της Ε.Ε. και ενίσχυση της αμυντικής της πολιτικής.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως προέκυψε από τη χθεσινοβραδινή συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε., υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρξε ευρεία στήριξη για τη μη εμπλοκή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά ζητήματα και αντικατάσταση του από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ