Σύγκρουση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια

Τροπολογία για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια προωθεί το ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν καταθέσει σχετική τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ ενώ η κυβέρνηση φαίνεται πως «παγώνει» το ζήτημα λόγω αντιδράσεων από βουλευτές της ΝΔ.

«Τέθηκε και συμφωνήθηκε η κατάθεση τροπολογίας για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, ώστε να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου(ΕΣΔΑ), ως προς την προστασία του ιδιωτικού βίου και της οικογενειακής ζωής» δήλωσε, διευκρινίζοντας πως «θα προηγηθεί διάλογος». «Ένας διάλογος έχει τους αναγκαίους συμβιβασμούς αλλά θα υπάρξει κοινός τόπος», σημείωσε.

Η προωθούμενη κυβερνητική τροπολογία για το Σύμφωνο Συμβίωσης φαίνεται πως «πάγωσε» μετά τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, δήλωσε ότι θα περιμένει το τελικό κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, προκειμένου να λάβει θέση.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά το αστικό δίκαιο. Περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καθώς είναι διφορούμενες οι εκδοχές που μας έρχονται, θα γίνει εσωτερική διαβούλευση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ που ήδη έχουν πάρει θετική θέση και θα αποφασίσουμε», δήλωσε.

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ήδη καταθέσει τροπολογία, κατήγγειλε με ανακοίνωσή του την υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της επέκτασης του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. «Η παγίωση των διακρίσεων καλά κρατεί. Μετά τις αντιδράσεις συντηρητικών πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων, η κυβέρνηση υπαναχωρεί από την πρότασή της για ένταξη των ομόφυλων ζευγαριών στο υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης, παρότι αυτό δεν τους αναγνωρίζει ουσιαστικά δικαιώματα» αναφέρει και προσθέτει:

«Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ παραμένουν επίσης προσκολλημένοι στο υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο παγιώνει τις διακρίσεις. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να συμβιβαζόμαστε με το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησε η ΝΔ το 2008. Τώρα είναι η ώρα η ελληνική Βουλή να κάνει όχι ένα, αλλά πολλά βήματα μπροστά» προσθέτει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι γι’ αυτό το λόγο έχει καταθέσει επεξεργασμένη πρόταση νόμου για τη θέσπιση ενός Νέου Συμφώνου Συμβίωσης που θα παρέχει πλήρη δικαιώματα τόσο σε ομόφυλα όσο και σε ετερόφυλα ζευγάρια. «Καλούμε όλα τα κόμματα να πάρουν δημόσια θέση και να απαιτήσουν να έρθει αμέσως για συζήτηση στη Βουλή η πρόταση για το Νέο Σύμφωνο Συμβίωσης με πλήρη δικαιώματα» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ, ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!