Πολιτική

Σακελλαροπούλου: Νούμερο 1 απειλή για τη Δημοκρατία η Κλιματική Κρίση

 Ως η νούμερο ένα πρόκληση για τη Δημοκρατία χαρακτηρίστηκε η Κλιματική Αλλαγή, στο πλαίσιο του 11ου Athens Democracy Forum, το οποίο πραγματοποιείται από τις 27 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Κατά τη διάρκεια των εναρκτήριων χαιρετισμών, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε εκτενώς στις δυσκολίες της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι η Κλιματική Κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση. «Είναι η σημαντικότερη απειλή ασφαλείας του αιώνα», τόνισε, χαρακτηριστικά. «Θέλουμε γρήγορα “πράσινες” και “βιώσιμες” λύσεις», πρόσθεσε, καθώς η Κλιματική Αλλαγή ήδη συμβαίνει.

Προειδοποιώντας για το κόστος της ελλιπούς προετοιμασίας και της αδράνειας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην «Πράσινη Συμφωνία» της Ε.Ε., η εφαρμογή της οποίας -όπως είπε- εξαρτάται από τη θέληση των εθνικών κυβερνήσεων και τα κίνητρα για την «πράσινη» μετάβαση.

Επανέλαβε δε, ότι η Μεσόγειος αποτελεί hotspot της Κλιματικής Αλλαγής, η αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να ανακτήσει το momentum που χάθηκε τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

«Η Κλιματική Κρίση θέτει σε δοκιμασία την ίδια τη Δημοκρατία», επεσήμανε, θεωρώντας άκρως σημαντικό οι πολίτες να καταστούν μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης του προβλήματος. «Πρέπει να συμμετέχουν όλοι», συνέχισε, σημειώνοντας την ανάγκη βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ επιστημόνων και κοινωνίας των πολιτών.

Ταυτόχρονα, βέβαια, η κυρία Σακελλαροπούλου υποστήριξε ότι «έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία για να μετασχηματισουμε την κοινωνία», καθώς «το δημοκρατικό πλαίσιο παρέχει λύσεις σε όλα τα προβλήματα». «Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Πρέπει άμεσα να αναλάβουμε δράση, αλλιώς η δημοκρατία θα αποδυναμωθεί. Εάν όμως, επιτύχουμε, τότε ας τολμήσουμε να ελπίσουμε», κατέληξε.

Οδυσσέας Δροπολίτης

Recent Posts

Έκπτωση φόρου μέχρι 3.200 ευρώ για ανακαίνιση

Να γλιτώσουν ποσό έως 3.200 ευρώ κατ’ έτος από το φόρο που τους αναλογεί έχουν…

3 λεπτά ago

Αυγέρη: Βολές κατά κυβέρνησης λόγω ΕΕΔΑ – «Αγωνία της να μην προχωρήσει η έρευνα για τις υποκλοπές»

Η Δώρα Αυγέρη εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης με αφορμή ανακοίνωση της ΕΕΔΑ για…

8 λεπτά ago

Καιρός: Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023…

14 λεπτά ago

Κασσελάκης: Τραυματίστηκε σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Τον δεύτερο αγώνα του έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης για το πρωτάθλημα Τύπου, καθώς μετά από…

24 λεπτά ago

Νέο τετ α τετ Μητσοτάκη – Στάρμερ στο περιθώριο της COP28

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνομιλία με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ είχε στο περιθώριο…

32 λεπτά ago

Πόθεν Έσχες: Ο δήμαρχος με τις μειωμένες καταθέσεις

Εισόδημα ύψους 40.005,59 ευρώ από κάθε δραστηριότητα δήλωσε το έτος 2022 (χρήση 2021) ο Μηνάς…

2 ώρες ago