Reuters: O Τσίπρας είναι έτοιμος για την επίλυση του Σκοπιανού

«To ’’μεγάλο στοίχημα’’ και η ‘’ζαριά’’ του Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση της ονομασίας των Σκοπίων, θα μπορούσε να του γυρίσει μπούμερανγκ σε ένα προεκλογικό έτος με τους ψηφοφόρους να έχουν ήδη πληγεί από τις πολιτικές λιτότητας» τονίζει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters.

«Περίπου 15 μήνες πριν τις επόμενες εκλογές, ο 43χρονος αριστερός ηγέτης έχει ήδη προγραμματίσει την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το φετινό καλοκαίρι, με την ελπίδα ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει από τις σημερινές φτωχές δημοσκοπήσεις του» σχολιάζει το πρακτορείο.

«Παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση των συντηρητικών προηγείται έως και 20 εκατοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις, ο Τσίπρας επέλεξε να κάνει ό,τι απέτυχαν όλοι οι προκάτοχοί του, αναλαμβάνοντας προσωπικά να αναβιώσει τις προσπάθειες επίλυσης της διαφωνίας του ονόματος με τη ‘’Μακεδονία’’».

«Είναι αποφασισμένος να λύσει (σ.σ το ονοματολογικό» δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. «Εάν υπάρξει συμφωνία, θα είναι ένα πλεονέκτημα» παρατηρεί.

«Θα πει (στην κοινή γνώμη) ‘’σας έβγαλα από το πρόγραμμα διάσωσης, έλυσα το ζήτημα των Σκοπίων’’. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να αντισταθμίσει άλλες απώλειες» σημειώνει ακόμα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Reuters υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, «η επίλυση του γρίφου της ‘’Μακεδονίας’’ θα πιστωνόταν στον Τσίπρα από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, καθώς έχουν προ πολλού χάσει την υπομονή τους με αυτό που αντιλαμβάνονται ως ελληνική ισχυρογνωμοσύνη για το όνομα, στάση που θεωρούν αποσταθεροποιητική για τα Βαλκάνια».

«Η εκκαθάριση της πορείας για την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ θα βοηθήσει επίσης στον περιορισμό της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής στην περιοχή» λένε.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, οπότε τα περισσότερα κράτη μέλη θέλουν να απευθύνουν επίσημη πρόσκληση στα Σκόπια για την έναρξη, ενώ κατά τη Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις αρχές Ιουλίου οι σύμμαχοι της Ελλάδας επίσης υποστηρίζουν την ένταξη των Σκοπίων.

«Ωστόσο, οι πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι (τυχόν συμφωνία) θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο για τον Τσίπρα, του οποίου το κόμμα έχει ήδη δει την υποστήριξή του στην κοινωνία να υποχωρεί εν μέσω σκληρών φορολογικών μεταρρυθμίσεων, ανεργίας – ρεκόρ και περικοπών συντάξεων που οδήγησαν στη φτώχεια το 1/3 των Ελλήνων» τονίζει το Reuters.

«(Μεταξύ των Ελλήνων) εξακολουθεί να επικρατεί νοοτροπία μηδενικού αθροίσματος στο θέμα του ονόματος» υπογραμμίζει στο πρακτορείο ο Κώστας Υφάντης, αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Παντείου Πανεπιστημίου της Αθήνας. «Πρόκειται για ένα θέμα που περιλαμβάνει ιστορία και σύμβολα και… ένας συμβιβασμός είναι πολύ δύσκολος στην περίπτωση αυτή» τονίζει.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ακόμη ότι ο Τσίπρας προωθεί την πολιτική του στο όνομα επιθυμώντας να διχάσει τη Νέα Δημοκρατία.

«Είναι ένα παίγνιο (η απόφαση για) το οποίο δεν λήφθηκε με σκοπό το κλείσιμο ενός ανοιχτού διπλωματικού προβλήματος που προκαλεί ζημιά τη χώρα, αλλά ως εργαλείο για να διαιρέσει, τουλάχιστον αρχικά, την αντιπολίτευση» παρατηρεί ο Υφάντης.

«Στις διαβουλεύσεις για το όνομα το Σαββατοκύριακο, ο Τσίπρας απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη οποιουδήποτε κόμματος της αντιπολίτευσης για την πρότασή του ‘’Μακεδονία του Ίλιντεν’’» σχολιάζει η δημοσιογράφος.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΣΙΠΡΑΣ, REUTERS, ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ