κλείδωσε-η-αλλαγή-του-εκλογικού-νόμ-391281
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.05.2022 | 07:04

“Κλείδωσε” η αλλαγή του εκλογικού νόμου -Τι θα προβλέπει & με ποιο επιχείρημα

Πριν από σχεδόν δύο μήνες η aftodioikisi.gr είχε προαναγγείλει το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που η ίδια ψήφισε μαζί με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου πριν από σχεδόν 28 μήνες.

Ήταν ο εκλογικός νόμος, που, σύμφωνα με το Μαξίμου και τον τότε υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, μέσω του κλιμακωτού μπόνους (σ.σ. μπόνους 20 εδρών για πρώτο κόμμα με ποσοστό 25% έως και 50 έδρες με ποσοστό άνω του 40%) θα πρόσφερε σταθερές κυβερνήσεις στη χώρα.

Τι άλλαξε από τότε μέχρι τώρα και, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η κυβέρνηση ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ήδη ενισχυμένη αναλογική;

Από τα ψηλά στα χαμηλά

Προφανώς, τα ποσοστά της ΝΔ. Τον Ιανουάριο του 2020, όταν, δηλαδή, ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος προκειμένου να αντικαταστήσει την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ στις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς δεν εξασφάλισε 200 ψήφους από τη Βουλή, η ΝΔ μετά την εκλογική νίκη του Ιουλίου του 2019 με 39,85% βρισκόταν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της εποχής, πάνω από το 40%, ποσοστά που με την πανδημία θα έφταναν και το 45%. Άρα, οι επιτελείς του Μαξίμου και του υπουργείου Εσωτερικών θεωρούσαν ότι με το (όχι και τόσο) ενισχυμένο εκλογικό σύστημα που είχε στόχο τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, «είχαν τις 50 έδρες στο τσεπάκι τους».

Ωστόσο οι συγκεκριμένοι επιτελείς δεν είχαν, κατά τα φαινόμενα, προβλέψει ότι μετά την περίοδο της (μεγάλης) ανόδου έρχεται και αυτή της (μεγάλης) πτώσης. Σήμερα, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης, η ΝΔ μετά βίας φτάνει στο 32 -33%, πολύ μακριά από το 37-38%, που με το δικό της εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα αποκτά οριακή αυτοδυναμία σε εξακομματική Βουλή. Γιατί αν μιλάμε για εφτακομματική το ποσοστό της αυτοδυναμίας ανεβαίνει στο 40%.

Η πρώτη κίνηση απέναντι σε αυτή την πτώση, που δεν είναι καθόλου απίθανο να συνεχιστεί, ήταν ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης αντί για την περίφημη αυτοδυναμία να ξεκινήσει να μιλά για κυβερνήσεις συνεργασίας, με στόχο, βεβαίως, το ΚΙΝΑΛ, το οποίο ωστόσο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, δεν φαίνεται να «τσίμπησε» το δόλωμα.

Το plan B

Έτσι, στο Μαξίμου βάζουν τώρα σε λειτουργία το plan B. Που λέει ότι «θα είναι καταστροφικό για  τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να μείνει ακυβέρνητη» και, εφόσον, παρά τις δημόσιες προσκλήσεις Μητσοτάκη δεν διαφαίνεται κάποιος κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ, που με βάση τις δημοσκοπήσεις, θα είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει, όπως σήμερα, μόνη της.

Με αυτό το επιχείρημα είναι έτοιμο να έρθει το επόμενο διάστημα στη Βουλή ένα πιο ενισχυμένο από το εκλογικό σύστημα του Ιανουαρίου του 2020, το οποίο θα δίνει το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα πιθανότατα και ανεξαρτήτως ποσοστού, γεγονός που θα κατεβάσει τον πήχη της αυτοδυναμίας στο 33-34%. Πρόκειται για ένα ποσοστό που οι επιτελείς του Μαξίμου θεωρούν ότι η ΝΔ μπορεί να πιάσει στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Εκτός κι αν πάλι πέσουν έξω…