qatargate-τα-νέα-πρόσωπα-που-μπαίνουν-στο-στόχ-1128018
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.02.2023 | 18:10

Qatargate: Τα νέα πρόσωπα που μπαίνουν στο στόχαστρο των αρχών – Το Μαρόκο, το Pegasus και η Καϊλή

Από το tvxs.gr

Διευρύνεται η έρευνα για το σκάνδαλο Qatargate, σύμφωνα με διεθνές ένταλμα σύλληψης που περιήλθε σε γνώση του Politico, το οποίο μάλιστα αναδεικνύει τις «σκιές» αναφορικά την εμπλοκή του Μαρόκου στην υπόθεση καθώς και την συμμετοχή της Εύας Καϊλή σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για παρακολουθήσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ευρωβουλεύτριες Μαρία Αρένα και Αλεσάντρα Μορέτι συνδέονται με την έρευνα που διεξάγουν οι βελγικές εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με το ένταλμα για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με τις κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Αρένα και η Μορέτι ήταν μέλη μιας ομάδας τεσσάρων ατόμων μαζί με τον Κοτσολίνο και τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα.

Σε κάθε περίπτωση, το Politico επισημαίνει πως το ένταλμα «ρίχνει φως» στον βαθμό στον οποίο το διεφθαρμένο δίκτυο φέρεται να διείσδυσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πώς αποκαλύφτηκε η τετράδα

Το σχέδιο και τα μέλη της τετράδας αποκαλύφθηκαν μέσα από τα μηνύματα που έστειλε στον Παντσέρι ο πρώην βοηθός του, Τζουζέπε Μερόνι, ο οποίος συνέχισε να εργάζεται στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών εκείνη την εποχή, σύμφωνα με το ένταλμα. Υπενθυμίζεται πως ο Παντσέρι σύναψε συμφωνία με τους Βέλγους εισαγγελείς τον περασμένο μήνα για να ανταλλάξει πληροφορίες για μείωση της ποινής του.

«Το Κατάρ επιλύθηκε», δήλωνε χαρακτηριστικά ο Μερόνι σε ένα κείμενο προς το τότε αφεντικό του Παντζέρι, σύμφωνα με το ένταλμα. Μετά τη συνάντηση, ο Παντσέρι έλαβε ακόμη μια ενημέρωση για το τι είχε συμβεί από την Αρένα καθώς και τον -επίσης προφυλακισμένο- Φραντσέσκο Τζόρτζι.

«Μπορώ μόνο να πω ότι ήταν μια νόμιμη ανταλλαγή πληροφοριών, ως μέρος της τακτικής κοινοβουλευτικής πολιτικής δραστηριότητας», είπε ο Μερόνι απαντώντας σε αίτημα του POLITICO για σχολιασμό.

Η Μορέτι από την πλευρά της πάντως αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας: «Δεν ακολούθησα ποτέ τις οδηγίες του κ. Παντσέρι στην πολιτική μου δραστηριότητα, δεν έχει συζητηθεί κανένα ψήφισμα τον Δεκέμβριο του 2021».

Σε αντίθεση με τις περιπτώσεις των Κοτσολίνο και Ταραμπέλα, οι αρχές δεν ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να άρει τη νομική ασυλία της Αρένα και της Μορέτι, ένα βήμα που είναι απαραίτητο για την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος τους. Η Αρένα αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Αρένα αντιμετώπισε εξονυχιστικό έλεγχο για ένα ταξίδι στη Ντόχα τον Μάιο του 2022, αφού απέτυχε να δηλώσει εγκαίρως ότι η κυβέρνηση του Κατάρ είχε πληρώσει για τις πτήσεις και τη διαμονή της. Η ίδια παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα από την προεδρία της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου — ρόλος στον οποίο διαδέχθηκε τον Παντσέρι.

Η Μορέτι την ίδια στιγμή, δήλωσε μόλις στις 17 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους -μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου- ένα επιδοτούμενο ταξίδι στο Κατάρ που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020.

Το Μαρόκο και το Pegasus «στο κάδρο»

Στο ένταλμα υπογραμμίζεται επίσης ο ρόλος του Μαρόκου στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι σε μια συνομιλία, ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι συζήτησαν για την προώθηση των μαροκινών συμφερόντων τοποθετώντας είτε τον Κοτσολίνο είτε την Καϊλή σε μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά τη χρήση του spyware Pegasus για να χακάρει τηλέφωνα δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών. Το Μαρόκο, σύμφωνα με ισχυρισμούς σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης , ενδέχεται να χρησιμοποίησε το λογισμικό υποκλοπής spyware για να χακάρει την ισπανική κυβέρνηση.

Ο Κοτσολίνο και η Καϊλή έγιναν αμφότεροι μέλη της επιτροπής, αν και τώρα έχουν χάσει αυτούς τους ρόλους.

Ο Τζιόρτζι από τη μεριά του, κατάφερε επίσης να εμποδίσει το Κοινοβούλιο να εκδώσει ένα κείμενο που ήταν δυσμενές για το Μαρόκο και ενημέρωσε τον Παντσέρι για αυτό τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με το ένταλμα.

Δύο Μαροκινοί που θεωρούνται κρίσιμοι για το φερόμενο ως διεφθαρμένο δίκτυο κατονομάζονται στο ένταλμα σύλληψης: ο κατάσκοπος Μοχάμεντ Μπελαχρές , με την κωδική ονομασία M118 και γνωστός στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες κατασκοπείας εδώ και αρκετό καιρό, και ο Αμπντεχαρί Ατμούν, πρεσβευτή του Ραμπάτ στη Βαρσοβία.

Σύμφωνα με το ένταλμα, ο Ατμούν «έπαιξε σημαντικό ρόλο» μοιράζοντας μετρητά και πιστεύεται ότι συνεργάστηκε «στενά» με τη μαροκινή υπηρεσία πληροφοριών.