πυρά-συριζα-κατά-νδ-για-τις-κατηγορίες-871673
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.04.2021 | 16:11

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ για τις κατηγορίες περί διαπλοκής

Νέα σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ προκάλεσε η κατάθεση του Κυριάκου Τόμπρα στην προανακριτική για τον Νίκο Παππά, όπου υποστήριξε ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε τροπολογία που εξυπηρετούσε την λιβανέζικη εταιρεία CCC.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ υποστήριξε ότι «σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο μάρτυρας Κ. Τόμπρας στη διάρκεια της κατάθεσής του στην Προανακριτική στη Βουλή, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο συναλλαγής με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενέταξε με τροπολογία την 1η Απριλίου του 2019, τις εμπορικές εταιρείες του αναγκαστικού νόμου 89/1967 στο καθεστώς των ναυτιλιακών εταιρειών προκειμένου να απαλλαγούν από την φορολογία που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Σαμαρά. Ένα κανονικό πάρε-δώσε δηλαδή σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Ανατρέχοντας στο συγκεκριμένο νόμο, 4605 και στα άρθρα 38 και 39 της 1ης Απριλίου 2019 επιβεβαιώνονται απολύτως αυτά που λέει ο μάρτυρας. Πράγματι υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις με αυτό το περιεχόμενο. Πρόκειται για μια κραυγαλέα υπόθεση διαπλοκής. Ο κ. Τσακαλώτος που κατέθεσε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις ας εξηγήσει: Ήταν δική του πρωτοβουλία ή έλαβε εντολές από τον κ. Τσίπρα; Όποια κι αν είναι η απάντηση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύτατα εκτεθειμένος».

ΣΥΡΙΖΑ: Το γαρ πολύ της συντριβής

Απαντώντας στη ΝΔ, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκαν «πόσες ανακρίβειες χωρούν σε μια ανακοίνωση» και σημείωσαν ότι «η ΝΔ των απευθείας αναθέσεων και των καθημερινών σκανδάλων εξέδωσε χθες ανακοίνωση που αφορούσε δήθεν αμαρτωλή τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν του του ΥΠΟΙΚ, δήθεν ως ρουσφέτι για το τηλεοπτικό διαγωνισμό, που ήρθε όμως τριάμιση χρόνια μετά τη τέλεσή του και αφορούσε εταιρεία που δεν απέκτησε άδεια. Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει…».

Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι «αντί όμως να μας κουνάει το δάχτυλο η ΝΔ, καλό θα ήταν να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους διατηρεί εν ισχύ εδώ και δυο χρόνια που έχει την πλειοψηφία το υποτιθέμενο “ρουσφέτι” στην CCC καθώς και τους λόγους για τους οποίους δεν το καταψήφισε τον Απρίλιο του 2019».

Προσέθεσαν δε ότι «παρεμπιπτόντως, να της επισημάνουμε ότι η εν λόγω ρύθμιση δεν ηταν κάποια πονηρή τροπολογία του ΥΠΟΙΚ, όπως ψευδώς διατείνεται, αλλά αποτελούσε διάταξη σε νομοσχέδιο (ν.4605/2019) του Υπουργείου Οικονομίας που αφορούσε την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας (οδηγία ΕΕ 2016/943 σχετικά με την προστασία της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψη τους. Το γαρ πολύ της συντριβής και του ναυαγίου στην προανακριτική…».