ψωμί-ελιά-και-live-βασιλιά-1122440
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.01.2023 | 14:42

Ψωμί, ελιά και …live βασιλιά!

Η κηδεία του τέως Βασιλιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση θα ήταν ιδιωτική… Αυτό από ότι φαίνεται έμεινε μόνο στα χαρτιά. Η κυβέρνηση μέσω της κρατικής τηλεόρασης κήδεψε τον τέως με κάθε «τιμή και επισημότητα»

Το σκηνικό που στήθηκε σήμερα σε όλους σχεδόν του τηλεοπτικούς σταθμούς με την ΕΡΤ να κρατάει την «μπαγκέτα», είμαστε σίγουροι ότι ξεπέρασε ακόμα και τις …προσδοκίες της τέως βασιλικής οικογένειας.

Η κρατική τηλεόραση σε μια σύνδεση λεπτό προς λεπτό επέλεξε να μας ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια για τους βασιλικούς οίκους που βρέθηκαν στην κηδεία του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.

Με τα μικρά ονόματα τους – για να αποκτήσουμε και …οικειότητα – η ΕΡΤ σε μια σύνδεση live «μαμούθ» μας παρουσίασε βασιλικά και πριγκιπικά βιογραφικά. Μας «φλόμωσε» με τίτλους και βαρύγδουπες αναφορές περί έντονου συγκινησιακού κλίματος. Και κάλυψε κάθε λεπτό της διαδρομής των «γαλαζοαίματων» από τη Μεγάλη Βρετάνια, μέχρι την Μητρόπολη και από εκεί στο Τατόι. Αναρωτιόμαστε λοιπόν:  Τι περισσότερο θα έκανε η κρατική τηλεόραση (αλλά και όλα τα υπόλοιπα κανάλια) αν η τελετή δεν ήταν «ιδιωτική»;

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν ότι δήθεν δεν θα αποδώσει «τιμές» στον τέως. Όμως τελικά επέλεξε να έχει αναβαθμισμένη παρουσία στην κηδεία. Εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο της, Παναγιώτη Πικραμμένο και την υπουργού Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ενώ στο χώρο βρέθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης άτυπα …«επικεφαλής» μιας σειράς γαλάζιων βουλευτών και ευρωβουλευτών (Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Μίλτος Χρυσομάλλης. Κατερίνα Μονογυιού) που έσπευσαν στη Μητρόπολη. Το «φιλοβασιλικό» κυβερνητικό κλίμα ήρθε να συμπληρώσει ένας πρώην «γαλάζιος» πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μάλιστα γνώρισε και την αποθέωση από το πλήθος. Ο πρώην πρωθυπουργός, μάλιστα αφού απέτισε φόρο τιμής, στη συνέχεια βγήκε έξω από το παρεκκλήσι και συνομίλησε με τον κόσμο που περίμενε στην ουρά… Προφανώς σε ένα περιβάλλον πολύ οικείο για τον ίδιο. Εξάλλου η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά τις …αντιστάσεις βοήθησε να μετατραπεί η «ιδιωτική τελετή» σε …προσκύνημα του πλήθους.

Μετά τα παραπάνω, όσοι από τους πολίτες βρέθηκαν στη Μητρόπολη και ορισμένοι από αυτούς (που ηλικιακά δεν είδαν ποτέ τον Κωνσταντίνο με βασιλικό στέμμα) φώναζαν «ψωμί, ελιά και Κότσο Βασιλιά», μάλλον το έπραξαν για τις κάμερες, αφού δεν πιστεύουμε ότι τολμούν σε κάποια άλλη δημόσια εμφάνιση τους να υμνούν …«τα βασιλικά επιτεύγματα» φτώχειας που μαζί με όλα τα υπόλοιπα δεινά έφερε η μοναρχία στην Ελλάδα.

Όσο για κάποιους γραφικούς φιλοβασιλικούς (υμνητές όλων των απολυταρχικών καθεστώτων που γνώρισε αυτός ο τόπος) που θεάθηκαν να κλαίνε, να κρατάνε σημαία με την κορώνα, κορνίζες με τον Κωνσταντίνο, να φορούν παραδοσιακές στολές και να ζητούν την επιστροφή της βασιλείας στην Ελλάδα, φαίνεται ότι βρήκαν «πεδίο» λαμπρό για να εκφράσουν τον …φιλοβασιλικό καημό τους. Βρήκαν «πάτημα» για να κερδίσουν λίγα δευτερόλεπτα δημοσιότητας των αναχρονιστικών απόψεων τους, που τους πρόσφερε η κρατική τηλεόραση και τα υπόλοιπα κανάλια με τις ευλογίες και της κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια «ψωμί, ελιά και …live βασιλιά!», για να ευχαριστηθεί μέρος του «πόπολου» τώρα που πλησιάζουν και οι κάλπες! Οι πολιτικοί λοιπόν που πήγαν να προσκυνήσουν το φέρετρο και να αποχαιρετήσουν τον τέως βασιλιά με το πρόσχημα ότι αποτελεί κομμάτι της …«ιστορίας» του τόπου, μάλλον κάτι άλλο είχαν στο μυαλό τους. Εκτός αν και γι’ αυτούς ο μονάρχης κακώς ήταν έκπτωτος…

Υ.Γ: Οι πολίτες που φώναζαν «ψωμί, ελιά και Κότσο Βασιλιά» για να αποθεώσουν τους «γαλαζοαίματους», απλά τους πληροφορούμε ότι σε αντίθεση με αυτούς οι εκπρόσωποι των Βασιλικών Οίκων τρωγοπίνανε για δύο μέρες στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» και τις επόμενες ώρες και μέρες θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα είτε για τις βασιλικές, είτε για τις πλούσιες επαύλεις τους!