ψηφίστηκε-κατά-πλειοψηφία-το-νομοσχέ-25908
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 13.07.2017 | 22:29

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, με αλλαγές, νομοτεχνικές βελτιώσεις και απόσυρση των άρθρων που προκάλεσαν αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που προκάλεσε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, από την αμοιβή που κατανέμεται στους πνευματικούς δημιουργούς εξαιρούνται τα smart phone και τα κινητά, ενώ σε ό,τι αφορά στα tablets και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η αμοιβή ορίζεται στο 2% της αξίας τους.

Η κ. Κονιόρδου απέσυρε από το νομοσχέδιο το επίμαχο άρθρο 67 με το οποίο προέβλεπε την έκδοση υπουργικής απόφασης σε περίπτωση υλοποίησης έργου σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με συμβαλλόμενο μέρος το υπουργείο Πολιτισμού. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, προκάλεσε ενστάσεις και εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Νίκο Ξυδάκη, να θέτει το θέμα και να ζητεί εξηγήσεις από την υπουργό, ενώ η ΝΔ «προειδοποίησε» με ονομαστική ψηφοφορία, αν διατηρηθεί η διάταξη. Επίσης, η κ. Κονιόρδου απέσυρε το άρθρο 45 καθώς και το άρθρο 61 λόγω συναρμοδιότητας με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, βρέθηκε και το πόρισμα για την ΑΕΠΙ με την υπουργό να κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν διέταξαν ποτέ διαχειριστικό έλεγχο και να αναφέρει ότι μπαίνει πλέον τάξη στο τοπίο υπέρ των δικαιωμάτων των δημιουργών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ένωσης Κεντρώων, καταψήφισαν την αρχή του νομοσχεδίου ασκώντας σφοδρή κριτική τόσο για την επιλογή της κυβέρνησης να το εισαγάγει ως επείγον, με αποτέλεσμα να μην τεθεί σε διαβούλευση, όσο και καταλογίζοντάς της ότι έφερε ένα νομοθετικό τερατούργημα.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν οι τροπολογίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), την ρύθμιση θεμάτων της «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» και την απόσπαση προσωπικού στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) και για την ίδρυση Μουσείου αγροτικού κινήματος Κιλελέρ (που είχε καταθέσει η ‘Αννα Βαγενά και ο Ν. Παπαδόπουλος).