πρώτο-θέμα-ρουλέτα-με-δύο-χαμένες-έδ-603545
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.07.2021 | 10:46

Πρώτο Θέμα: Ρουλέτα με δύο «χαμένες» έδρες στην Α’ Αθήνας

Πρώτο Θέμα: Ρουλέτα με δύο «χαμένες» έδρες στην Α’ Αθήνας

Η διπλή εκλογική αναμέτρηση, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, επιφυλάσσει αρκετές παγίδες που ήδη απασχολούν τους υποψηφίους βουλευτές αλλά και τα επιτελεία των κομμάτων.

Πέραν της απλής αναλογικής με την οποία θα γίνει η πρώτη εκλογική αναμέτρηση υπάρχει και μια άλλη σημαντική εξέλιξη που αναμένεται να πυροδοτήσει και τη μάχη για την κατάκτηση της βουλευτικής έδρας.

Με το νέο εκλογικό νόμο οι βουλευτές Επικρατείας αυξάνονται από 12 σε 15.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι εκλογικές περιφέρειες της Αχαΐας, της Α’ Αθηνών και της Β’ Αθηνών (νότιος τομέας) θα χάσουν από μία έδρα.

Η μεγάλη σφαγή αναμένεται να γίνει στην Α’ Αθηνών.

Και αυτό γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσει και δεύτερη έδρα εφόσον στην απογραφή που θα γίνει το φθινόπωρο μειωθεί ο εκλογικός της πληθυσμός. Από 14 βουλευτές μπορεί να φτάσει να εκλέγει 12.

Υπενθυμίζεται ότι στην Α Αθήνας η Ν.Δ. έχει 7 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 4 και από έναν το ΚΙΝ.ΑΛ., το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Με απλή αναλογική και εκλογικό μέτρο 8,33% το μοίρασμα των 12 εδρών θα μοιάζει με ρουλέτα.

Υπό την προϋπόθεση ότι στη Βουλή θα έχουμε ξανά τα ίδια κόμματα (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Ελληνική Λύση), τα τέσσερα μικρά θα πάρουν από μία έδρα και η Ν.Δ. μπορεί να πάρει 4 ή 5 και ο ΣΥΡΙΖΑ 3 ή 4.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, η μοναδική περίπτωση να μην έχουμε αυτό το δυσμενές, για τα δύο κόμματα, σενάριο είναι να μη χαθεί, λόγω απογραφής, μία έδρα και να έχουμε 13 αντί για 12 έδρες.

Για αυτό το λόγο  τα επιτελεία των δύο κομμάτων παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις μεταδημοτεύσεις των πολιτών.

Οι κάτοικοι-ψηφοφόροι της Α’ Αθήνας -και ιδίως στις υποβαθμισμένες περιοχές κάτωθεν της Πατησίων- όντως έχουν μειωθεί σημαντικά.  Μπορεί να φεύγουν από την Α’ Αθήνας, όμως οι περισσότεροι δεν παίρνουν μαζί τους και τα εκλογικά τους δικαιώματα, οπότε εξακολουθούν να ψηφίζουν στην περιφέρεια.

Εάν αυτή η συμπεριφορά δεν αλλάξει μέχρι τις εκλογές, τότε μπορεί η Α’ Αθήνας να χάσει μόνο μία έδρα. Και με το επικρατέστερο σενάριο θα έχουμε 5 έδρες η Ν.Δ., 4 ο ΣΥΡΙΖΑ, και από μία τα τέσσερα μικρά κόμματα.

Για να βγάλει 6 η Ν.Δ. θα πρέπει να περάσει το ποσοστό του 2019, κάτι που ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι μέσα στο Μαξίμου δεν πιστεύουν.

Σε κάθε περίπτωση η μείωση του αριθμού των εδρών στην Α Αθήνας αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων των δύο μεγάλων κομμάτων. Της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι επτά βουλευτές της Ν.Δ. είναι (κατά σειρά εκλογής): Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης, Αγγελος Συρίγος, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Φωτεινή Πιπιλή. Οι δύο πρώτοι αναπληρωματικοί είναι ο πρώην πρύτανης Θόδωρος Φορτσάκης και η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου. Στην Α’ Αθήνας θα έχουμε όμως δύο νέες ηχηρές υποψηφιότητες: σίγουρα του Κυριάκου Πιερρακάκη και πιθανότατα του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει στην Α Αθήνας τους Νίκο Βούτση, Δημήτρη Τζανακόπουλο και Νίκο Φίλη και Χριστόφορο Βερναρδάκη.