Πρόταση νόμου του ΚΚΕ: Για τη στήριξη των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού

  • Απο Aftodioikisi Press
  • 6 Μαΐου 2020 - 13:17
  • Comments Off

Πρόταση νόμου του ΚΚΕ για μέτρα στήριξης στο σύνολο των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Αναλυτικά:

Είναι γνωστό ότι όλοι οι κλάδοι των καλλιτεχνών – μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών – και γενικότερα των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού μαστίζονται από την ανεργία ή την περιστασιακή απασχόληση. Η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία τείνει να γίνει ο κανόνας.

Τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις διαμόρφωσαν ένα εργασιακό περιβάλλον στον
τομέα της Τέχνης και του Πολιτισμού με δουλειά χωρίς υποτυπώδη δικαιώματα, με αποτέλεσμα η αγωνία της επιβίωσης για τους εργαζόμενους να εντείνεται ολοένα και περισσότερο.

Η πανδημία διόγκωσε στο έπακρο τα προβλήματα αυτών των εργαζομένων. Κάθε δραστηριότητα στους τομείς απασχόλησής τους (μουσικές και θεατρικές σκηνές, συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφοι, εκθεσιακοί χώροι, αίθουσες τέχνης, μουσεία, χώροι ψυχαγωγίας, Φεστιβάλ, εκπαίδευση, τηλεοπτικά γυρίσματα κλπ) διακόπηκε, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των εργαζομένων σε όλους τους χώρους του πολιτισμού και σε όλες τις ειδικότητες να μην έχουν εισόδημα. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από
την αβεβαιότητα για το μέλλον της εργασίας τους, καθώς άγνωστο παραμένει το πότε και με ποιες προϋποθέσεις η καλλιτεχνική δραστηριότητα θα επανέλθει στην πρότερή της κατάσταση. Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη μερίδα των σκληρά δοκιμαζόμενων καλλιτεχνών και λοιπών εργαζομένων του Πολιτισμού, δεν έλαβε ούτε καν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800,00€.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας άκουσε από την πρώτη στιγμή τις διεκδικήσεις των σωματείων τους, παρακολούθησε και συμπαραστάθηκε στις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους και υιοθέτησε το δίκαιο αίτημά τους για άμεση λήψη ολόπλευρων και ουσιαστικών μέτρων στήριξης για το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, ώστε να εξασφαλίζεται στοιχειωδώς η επιβίωσή τους.

Για τους λόγους αυτούς η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει την παρούσα Πρόταση Νόμου, αποτελούμενη από ένα άρθρο, στο οποίο παρατίθενται τα μέτρα που λαμβάνονται για την άμεση ανακούφιση και στήριξη τους καθώς και η έναρξη και η διάρκεια ισχύος αυτών.
Αθήνα 06/05/2020

Οι Προτείνοντες Βουλευτές

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΓΚΙΟΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ ΜΑΡΙΑ
ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ
ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΑΦΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

3

ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΚΕ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!