Categories: Πολιτική

Πρόταση μομφής: Τι σημαίνει – Η διαδικασία στη Βουλή

Το χρονικό μιας… προαναγγελθείσας πρότασης μομφής επιβεβαιώθηκε σήμερα (25.01.2023), με τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης την αποδέχτηκε και η συζήτηση αρχίσει στις 18:00 το απόγευμα.

Πρόταση μομφής σημαίνει… τριήμερη μάχη στη Βουλή, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Θεωρούνταν δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα την υπέβαλε, μετά το φάκελο για τις παρακολουθήσεις που του έδωσε χθες ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος και στον οποίο περιέχονταν τα ονόματα εκείνων που παρακολουθούνταν και τα οποία αποκάλυψε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη στιγμή που η πρόταση μομφής έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, σταματούν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 18:00 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πρόταση μομφής είχε κατατεθεί πριν από έναν χρόνο, με αφορμή το μπάχαλο που προκάλεσε η κακοκαιρία και η ισχυρή χιονόπτωση στην Αττική, εξαιτίας της οποίας χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν για ώρες στην Αττική Οδό.

Η συζήτηση για την πρόταση μομφής ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας για να περάσει απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι, αντιθέτως απορρίπτεται.

Στην τριήμερη συζήτηση θα πάρουν μέρος οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της Κυβέρνησης καθώς και η πλειοψηφία των βουλευτών από τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα υπάρξουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με την ανάστροφη κοινοβουλευτική δύναμη που διαθέτουν στην Βουλή και η διαδικασία κλείνει με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Τι είναι η πρόταση μομφής

Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής στον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.

Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Comments are closed.


Recent Posts

Εισπρακτική «άρπαξε» από πλημμυροπαθή τα 6.500 της αποζημίωσης!

Απίστευτο! Αδιανόητο! Προκλητικό! Εισπρακτική εταιρεία, όπως κατήγγειλε ο ηθοποιός Θανάσης Βισκαδουράκης μιλώντας σε πρωϊνή εκπομπή στον ΣΚΑΙ, άρπαξε από τον…

8 δευτερόλεπτα ago

Στην Κύπρο ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Λευκωσία στις 3-5 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της οποίας θα…

15 λεπτά ago

Μετρό: Σώα ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε στις γραμμές

Σώα ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε κάτω από άγνωστες συνθήκες στις γραμμές του μετρό στο σταθμό Μέγαρο Μουσικής. Οι πρώτες…

31 λεπτά ago

Λαθροκυνηγός σκότωσε αρκουδάκι στη Φλώρινα (φωτο)

Νεκρό από όπλο λαθροθήρα έπεσε ένα αρκουδάκι περσινής γέννας στην περιοχή Ραδόσι, κοντά στο Ξινό Νερό Φλώρινας! Την άτυχη αρκούδα,…

33 λεπτά ago

Κακοκαιρία Elias: Ξεκινά η δήλωση ζημιών στο Δήμο Βόλου

Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε ο Δήμος Βόλου αναφορικά με τις οικίες, που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες, αναφέρονται τα εξής:…

40 λεπτά ago

Στ. Κασσελάκης: Στις Σπέτσες μαζί με τον σύντροφό του -Θα τρέξουν στον αγώνα δρόμου

O Στέφανος Κασσελάκης, μαζί με τον σύντροφο του Τάιλερ Μακμπέθ βρίσκεται από την Πέμπτη στις Σπέτσες. Μάλιστα δήλωσαν συμμετοχή σε…

47 λεπτά ago