πρόταση-μομφής-στα-άκρα-μητσοτάκης-τσ-884796
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 30.01.2022 | 21:07

Πρόταση μομφής: Στα άκρα Μητσοτάκης -Τσίπρας για Φουρθιώτη, Novartis, νύχτα & υπόκοσμο

Πρόταση μομφής: Στα άκρα οδηγήθηκαν πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, (σ.σ. απορρίφθηκε, όπως αναμενόταν από τους βουλευτές της ΝΔ) με επίκεντρο την υπόθεση Φουρθιώτη αλλά και τη Novartis. Αντάλλαξαν βαριές κουβέντες με τον Α. Τσίπρα να υποστηρίζει ότι «είναι η πρώτη φορά που στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου που η νύχτα διεισδύει στο Μέγαρο Μαξίμου» και τον Κυρ. Μητσοτάκη να ανταπαντά, με αφορμή την «πιο άθλια σκευωρία που έγινε ποτέ, τη Novartis» ότι “o ΣΥΡΙΖΑ είναι αγκαλιά με τον υπόκοσμο”.

Η ομιλία Μητσοτάκη

Κατά την ομιλία του επί της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να αναδείξει την εικόνα μιας κυβέρνησης που, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα καταφέρνει. Σε αντίθεση με τον Α. Τσίπρα, χρησιμοποίησε ως μότο τόσο για την κακοκαιρία όσο και για την πανδημία και την οικονομία «κάναμε πολλά σωστά και μερικά λάθη»:  «Είμαστε ικανοποιημένοι;», αναρωτήθηκε για το θέμα της διαχείρισης της κακοκαιρίας «Ελπίδα», σπεύδοντας να απαντήσει αρνητικά και αποδίδοντας το φαινόμενο στο ότι «δεν έχουμε όλοι σε όλα την ταχύτητα την οποία πρέπει», μήνυμα, προφανώς, προς τους υπουργούς του ενόψει ανασχηματισμού (;)

Αναφορικά την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι αμφίθυμος. Επέκτεινε τη συγνώμη εκτός από τους οδηγούς της Αττικής Οδού και σε αυτούς των υπόλοιπων κεντρικών δρόμων της Αττικής που έμειναν κλειστοί, στους επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και σε όσους έμειναν χωρίς ρεύμα, λέγοντας ότι «τέτοια όμως γεγονότα δεν πρέπει να επαναληφθούν», ωστόσο υποστήριξε και πάλι ότι «επανήλθε πολύ πιο γρήγορα  απ’ ότι στη Μήδεια η ηλεκτροδότηση»  αλλά και ότι δεκάδες χιλιάδες Σουηδοί, Δανοί έμειναν χωρίς ρεύμα τις προηγούμενες ημέρες «αλλά δεν άκουσα κανένα πολιτικό κόμμα να το καταγγέλλει».

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ανέδειξε μεταξύ  άλλων:

-Την ανάγκη καλύτερου συντονισμού κεντρικού κράτους και τοπική αυτοδιοίκησης

-Την ανάγκη γρηγορότερης εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων

-Το να υπάρχουν σαφείς όροι με τους παραχωρησιούχους

Παράλληλα, επανέλαβε το ερώτημα του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, «τι είναι αυτό που στον κάνει να υπερασπίζετε την εταιρεία Αττικές Διαδρομές της Αττικής Οδού;

Άθλια σκευωρία η Novartis

Αναφορικά με το θέμα Φουρθιώτη ο πρωθυπουργός επέκρινε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί, όπως είπε, αφιέρωσε το 1/3 της ομιλίας του στον Φουρθιώτη, ο οποίος

«μεγαλούργησε επί δικών σας ημερών και παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη επί δικών μας.  Κάνατε αυτή την πρόταση για τον κύριο Φουρθιώτη», πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «είναι τόσο σοβαρό το θέμα που κανένας άλλος πολιτικός αρχηγός δεν έκανε καμία αναφορά στον Φουρθιώτη. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε Πόσο πιο απελπισμένος θα γίνετε», επισήμανε.

Αντέτεινε, δε, ότι ο ίδιος ο Α. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αγκαλιά με τον υπόκοσμο, επικαλούμενος την «πιο άθλια σκευωρία που έγινε ποτέ, τη Novartis» με υπουργούς όπως ο Ρασπούτιν και δημοσιογράφους που δημοσίευαν ψέματα και λειτουργούσαν ως συμμορία και τώρα διώκονται. «Δεν διώκονται για τις απόψεις τους αλλά γιατί δημοσίευσαν ψέματα. Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία αλλά συμμορία… Ντροπή σας, ντροπή σας, ντροπή σας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος, αναφορικά με τα 5 δισ. των απευθείας αναθέσεων που κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός απάντησε με ειρωνεία ότι προφανώς σε αυτά περιλαμβάνει και την προμήθεια των Rafale.