ποταμι-απαράδεκτη-επίθεση-κατά-του-δη-387486
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.08.2018 | 17:10

ΠΟΤΑΜΙ: Απαράδεκτη επίθεση κατά του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα

Το θέμα της απαράδεκτης επίθεσης που δέχτηκε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Στρατής Μπαλάσκας, με αφορμή ιστορικό χρονογράφημά του, έθεσε με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης.

Συγκεκριμένα, το χρονογράφημα αναφερόταν σε ένα παρεκκλήσι της Παναγιάς ανάμεσα στους οίκους ανοχής της Μυτιλήνης, που το χρησιμοποιούσαν για τις λατρευτικές τους ανάγκες οι εργαζόμενες σε αυτά. Τα Υβριστικά σχόλια, οι διαδικτυακές απειλές που καλούσαν στην ηθική και φυσική εξόντωση του δημοσιογράφου, αλλά και οι προπηλακισμοί που ακολούθησαν, στους οποίους μάλιστα έδιναν τον τόνο αστυνομικοί, καθώς και ένας στρατιωτικός του νησιού, θυμίζουν έντονα μέρες του 1960.

Είναι σαφές, πως τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές ακρότητες ακροδεξιών στοιχείων, που στρέφονται κατά της ελευθερίας της έκφρασης και της απρόσκοπτης ενημέρωσης των πολιτών, μέσα από τη στοχοποίηση δημοσιογράφων, δεν μπορούν να είναι ανεκτές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς 1) Εσωτερικών και 2) Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Απαράδεκτη επίθεση κατά του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα

O γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Στρατής Μπαλάσκας, δέχτηκε πρόσφατα μια πρωτοφανή και αποκρουστική επίθεση, με αφορμή κείμενο του, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» και στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο facebook.

Συγκεκριμένα, το χρονογράφημά του αναφερόταν σε ένα παρεκκλήσι της Παναγιάς ανάμεσα στους οίκους ανοχής της Μυτιλήνης, που το χρησιμοποιούσαν για τις λατρευτικές τους ανάγκες οι εργαζόμενες σε αυτά. Είναι χαρακτηριστικό πως το εν λόγω κείμενο αποτελεί προϊόν ιστορικής έρευνας, καθώς ο δημοσιογράφος ενεργά ασχολείται με θέματα τοπικής ιστορίας και ιδιαίτερα με την ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων στη Λέσβο.

Τα όσα ακολούθησαν θυμίζουν μέρες του 1960. Υβριστικά σχόλια και διαδικτυακές απειλές που καλούσαν στην ηθική και φυσική εξόντωση του δημοσιογράφου. Προπηλακισμοί, στους οποίους μάλιστα έδιναν τον τόνο αστυνομικοί, καθώς και ένας στρατιωτικός του νησιού, που συμμετείχαν στην υποστολή της σημαίας στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Τελετή που το τελευταίο διάστημα αποτελεί ευκαιρία συνάθροισης ακροδεξιών και υπερεθνικιστικών στοιχείων, με έντονη ξενοφοβική έκφραση.

Δεν είναι τυχαίο πως στα παραπάνω αντέδρασαν άμεσα το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και η ΕΣΗΕΠΗΝ, καλώντας τις Δικαστικές και τις Εισαγγελικές Αρχές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εφαρμόσουν χωρίς καμία εξαίρεση, τα όσα ορίζει το Σύνταγμα της Ελλάδας και οι νόμοι της χώρας.

Δεδομένου ότι τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές ακρότητες ακροδεξιών στοιχείων, που στρέφονται κατά της ελευθερίας της έκφρασης και της απρόσκοπτης ενημέρωσης των πολιτών, μέσα από τη στοχοποίηση δημοσιογράφων, δεν μπορούν να είναι ανεκτές.

Δεδομένου ότι η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης συνιστά αναγκαία συνθήκη για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Δεδομένου ότι οι αντιπαραθέσεις που προκύπτουν από την ιστορική έρευνα ή τις πολλαπλές αναγνώσεις της ιστορίας είναι απολύτως θεμιτές και απαραίτητες, αλλά οφείλουν να λύνονται στο πεδίο του επιστημονικά τεκμηριωμένου διαλόγου.

Δεδομένου ότι στην επίθεση κατά του δημοσιογράφου εμπλέκονται τρεις αστυνομικοί και ένας στρατιωτικός, στελέχη που εντέλλονται στη διατήρηση της έννομης τάξης και όχι στην καταστρατήγησή της.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Πώς προβλέπεται να αντιμετωπιστεί πειθαρχικά η απαράδεκτη επίθεση των συγκεκριμένων ενστόλων κατά του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα;

2. Πώς σκοπεύετε να θωρακίσετε επιτέλους από ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία τα ευαίσθητα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας σώματα της Αστυνομίας και του Στρατού, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά;

Ο ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου​