πώς-παρακολουθεί-ο-καραμανλής-τις-εξε-201822
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 14.09.2014 | 15:00

Πώς παρακολουθεί ο Καραμανλής τις εξελίξεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Από απόσταση ασφαλείας, αλλά με ζωηρό ενδιαφέρον και συγκεκριμένη άποψη για το πώς πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση, παρακολουθεί ο πρώην πρωθυπουργός, Κων. Καραμανλής, τη συζήτηση για τον διάδοχο του Κ. Παπούλια στην προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία άνοιξε πρόωρα και τον «εμπλέκει», παρά τη διαφαινόμενη, περί του αντιθέτου, δική του επιθυμία. Την ίδια ώρα, βουλευτές από τη λεγόμενη «καραμανλική πτέρυγα», διαψεύδουν το σενάριο -που αποδίδουν σε «σαμαρικούς»- περί αποστρατείας του από την ενεργό πολιτική και πυκνώνουν τα επικριτικά σχόλια για πτυχές της ασκούμενης πολιτικής. «Ο Καραμανλής δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί από την πολιτική», λένε χαρακτηριστικά.

Η ενόχληση, που πρόσφατα εξέπεμψαν στενοί συνομιλητές του κ. Καραμανλή για τις δηλώσεις του κ. Νικ. Κακλαμάνη, σχετικά με τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, αφορούσε κυρίως το γεγονός ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής εμφανίστηκε περίπου ως αντ’ αυτού στο θέμα της προεδρικής εκλογής, ενώ όπως λένε, ουδέποτε εξουσιοδοτήθηκε σχετικά. Επί της ουσίας των δηλώσεων του κ. Κακλαμάνη, ωστόσο, συμφωνούν, αφού όσοι επισκέπτονται τον πρώην πρωθυπουργό αποκομίζουν την εντύπωση ότι εξακολουθεί να μην ενδιαφέρεται για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος επέλεξε για μία ακόμη φορά να μην τοποθετηθεί δημόσια. Ταξίδεψε, ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στην ομιλία του κ. Αντ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, η οποία εκφωνήθηκε σε μία δύσκολη στιγμή για την τραυματισμένη, από τον ΕΝΦΙΑ, Ν.Δ.

Ο κ. Καραμανλής γνωρίζει εξίσου καλά με τον πρωθυπουργό ότι η επικείμενη διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου, προκαλεί δέος στους γαλάζιους βουλευτές που συνειδητοποιούν ότι οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν πολλά σε σχέση με την προσωπική πολιτική τους επιβίωση αλλά και με το μέλλον της παράταξης. Είναι και ο ίδιος, άλλωστε, αποδέκτης αυτής της αγωνίας. Ο πρώην πρωθυπουργός, ωστόσο, θεωρεί ότι το μεγαλύτερο και κρισιμότερο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η διευθέτηση του χρέους. Οπως έγραψε η «Κ», στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο κ. Καραμανλής δεν κρύβει τον φόβο μήπως η παρατεταμένη προεδρολογία, σκιάσει τη συζήτηση για το χρέος και αποδυναμώσει και την προσπάθεια εξεύρεσης των 180 ψήφων.

Ο κ. Καραμανλής τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου μέσω της ανάληψης σχετικής πρωτοβουλίας από τον κ. Σαμαρά εντός του 2014. Πιο συγκεκριμένα, φέρεται να πιστεύει ότι μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να ανοίξει τη διαδικασία για την εκλογή του νέου Προέδρου με κεντρικό δίλημμα τη σταθερότητα ή την ακυβερνησία και κεντρικό διακύβευμα μία επωφελή λύση για το χρέος. Μάλιστα, ο κ. Καραμανλής φέρεται να εκτιμά ότι με έναν τέτοιο χειρισμό η πιθανότητα εξεύρεσης των 180 αυξάνεται σημαντικά, αν τα μέλη του κοινοβουλίου κατανοήσουν με σαφήνεια τις συνέπειες της επιλογής τους.

Με την άποψή του, την οποία φέρεται να έχει διατυπώσει στον πρωθυπουργό, λέγεται ότι διαφωνούν αρκετοί στο Μαξίμου αλλά και υπουργοί, όπως ο κ. Μ. Βορίδης, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι «η εκλογή θα γίνει στην ώρα της».

Πηγή: «Καθημερινή της Κυριακής»