πώς-ερμηνεύεται-η-διαφοροποίηση-βενι-432125
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 09.03.2018 | 09:11

Πώς ερμηνεύεται η διαφοροποίηση Βενιζέλου που ψήφισε υπέρ της προανακριτικής

Διαφοροποίηση Ευάγγελου Βενιζέλου στην απόφαση της ΔΗΣΥ να μην ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι η ΔΗΣΥ στηρίζει μεν την συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής προτάσσοντας όμως το δικό της σκεπτικό, δηλαδή την μηνυτήρια αναφορά των Χριστοφιλοπούλου, Λοβέρδου και Κεγκέρογλου κατά των Κουρουπλή, Ξανθού και Πολάκη για την μη τιμολόγηση των φαρμάκων.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δικαιολογώντας τη στάση του τονίζει ότι «το ερώτημα που τίθεται σε ψηφοφορία δεν είναι η αποδοχή του σκεπτικού της πρότασης των βουλευτών της ΝΔ, αλλά η κίνηση ή μη της διαδικασίας για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από την προανακριτική επιτροπή». Mάλιστα, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, “όταν κατά το Σύνταγμα απαιτείται για τη λήψη απόφασης η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, η άκυρη ψήφος, όπως και η δήλωση «παρών» λειτουργεί ως απορριπτική της πρότασης, δηλαδή ως ψήφος απαλλακτική για τις ευθύνες των τριών υπουργών της σημερινής κυβέρνησης”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του κ. Βενιζέλου ήταν γνωστή σε βουλευτές του κόμματος από τις προηγούμενες ημέρες, ενώ έγινε και… επίσημα «γνωστή» κατά τη σύσκεψη που είχαν τα στελέχη του κόμματος υπό την Φώφη Γεννηματά, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης στα γραφεία του ΔΗΣΥ στη Βουλή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις χωρίς η διαφοροποίηση να οδηγήσει ένταση και μάλιστα όπως σημείνωναν κοινοβουλευτικοί παράγοντες τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα εάν η διαφοροποίηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ γινόταν στην κάλπη δίχως να έχει ανακοινωθεί νωρίτερα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Βενιζέλου

Στη σημερινή ψηφοφορία, με βάση τις μηνυτήριες αναφορές που είχαν υποβάλει πριν από ένα χρόνο οι τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και σύμφωνα με το σκεπτικό που παρουσίασαν σήμερα η κα Γεννηματά και οι κκ. Λοβέρδος και Παπαθεοδώρου, θα ψηφίσω κατά συνείδηση υπέρ της συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πλήρως την υπόθεση.  Άκουσα προηγουμένως με προσοχή και συνεκτίμησα τις τοποθετήσεις των τριών εμπλεκομένων υπουργών.

Το ερώτημα που τίθεται σε ψηφοφορία δεν είναι η αποδοχή του σκεπτικού της πρότασης των βουλευτών της ΝΔ, αλλά η κίνηση ή μη της διαδικασίας για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Στις 21 Φεβρουαρίου δεν υπήρχε πρόταση με περιγραφή πράξεων και εξατομίκευση κατηγοριών, όπως επιβάλλει το άρθρο 154 παρ. 3 του Κανονισμού. Σήμερα υπάρχει και ο κάθε βουλευτής μπορεί να ψηφίσει με το δικό του πληρέστερο και ορθότερο σκεπτικό.

Αυτή είναι άλλωστε η ορθή και σύμφωνη με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θέση που υποστηρίζουμε με σθένος και πλήρη τεκμηρίωση στην Επιτροπή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης που συγκροτήθηκε μετά την πρόταση που υπέβαλαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Υποστηρίζουμε ότι η Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα και την  υποχρέωση  πλήρους διερεύνησης που προβλέπουν το άρθρο 86 Συντ. και τα άρθρα 155 επ. του Κανονισμού και δεν μπορεί να κλείσει τις εργασίες της άρον άρον αρκούμενη – σύμφωνα με την πρόταση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ –  σε μια δήθεν νομική διερεύνηση της αρμοδιότητάς της, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, την πάγια νομολογία, την πάγια κοινοβουλευτική πρακτική και  ρητές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, όπως το άρθρο 263Β.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2018 οι βουλευτές της ΔηΣυ ψήφισαν με δικό τους άκυρο ψηφοδέλτιο και οι βουλευτές της ΝΔ αρνήθηκαν ψήφο,  επειδή μέσω της πρότασης των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ μεθοδευόταν ο αποκλεισμός της έρευνας επί της ουσίας. Τώρα δεν υπάρχει τέτοια πρόταση, αλλά πρόταση πλήρους διερεύνησης επί της ουσίας, την οποία οφείλουμε να υπερψηφίσουμε κατ´ αποτέλεσμα, με το ειδικότερο και ακριβέστερο σκεπτικό που ανέπτυξαν οι ομιλητές της ΔηΣυ.

Όταν κατά το Σύνταγμα απαιτείται για τη λήψη απόφασης η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, η άκυρη ψήφος, όπως και η δήλωση «παρών» λειτουργεί ως απορριπτική της πρότασης, δηλαδή ως ψήφος απαλλακτική για τις ευθύνες των τριών υπουργών της σημερινής κυβέρνησης.