πόλεμος-σκέρτσου-με-πασοκ-για-τη-φορ-1153658
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 30.05.2023 | 21:48

«Πόλεμος» Σκέρτσου με ΠΑΣΟΚ για τη φορολογική πολιτική

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Άκης Σκέρτσος, κάνοντας λόγο για “Μαρτυριάρηδες Νο2”, με αφορμή δηλώσεις των υποψηφίων του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, Παναγιώτη Δουδωνή και Ελένης Χρονοπούλου.

Ακολούθησε “πόλεμος” ανακοινώσεων μεταξύ του Εκπροσώπου της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μάντζου:

Η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει μία ξεκάθαρη στόχευση: Τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών” απάντησε, με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος.

Ειδικότερα, η Ελένη Χρονοπούλου είχε δηλώσει το βράδυ της Δευτέρας 29 Μαΐου στην ΕΡΤ: “Θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη”, για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι επρόκειτο για “σαρδάμ”. Το πρωί της Τρίτης 30 Μαΐου, τη σκυτάλη πήρε ο Παναγιώτης Δουδωνής, λέγοντας ότι έρχεται αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων. “Από 100.000 ευρώ και πάνω θα είναι 15% η φορολόγηση” ανέφερε.

Άκης Σκέρτσος για Χρονοπούλου-Δουδωνή: Αποκάλυψαν τα νεφελώδη και επικίνδυνα φορολογικά σχέδια του ΠΑΣΟΚ

“Στις 21 Μαΐου οι πολίτες ψήφισαν υπέρ του οικονομικού ρεαλισμού και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, υπέρ της σαφήνειας στις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων και της συνέπειας λόγων και έργων. Υπέρ, δηλαδή, όσων εκφράζουν το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία αλλά και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προηγούμενη τετραετία” σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.

“Ταυτόχρονα, οι πολίτες καταψήφισαν τη δημιουργική ασάφεια που προκαλεί τελικά ανασφάλεια σε πολίτες και επιχειρήσεις, καταψήφισαν τα ακοστολόγητα προγράμματα αλλά και τα επικίνδυνα πειράματα με τους φόρους, τις εισφορές και τα εισοδήματα εργαζομένων και επιχειρήσεων” συνέχισε ο Άκης Σκέρτσος.

“Δυστυχώς, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να πήραν αυτό το μήνυμα της κάλπης και συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων των στελεχών τους” ανέφερε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

“Σειρά είχε χθες και σήμερα το ΠΑΣΟΚ που με διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις δυο κορυφαίων στελεχών του και υποψηφίων του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του κ. Δουδωνή και της κας Χρονοπούλου, αποκάλυψε χωρίς να εξειδικεύσει τα νεφελώδη και επικίνδυνα φορολογικά του σχέδια” τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, οι δυο νέοι “μαρτυριάρηδες” -του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά- μας αποκάλυψαν τρία μέτρα:

– την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων

– την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και

– την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές.

Σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, “Τα δυο πρώτα είναι εξόχως προβληματικά, διότι πατούν φρένο στην αύξηση ρεκόρ των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αύξηση που αποτελεί μείζον αναπτυξιακό ζητούμενο για να καλύψουμε το μακροχρόνιο επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας”

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, “πέρα όμως από την ανασφάλεια δικαίου και την αποθάρρυνση των επενδύσεων που προκαλούν οι αιφνίδιες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, ειδικά η αύξηση της φορολογίας μερισμάτων είναι και μια άδικη πολιτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις”.

“Αυτό συμβαίνει διότι οι ξένες επενδύσεις διέπονται ως προς τη φορολογία από τα προβλεπόμενα στις διμερείς συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που συνάπτονται και οι οποίες με τη σειρά τους βασίζονται στο μοντέλο του ΟΟΣΑ όπου προβλέπεται φορολόγηση μερισμάτων με 5%. Άρα θα φορολογούνται περισσότερο τα μερίσματα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά όχι των ξένων που θα εξακολουθούν να φορολογούνται υποχρεωτικά με 5%” συνέχισε ο κ. Σκέρτσος.

Πρόκειται, αναφέρει, για πρόταση που ενισχύει τελικά τον ξένο ανταγωνισμό και υπηρετεί τον “αφελληνισμό” της ελληνικής οικονομίας. “Η δε πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων είναι εντελώς αόριστη ως προς την περίμετρό της και το ύψος των συντελεστών και γι’ αυτό προκαλεί ανασφάλεια και τελικά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία” πρόσθεσε.

“Σε ό,τι δε αφορά τις γονικές παροχές, είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο γιατί ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τους νέους, επιλέγει να βάζει εμπόδιο στο να ξεκινήσουν τη ζωή τους με περισσότερα οικονομικά εφόδια υποχρεώνοντας τους να πληρώνουν φόρους για τη μεταβίβαση της ακίνητης οικογενειακής τους περιουσίας” σχολίασε ο κ. Σκέρτσος.

“Η αναδιανομή περισσότερων ευκαιριών προς τους νέους για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από τις προηγούμενες γενιές αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και υπηρετείται από πολλές πολιτικές μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της φορολόγησης στις γονικές παροχές”

“Σε κάθε περίπτωση, για το ακοστολόγητο και επικίνδυνο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα επανέλθουμε αύριο με ειδικότερη ανακοίνωση ώστε να μην λέγονται αερολογίες” κατέληξε ο Άκης Σκέρτσος.

Δημήτρης Μάντζος: Η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει μία ξεκάθαρη στόχευση: Τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών

“Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την κ. Χρονοπούλου. Είναι lapsus linguae. Το διευκρίνισε η ίδια σε άμεσο χρόνο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας στις δηλώσεις του εκπρόσωπου της ΝΔ, Άκη Σκέρτσου, για “Μαρτυριάρηδες No2”.

“Καταβάλλεται μια φιλότιμη προσπάθεια να είμαστε σοβαροί, αξιόπιστοι στην τοποθέτησή μας στα δημόσια πράγματα. Θεωρώ ότι έτσι αξιολογούμαστε καθημερινά. Έτσι αξιολογηθήκαμε και στις 21 Μαΐου και έτσι θα αξιολογηθούμε και στις 25 Ιουνίου. Κανένα ζήτημα λοιπόν. Προχωρούμε ενωμένοι με αυτοπεποίθηση, με πολλή δουλειά και αισιοδοξία για το επόμενο αποτέλεσμα” τόνισε ο Δημήτρης Μάντζος, σχολιάζοντας το θέμα με τις δηλώσεις της Ελένης Χρονοπούλου.

“Η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει μία ξεκάθαρη στόχευση: Τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που θα χρηματοδοτεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τη μείωση των φορολογικών βαρών στη μισθωτή εργασία, την αύξηση των φοροαπαλλαγών για τις οικογένειες με παιδιά και τη μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, όσο διαρκεί η ακρίβεια” συνέχισε ο Δημήτρης Μάντζος.

“Επίσης, προτείνουμε τη μείωση του απαράδεκτα υψηλού αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ, που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή, σε 400.000 για κάθε γονέα” ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Για τη φορολόγηση των μερισμάτων για την οποία μίλησε ο Βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής, ο Δημήτρης Μάντζος ανέφερε: “Ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, προτείνουμε μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση ως εξής:

Για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5%

Το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 φορολογείται – ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ- με συντελεστή 10% – και

Αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ το επιπλέον και πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%”.

“Εμείς θα λέμε τις προγραμματικές μας αλήθειες και τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και αυτοί θα περιφέρουν τα ψέματά τους” δήλωσε ο κ. Μάντζος, για να τονίσει:

“Καλούμε τον κ. Σκέρτσο να μας απαντήσει:

– πόσα λεφτά έχουν μπει στο δημόσιο ταμείο από τη φορολόγηση –και μάλιστα με συντελεστή 90%- των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας;

– πως και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί η δέσμευση της ΝΔ για αύξηση κατά 25% του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα;

– για ποιο λόγο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέσμευσε χωρίς κανέναν διάλογο τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα, που φτάνουν μέχρι 2,5% το 2026 με κίνδυνο την επαναφορά των πολιτικών λιτότητας και εγκατάλειψης των κοινωνικών υποδομών;

Η κυβέρνηση ανέθεσε από πέρσι στον ΙΟΒΕ να προτείνει νέα μέτρα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική μελέτη, να μας πει ποιά είναι τα μέτρα αυτά ή θα περιμένει να τα ανακοινώσει μετά τις εκλογές;”

Σκέρτσος: Μην ψάχνετε ματαίως για “δράκους” – Το πρόγραμμά της ΝΔ δεν έχει ούτε μια αύξηση φόρων για κανέναν

Απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος, δήλωσε:

“Επειδή τίποτα δεν πρέπει να μένει αναπάντητο και εμείς υπηρετούμε την πολιτική του συγκεκριμένου, εδώ 4 συνοπτικές και γρήγορες  απαντήσεις στα ερωτήματα του Δημήτρη Μάντζου.

1) Συνολικοί πόροι από υπερκέρδη ενεργειακών εταιριών, ταμείο ενεργειακής μετάβασης και διυλιστήρια που χρηματοδότησαν μέτρα στήριξης των νοικοκυριών για την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση: €4,7 δις + €600 εκ.

2) Οι μισθοί αυξάνονται με έναν τρόπο, όπως ήδη αποδείξαμε την τετραετία 2019-2023: με σταθερούς και φιλικούς για την ανάπτυξη φορολογικούς συντελεστές στο κεφάλαιο και την εργασία, διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ και των επενδύσεων από ΕΕ, ταχύτερη μείωση ανεργίας από ΕΕ.

3) Αν κάνετε τον κόπο να διαβάσετε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023-2026 θα δείτε ότι το πλεόνασμα 2,5% δεν αποτελεί στόχο αλλά πρόβλεψη για την επίδοση της οικονομίας έως το 2026 στο βασικό σενάριο χωρίς καμία αλλαγή πολιτικών “no policy change scenario”. Ενώ ρητά αναφέρεται ότι σε αυτό το ποσό προστίθενται τα επιπλέον θετικά προεκλογικά μέτρα.

4) Μην ψάχνετε ματαίως για “δράκους”. Στο πρόγραμμά της η ΝΔ δεν έχει εντάξει ούτε μια αύξηση φόρων για κανέναν. Αντιθέτως για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος και επέκταση του επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες”.

Μάντζος: Η ΝΔ δεν αγωνίζεται μόνο για επιστροφή στην εξουσία, αλλά και για τη διατήρηση των συμφερόντων όσων τη στηρίζουν

Συνεχίζοντας την αντιπαράθεση με τον Άκη Σκέρτσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, επεσήμανε ότι η ΝΔ αγνοεί για πολλοστή φορά τις διαπιστώσεις και συστάσεις διεθνών οργανισμών.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει:

“Ο κ. Σκέρτσος ενοχλείται όταν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μιλά για Φορολογική Δικαιοσύνη, προφανώς επειδή θίγει τους ισχυρούς φίλους της προηγούμενης Κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, αγνοεί για πολλοστή φορά τις διαπιστώσεις και συστάσεις διεθνών οργανισμών.

Σε πείσμα όσων λέει η ΝΔ, ο ΟΟΣΑ θεωρεί αναγκαία τη δικαιότερη φορολόγηση των μερισμάτων, μαζί με ελάφρυνση των βαρών της μισθωτής εργασίας, όπως ακριβώς προτείνουμε. Και όπως, ακριβώς, ισχύει ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Άραγε, είναι “φορομπηχτική πολιτική” η εναρμόνιση με ό,τι συμβαίνει στην ΕΕ; Είναι “φοροεπιδρομή” η φορολόγηση των υπερκερδών τραπεζών και ενεργειακών εταιρειών;

Πώς ορίζει τη “μεσαία τάξη” τελικά η ΝΔ;

Πλέον είναι εμφανές:

Η ΝΔ δεν αγωνίζεται μόνο για την επιστροφή της στην εξουσία. Αλλά και για τη διατήρηση των συμφερόντων όσων τη στηρίζουν, εις βάρος των ευάλωτων.

Αυτός, τελικά, είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος”.