ποιοι-πιέζουν-τον-ανδρουλάκη-να-μην-α-1125973
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 23.01.2023 | 13:45

Ποιοι πιέζουν τον Ανδρουλάκη «να μην αφήσει την χώρα ακυβέρνητη»

Από το tvxs.gr

Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες με φόντο την «επόμενη μέρα» των εκλογών και τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τις περισσότερες πιέσεις από επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους να «στοχεύουν» – για ευνόητους λόγους – προς τη μεριά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Μπορεί ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης να επιχειρεί να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό, αλλάζοντας ενίοτε και το πολιτικό του αφήγημα (όπως το «κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή με συγκεκριμένες προτεραιότητες»), όμως τα μηνύματα που φθάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη δε λένε να κοπάσουν. Προέρχονται δε συνήθως από εξωθεσμικούς παράγοντες, οι οποίοι -εκ των πραγμάτων- τοποθετούνται πιο απελευθερωμένα.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, αφού μίλησε με θερμά λόγια για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στην συνέχεια φρόντισε να του υπενθυμίσει τις “υποχρεώσεις” του αναφέροντας:

«Ξέρει ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη, ξέρει τις θεσμικές του ευθύνες και ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει μεγάλη προσπάθεια, δεν έχω να κάνω καμία παρατήρηση, μόνο ευχές έχω να δώσω σε ένα νέο άνθρωπο και ένα νέο πολιτικό αρχηγό. Έχει πει ότι “δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη όμως”».

Εκείνο που δεν κατέστη απολύτως σαφές αφορά την πολιτική κατεύθυνση προς την οποία παρότρυνε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κινηθεί. Αν επιμένει δηλαδή σε μια σύμπλευση με τη ΝΔ ή αν είναι θετικός στην προοπτική της προοδευτικής κυβέρνησης, την οποία θέτει επί τάπητος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι δεδομένο πάντως πως ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά είναι εξαιρετικά δραστήριος το τελευταίο διάστημα, δείχνοντας διάθεση να τηρήσει ισορροπίες μέσα στο ιδιαίτερα πολωμένο πολιτικό σκηνικό.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κλιμακώσει την κριτική του έναντι της κυβέρνησης για τη διαχείριση του σκανδάλου των υποκλοπών (με αποκορύφωμα την “αποδόμηση” της γνωμοδότησης Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ), δίνοντας την αίσθηση μιας “αξιοπρόσεκτης” συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα.

Από την άλλη, οι καλά γνωρίζοντες εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας πως οι “γέφυρες” που διατηρεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τη ΝΔ είναι πολύ ισχυρές για να “κοπούν” τόσο απότομα, και μάλιστα σε μια τέτοια πολιτική συγκυρία.

Δεν είναι τυχαίο πως εσχάτως έχουν κάνει την εμφάνισή τους σενάρια για συμμετοχή του σε κομβικό ρόλο (όπως εκείνη του υπουργού Εξωτερικών) μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία μπορεί να προκύψει στο μεσοδιάστημα μεταξύ των πρώτων και τυχόν δεύτερων εκλογών.

Ο ίδιος εξακολουθεί να κρατά “κλειστά τα χαρτιά του” αναφορικά με το πολιτικό του μέλλον, την ώρα που φέρεται να συζητείται έντονα το ενδεχόμενο “πλήρους επαναφοράς” του στο πολιτικό προσκήνιο και τα βουλευτικά έδρανα μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Εκτιμάται πάντως ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε σε αρκετά δύσκολη θέση τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς θα αναδείκνυε τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε ισχυρότατο παίκτη ενόψει κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων.

Αυτό όμως είναι το μικρότερο από τα προβλήματα που έχει ενώπιόν του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος γνωρίζει πως πρέπει να περάσει από “Συμπληγάδες” το επόμενο διάστημα.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως τη σκυτάλη των παρεμβάσεων για την ανάγκη να μην “μείνει η χώρα ακυβέρνητη” αναμένεται να πάρουν όσο πλησιάζουν οι κάλπες και άλλοι πιο θεσμικοί -από τον Ευάγγελο Βενιζέλο- παράγοντες, όπως ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

πηγή: tvxs.gr