Ποια κόμματα τάσσονται υπέρ της ρύθμισης για τους συμβασιούχους (τοποθετήσεις)

Eκτός από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ), υπέρ του άρθρου 25 του νομοσχεδίου  ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, EΥPATOM) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας και άλλες διατάξεις», για την καταβολή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων τάχθηκαν καθαρά κατά τη σημερινή συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ. Κατά τάχθηκε η ΝΔ, ενώ ΧΑ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων δεν πήραν καθαρή θέση.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων:

Μάκης Bορίδης (ΝΔ)

Έχω αναλύσει εκτενώς τα ζητήματα του άρθρου 25 για την διευθέτηση ζητημάτων δαπανών καθαριότητας δημοσίων υπηρεσιών και κτιρίων και δεν έχω ακούσει να μου επιτρέψετε να πω ούτε και από τους φορείς απάντηση. Επαναλαμβάνω, το έχουμε συζητήσει και στην Ολομέλεια, εάν είναι αντισυνταγματική, που έτσι έχουν κρίνει σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η βασική σύμβαση, εδώ τι σύμβαση έχουμε; Έχουμε συμβάσεις οι οποίες είναι εκ του νόμου, τι σημαίνει εκ του νόμου; Υπήρξε μια αρχική ορισμένου χρόνου, παρατάθηκε με νόμο, άρα η σύμβαση είναι εκ του νόμου. Εάν πάσχει ο νόμος αντισυνταγματικότητας, δεν μπορείτε με διάταξη νόμου να νομιμοποιήσετε τα ποσά. Το πρόβλημα δηλαδή βρίσκεται στην αιτιολογία που γεννά την αξίωση του να λάβουν μισθό οι άνθρωποι. Εάν αυτή δεν είναι νόμιμη και είναι αντισυνταγματική, δεν μπορείτε να το διορθώσετε με μια διάταξη, η οποία λέει απλώς να πληρώσει. Γιατί αυτό το οποίο είπε στην πραγματικότητα ο σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ότι «δεν μπορείς να πληρώσεις γιατί είναι ελαττωματική η υποκείμενη σχέση που γεννά την αξίωση για μισθό». Άρα, εδώ δεν το διορθώνετε. Αντιλαμβάνομαι την πρόθεση, αλλά δεν καλύπτεται κανείς με αυτό. Αυτό είναι ελαττωματικό, το ερώτημα είναι εάν μπορείς να διορθώσεις την υποκείμενη σχέση, δηλαδή τη σχέση εκ του νόμου παρατάσεως αυτών των συμβάσεων εργασίας και η απάντηση είναι ότι δεν μπορείς. Γιατί; Γιατί δεν λέει ότι είναι παράνομο. Αν είχε ελάττωμα ο νόμος, ως νόμος, επειδή κάτι δεν υπήρχε, τότε μπορείς να έρθεις με μια νομοθετική διάταξη ίδιας τυπικής ισχύος, «νόμος διορθώνει νόμο», να το φτιάξεις. Αν έχει σύγκρουση με το Σύνταγμα, με νόμο δεν μπορείς να βελτιώσεις την αντισυνταγματικότητα. Άρα, λοιπόν, εδώ δεν λύνεται το θέμα σας. Θα το δείτε και θα το βρείτε μπροστά σας.

Παρεμπιπτόντως δεν μας ακούτε σε αυτά, θεωρείτε ότι είμαστε κακοπροαίρετοι, πάντα. Σας τα είχαμε πει και για το νόμο Παπά, σας είχαμε πει την αντισυνταγματικότητα. Εγώ την είχα αναλύσει λεπτομερώς, σας είχα προτείνει και πώς να την βελτιώσετε, σας είχα πει πως λυνόταν το θέμα. Δεν ακούτε τίποτα, πηγαίνετε και σπάτε τα μούτρα σας.

Συγκρίνω τη στάση σας απέναντι στο ότι σας επισημαίνουμε αντισυνταγματικότητες, σας προτείνουμε και λύσεις για αυτές και δεν ακούτε τίποτα. Περιμένετε και θα τα ακούσετε από το Δικαστήριο.

Η απάντηση στο πως θα πληρωθούν τα χρεωστούμενα είναι ότι θα χρωστούν με αγωγές, οι οποίες μάλιστα θα στηρίζονται στο αδικαιολόγητο πλουτισμό. Επαναλαμβάνω αυτό που κάνετε εσείς είναι ότι δεν θα πληρωθούν και θα καταλογιστούν τα ποσά αυτά, επειδή θα είναι παρανόμως καταλογησθέντα, στους δημάρχους. Δεν ακούτε τίποτε. Είναι συντεταγμένη η πολιτεία, δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει. Τι να κάνουμε τώρα, στην επανάσταση κάνεις ότι θες, εδώ υπάρχει αστική δημοκρατία.

 

Ηλίας Παναγιώταρος (ΧΑ)

Το άρθρο 25 είναι ένα άρθρο το οποίο ρυθμίζει τα της καταβολής ποσών από τον κρατικό προϋπολογισμό που αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες και ειδικότερα υπηρεσίες καθαριότητας. Ποια είναι η σκοπιμότητα της ρύθμισης αυτής, εκτός από το γεγονός ότι επιβαρύνει περαιτέρω τον κρατικό προϋπολογισμό; Η χρηματοδότηση από τον κρατικό κορβανά θα είναι επικουρική; Ερωτήματα που θα πρέπει να τα απαντήσετε.

 

Λεωνίδας Γρηγοράκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη)

Στο άρθρο 25 πρόκειται για ρύθμιση για τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων στους ΟΤΑ. Με τη ρύθμιση Βερναδάκη είναι γεγονός ότι πρόκειται για ανθρώπους που δούλευαν κανονικά και θεωρούμε ότι είναι σωστό να ξεμπλοκαριστεί αυτή η διαδικασία της καταβολής των δεδουλευμένων. Θα το δούμε και στην Ολομέλεια αυτό.

 

Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ)

Τέλος, να πω, επειδή πολλά ειπώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, για αυτούς που εναντιώνονται στο αρ. 25, αυτοί οι άνθρωποι έχουν περάσει από ΑΣΕΠ και έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά.

 

Κωνσταντίνος Κατσίκης (ΑΝΕΛ)

Με το άρθρο 25, θεσπίζεται διάταξη για τη διευθέτηση δαπανών, από ατομικές συμβάσεις, για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίες θεωρούνται σύννομες και εκκαθαρίζονται σε βάρος των πιστώσεων των προϋπολογισμών των οικείων φορέων. Η θέσπιση, της ως άνω διατάξεως, κρίνεται αναγκαία για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και ομαλής ροής στην καταβολή δαπανών που απορρέουν από ατομικές συμβάσεις για την καθαριότητα, στις επιμέρους δημόσιες υπηρεσίες, καθώς είναι σαφές, ότι οι εν λόγω συμβάσεις συνάπτονται κατά παρέκκλιση, κάθε άλλης ειδικής ή γενικής διατάξεως, εξυπηρετούν επιτακτικές ανάγκες και είναι προς όφελος του δημοσίου.

 

Ιωάννης Σαρίδης, Ένωση Κεντρώων

Στο Άρθρο 25, καθαριότητα δημοσίων υπηρεσιών, τα είπαμε και θα τα ξαναπούμε, το γεγονός πως σε κάθε νομοσχέδιο υπάρχει και μια διάταξη παράτασης που αφορά τους ανθρώπους της καθαριότητας, αποδεικνύει πως είπε δεν μπορείτε είπε δεν θέλετε να λύσετε το πρόβλημα. Δεν είναι κακό να παραδεχτείτε ένα από τα δύο κάποια στιγμή. Καλλιεργήσατε ελπίδες εκεί που δεν υπήρχαν, από την μία δεν άκουσα ακόμα μια πειστική απάντηση στο ερώτημα, εάν είναι αντισυνταγματική η παράταση των συμβάσεων και πληρωμή τους, τότε δεν θα είναι αντισυνταγματικές και οι προκύπτουσες δαπάνες για τις οποίες καλούμαστε να νομοθετήσουμε σήμερα εδώ; Ποιος λογικός άνθρωπος θα πει όχι να πληρωθούν δεδουλευμένα αυτοί οι άνθρωποι; Κανένας. Από την άλλη, πιο λογικός μπορεί να αμφισβητήσει το αδιέξοδο το οποίο υπάρχει; Κανείς. Ας μας παρουσιάσει τελικά η Κυβέρνηση τη λύση την οποία προτείνει, πάντως, η παράταση στην παράταση, δεν είναι αυτή η ενδεδειγμένη λύση.

 

Σπύρος Δανέλλης, Ποτάμι

Για το άρθρο 25, που αφορά στη διευθέτηση ζητημάτων δαπανών καθαριότητας Δημοσίων Υπηρεσιών και κτιρίων με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες καθαριότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι οι περισσότεροι τουλάχιστον άνθρωποι που εργάζονται σε αυτές τις θέσεις, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων ή των Οργανισμών στους οποίους αναφερόμαστε ή των υπηρεσιών.

Όμως, δεν μπορούμε συνεχώς να καλύπτουμε αυτές τις ανάγκες, όπως διαχρονικά γίνονταν με έναν κομματικό στρατό, με τα δικά μας παιδιά κάθε φορά επικαλούμενοι το επείγον της κατάστασης και φθάνοντας σε κάποιες στιγμές σε αδιέξοδα όπως φθάνουμε και μάλιστα σε μια τέτοια συγκυρία, σαν και αυτή που περνάμε τώρα, με πολλαπλά προβλήματα, με μια χαοτική πραγματικότητα και με ελάχιστες δυνατότητες. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να υιοθετηθεί μια εντελώς διαφορετική μεθοδολογία αντιμετώπισης όλων αυτών των ζητημάτων και να ξεκαθάρισμα των κανόνων που θα πρέπει να είναι σαφώς γνωστοί και να τηρούνται απ’ όλους. Έτσι και η κοινωνία θα αντιληφθεί ότι κάποια πράγματα θα πρέπει να μπουν σε μια οριοθέτηση, σε μια τάξη και αυτό θα συμβεί αν ξανά-αποκτήσουμε την αξιοπιστία μας, βέβαια απέναντι στους πολίτες και απέναντι στην αγωνία τους να βρουν μια θέση, ιδιαίτερα σήμερα που είναι τόσο σπάνια η εξεύρεση εργασίας αξιοπρεπούς και με βέβαιη ανταπόδοση.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΚΟΜΜΑΤΑ, ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ, ΨΗΦΙΖΟΥΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!