πηγές-υπεξ-τον-φεβρουάριο-πιθανή-επίσ-803005
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.01.2023 | 19:22

Πηγές ΥΠΕΞ: Τον Φεβρουάριο πιθανή επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Ελλάδα

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρουν την κριτική στάση απέναντι στην Τουρκία για μια σειρά από θέματα, από τις προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, τη στάση της στη Λιβύη, μέχρι την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικά, οι πηγές του ΥΠΕΞ σημειώνουν: «Σήμερα κατανοούν όλοι οι εταίροι μας ότι η Τουρκία είναι πρόβλημα».

Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι η Αθήνα είχε ενημερώσει επαρκώς τις ΗΠΑ αναφορικά με τις ελληνικές θέσεις για τις σχέσεις με την Τουρκία.

«Το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο πρέπει να φύγει από τη μέση», επεσήμανε η ίδια πηγή και πρόσθεσε ότι θέση της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αιγύπτου και άλλων εταίρων στη συγκεκριμένη κίνηση της Τουρκίας ήταν εξαρχής σαφής.

Οι πηγές του ΥΠΕΞ γνωστοποίησαν ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, θα επισκεφτεί την Ελλάδα στις 21 Φεβρουαρίου. Όσον αφορά τις επόμενες επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, την επόμενη εβδομάδα μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, θα μεταβεί στη Νότιο Αφρική και τη Μοζαμβίκη.