παζάρια-για-χρέος-και-μέτρα-ενόψει-του-e-75726
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 02.12.2016 | 13:15

Παζάρια για χρέος και μέτρα ενόψει του eurogroup της Δευτέρας

Με τηλεδιασκέψεις και συνεχείς εκ του μακρόθεν επαφές η ελληνική πλευρά προσπαθεί να προωθήσει το δυνατόν περισσότερο την προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας εν όψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο, τα έως τώρα στοιχεία δεν δείχνουν μεγάλη πιθανότητα συμφωνία, αλλά, αντίθετα, ένα έκτακτο Συμβούλιο υπουργών στις 19 του μήνα.

Το καλό σενάριο, σε κάθε περίπτωση, για την Ελληνική πλευρά είναι τη Δευτέρα να υπάρξει μία ισχυρή δήλωση περί σημαντικής προόδου και δυνατότητας εύρεσης λύσης για την δεύτερη αξιολόγηση άμεσα, έτσι, ώστε να καταστεί εφικτή η συνολική συμφωνία και για το χρέος και για το ρόλο του ΔΝΤ έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξετάζεται η δυνατότητα της ενσωμάτωσης του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ώστε αφενός να ικανοποιηθεί η Γερμανία, αλλά και να μην διαταραχθεί η σταθερότητα στην Αθήνα. Γι’  αυτό, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια δέσμευση με την  αίρεση της συνολικής πορείας της οικονομίας για την επίτευξη πλεονασμάτων μετά το 2018. Δηλαδή, να συνομολογηθούν στο Μεσοπρόθεσμο υψιπετείς στόχοι αλλά να μπουν κι αστερίσκοι που θα επιτρέψουν σε κάθε πλευρά να προχωρήσει στην εσωτερική πολιτική διαχείριση που θέλει. Έτσι, η Αθήνα αναμένει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και τους αστερίσκους στα πλεονάσματα για να προσφέρει μέτρα περιορισμού δαπανών, όπως αυτά που έχουν ήδη καταγραφεί στο σχέδιο επικαιροποιημένου μνημονίου. Για παράδειγμα, oι δανειστές ζητούν να κοπεί στο μισό το Επίδομα θέρμανσης, να περικοπούν 155εκ.€ από φοροαπαλλαγές, να επανεξεταστούν από μηδενική βάση τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα και να μειωθεί το φοιτητικό-στεγαστικό επίδομα των 1.000€. Πάντως, οι θεσμοί από την πλευρά τους θέλουν να «ακουμπήσουν» σε μια ισχυρή δημοσιονομική βάση με δηλώσεις σφικτής πειρθαρχίας από την Ελληνική πλευρά για να δώσουν την πρώτη ελάφρυνση χρέους.

Είναι ενδεικτικό ότι χτες ο επίτροπος Μοσκοβισί, υποστήριξε ότι για μία συμφωνία χρειάζεται ακόμη δουλειά, όμως, όπως είπε, αν υπήρχε ταύτιση, θα επέτρεπε να ανοίξει και η συζήτηση για το χρέος.

Στο μεταξύ τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους, που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόταση του ESM  φαίνεται να συμφωνεί ο Σόιμπλε. Έτσι θεωρείται βέβαιο ότι έως το 2060 το χρέος θα μειωθεί κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες. Όμως δεν αναφέρει αν θα ζητηθούν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα και ποια θα είναι αυτά.

ΠΡΟΤΑΣΗ ESM: ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ 21,8% ΕΩΣ ΤΟ 2060

–          Επιμήκυνση δανείων στα 32,5 έτη (από 28,3)

–          Άρση προστίμου στα επιτόκια του 2017

–          Ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενα επιτόκια για ομόλογα με σταθερά