πασοκ-τροπολογία-στη-βουλή-για-αναστο-1099803
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.01.2023 | 23:15

ΠΑΣΟΚ: Τροπολογία στη Βουλή για αναστολή της αύξησης ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών

Τροπολογία θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στη Βουλή που θα προβλέπει την αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για το τρέχον έτος και από το 2024 τον καθορισμό μέγιστου πλαφόν.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς παρευρέθηκε μαζί με άλλους εκπροσώπους παραγωγικών και επιστημονικών φορέων σε συνάντηση που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κ. Νίκος Ανδρουλάκης με κεντρικό θέμα συζήτησης την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, δηλαδή των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ- ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ – ΟΓΑ, από 1/1/2023 με βάση τη μεταβολή του πληθωρισμού.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε: «Γνωρίζοντας το πρόβλημα από το Νοέμβριο, είχαμε καταθέσει μια τροπολογία για να ανασταλεί η αύξηση. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν την έκανε δεκτή. Για αυτό σας καλέσαμε σήμερα, επειδή θέλουμε να καταθέσουμε εκ νέου την τροπολογία την εβδομάδα που μας έρχεται. Να υπάρξει η μέγιστη δυνατή πίεση ώστε να μη βρεθούν μπροστά σε αυτήν τη νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

Στη συνέχεια με παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ ανέφερε: «Πρόεδρε, ευχαριστούμε αρχικά για την πρόσκληση. Ο ελεύθερος επαγγελματίας, αγρότης «στενάζει» σε μία κοινωνία, όπου το κόστος έχει εκτιναχθεί. Είναι μια δύσκολη συγκυρία για να εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος νόμος, γι’ αυτό προτείνω να οριστεί ένα πλαφόν». «Επιπλέον, θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στο πώς θα αναπτύξουμε την εργασία. Συγκεκριμένα στον αγροτικό τομέα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών. Σαν χώρα θα πρέπει να επιδοτήσουμε την εργασία, προκειμένου να στοχεύσουμε στην απασχόληση και εργασία και των δικών μας εργαζομένων» πρόσθεσε.

Όπως συμπλήρωσε ο αγροτικός τομέας έχει αναλάβει έναν σημαντικό ρόλο, αυτόν της αγροδιατροφής, ο οποίος αποτελεί διαχρονικά έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας.

Ο κ. Ανδρουλάκης συμφώνησε πως βασική προτεραιότητα είναι η επιδότηση της εργασίας. «Να αναπτυχθούν οι φιλοδοξίες του ελληνικού λαού και να υπάρξει μία σοβαρή μεταναστευτική πολιτική για να «αντέξει» η ελληνική οικονομία». «Πρέπει να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος, καθώς υπάρχουν δομικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με τη συμφωνία των εκπροσώπων των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να καταθέσει εκ νέου τροπολογία, που θα προβλέπει την αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για το τρέχον έτος και από το 2024 τον καθορισμό μέγιστου πλαφόν.

Τέλος, να αναφέρουμε πως στο πλαίσιο της ενιαιοποίησης των παροχών του e-ΕΦΚΑ, θα αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την αναπροσαρμογή του επιδόματος μητρότητας των μη μισθωτών.