Πολιτική

ΠΑΣΟΚ -Πελοπόννησος: Παραίτηση Γιαννακούρα -Πάει με Τατούλη & «αδειάζει» Ανδρουλάκη

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ στην Πελοπόννησο, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να βρίσκεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες καταστάσεις και «θεατής» μιας «εμφύλιας» σύρραξης, για την οποία ωστόσο φέρει σοβαρές ευθύνες.

Η εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ στην Πελοπόννησο μεταξύ του βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και του υποψηφίου βουλευτή και πρώην αντιπεριφερειάρχη Βαγγέλη Γιαννακούρα, κατέληξε στην παραίτηση του τελευταίου από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ο κ. Γιαννακούρας, – παρότι στην ανακοίνωση της παραίτησης τους δεν το γνωστοποιεί – σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι υποψήφιος με την παράταξη του Πέτρου Τατούλη για την περιφέρεια Πελοποννήσου, κόντρα στον επίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κουτσούλη!

Αυτή εξάλλου ήταν και η «πέτρα του σκανδάλου» όλο το προηγούμενο διάστημα. Θυμίζουμε ότι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είχε καταγγείλει σε σύσκεψη στην περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσία του προέδρου του ΠαΣοΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για τις περιφερειακές εκλογές, ότι ο κ. Γιαννακούρα προτίθεται να στηρίξει τον Πέτρο Τατούλη (του οποίου διατέλεσε αντιπεριφερειάρχης) στις αυτοδιοικητικές εκλογές και όχι τον Δημήτρη Κουτσούλη, τον υποψήφιο της Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα, τότε, ο κ. Κωνσταντινόπουλος ζήτησε διαγραφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν σε αντίπαλα περιφερειακά και δημοτικά ψηφοδέλτια.

Τότε ο κ. Γιαννακούρας εξαπέλυε επιθέσεις προς κάθε κατεύθυνση (απειλούσε ακόμα και δημοσιογράφους με μηνύσεις) και υποστήριζε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα είναι υποψήφιος με τον Π. Τατούλη και πως θα στηρίξει τις επιλογές Ανδρουλάκη. Μάλιστα έκανε λόγο για ψεύδη Κωνσταντινόπουλου και γκεμπελίστικες επιθέσεις. 

Όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι άλλαξε απόψεις και σαν πρώτο βήμα επέλεξε την αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ. Όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει και η «στοίχιση» του με τον Π. Τατούλη και η κάθοδος στις Περιφερειακές Εκλογές απέναντι στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, που ωστόσο όπως δήλωσε θα παραμείνει μέλος του!!!

Ευθύνες Ανδρουλάκη

Πλέον η υπόθεση λαμβάνει νέες διαστάσεις, αφού ο Ν. Ανδρουλάκης, πρέπει να λάβει αποφάσεις, ειδικά στην περίπτωση που υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Γιαννακούρα. Οι «ευθύνες» του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη είναι μεγάλες αφού δεν επιβλήθηκε από την αρχή απέναντι στον Γιαννακούρα και όπως σημειώνουν «άφησε το κόμμα να σπαράσσεται ενώ οδεύαμε προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές».  Σημειώνουμε ότι ο κ. Γιαννακούρας, είχε επιλεγεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και για υποψήφιος βουλευτής Αρκαδίας, στις τελευταίες εθνικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει την είσοδο στο Κοινοβούλιο.

Ο Β. Γιαννακούρας στην επιστολή παραίτησης τους, αναφέρει ότι «τον τελευταίο καιρό επικρατεί ένα τοξικό κλίμα στον πολιτικό κόσμο της Πελοποννήσου γενικότερα και στο τοπικό ΠΑΣΟΚ ειδικότερα» και υποστηρίζει ότι «για μεγάλο χρονικό διάστημα έχω γίνει στόχος γκεμπελίστικων επιθέσεων που θίγουν την πολιτική και ηθική μου υπόσταση. Επιθέσεων που χαρακτηρίζονται από ακραία τοξικότητα, ολοκληρωτική διαστρέβλωση της πραγματικότητας και πλέον ακόμα και με εκφράσεις φασίζουσας ιδεολογίας. Όλοι γνωρίζετε τον ενορχηστρωτή αυτής της κακόγουστης παράστασης. Έχω απαντήσει πλέον δημόσια με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο σε όλα και έχω πάρει τις αποφάσεις μου».

Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος, είχε φωτογραφίσει τις «κινήσεις» Γιαννακούρα και μάλιστα με ανάρτηση του, γνωστοποιούσε: «Ζήτησα από τον Πρόεδρο #Ανδρουλάκης να ετοιμαστεί άμεσα κώδικας δεοντολογίας για τα στελέχη μας ( βουλευτές, υπ. βουλευτές, μέλη ΚΕ, νομαρχιακών κλπ) τα οποία θα στηρίξουν ή θα συμμετέχουν σε αλλά ψηφοδέλτια. Χρειάζονται ενιαίοι κανόνες, αρχές και αξίες που να σηματοδοτήσουν την πραγματική αλλαγή στην πράξη και όχι στα λόγια. Αναρωτήθηκα, πως θα επιτρέπεται σε στελέχη μας, που κατεβαίνουν με αλλά ψηφοδέλτια στις περιφέρειες να μπαίνουν υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος μετά!»

Επιπλέον κ. Κωνσταντινόπουλος είχε σημειώσει: «Περιφερειακοί σύμβουλοι του Πατούλη, του Τατούλη και άλλων, τη μία μέρα να φωτογραφίζονται στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και την άλλη σε συγκέντρωση των υποψηφίων της ΝΔ. Στην Πελοπόννησο, για παράδειγμα, αυτοί που στήριζαν την κόρη του κ. Τατούλη ως υποψήφια βουλευτή της ΝΔ, συμμετείχαν σε συνεστίαση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας δημόσια ότι είναι ανένταχτοι κεντροαριστεροί και την επόμενη να εκλέγονται μέλη της ΚΕ και μετά υποψήφιοι βουλευτές. Επίσης, υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας να ανακοινώνονται σύμβουλοι Περιφερειάρχη της ΝΔ και αμέσως μετά τις εκλογές, υποψήφιοί του».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή παραίτησης από την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Γιαννακούρα

Φίλες και φίλοι,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, προσωπική μου πρόθεση πάντα, ήταν και είναι, η παρουσία μου στη δημόσια σφαίρα να χαρακτηρίζεται από ουσιαστικές παρεμβάσεις με γνώμονα την πρόοδο της αγαπημένης μου Αρκαδίας, καθώς και του ΠΑΣΟΚ, που ανήκω από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα.

Τον τελευταίο καιρό επικρατεί ένα τοξικό κλίμα στον πολιτικό κόσμο της Πελοποννήσου γενικότερα και στο τοπικό ΠΑΣΟΚ ειδικότερα. Δυστυχώς, για μεγάλο χρονικό διάστημα έχω γίνει στόχος γκεμπελίστικων επιθέσεων που θίγουν την πολιτική και ηθική μου υπόσταση. Επιθέσεων που χαρακτηρίζονται από ακραία τοξικότητα, ολοκληρωτική διαστρέβλωση της πραγματικότητας και πλέον ακόμα και με εκφράσεις φασίζουσας ιδεολογίας. Όλοι γνωρίζετε τον ενορχηστρωτή αυτής της κακόγουστης παράστασης. Έχω απαντήσει πλέον δημόσια με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο σε όλα και έχω πάρει τις αποφάσεις μου.

Ειλικρινώς θλίβομαι που έχω αφεθεί εγώ και άλλα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Πελοποννήσου, βορά στον επικοινωνιακό οχετό του γκεμπελίσκου της Πελοποννήσου. Παρ’ όλες τις δημόσιες εκκλήσεις μου, και την αναμονή μου μέχρι και σήμερα, κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Πελοποννήσου με θέση ευθύνης στο κομματικό σύστημα, δεν τόλμησε να εκφράσει δημόσια την αντίθεση του (ή έστω τη συμφωνία του) σε όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Επίσης, τα κομματικά όργανα του κεντρικού ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να σφυρίζουν και αυτά αδιάφορα, μη παίρνοντας θέση, υποβαθμίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο το θεσμικό τους ρόλο, και βυθίζοντας το ΠΑΣΟΚ Πελοποννήσου στην ανυποληψία.

Επιπροσθέτως, θα ήθελα δημόσια να δηλώσω την αγανάκτηση μου και για τα γεγονότα που προηγήθηκαν της ανακήρυξης της βουλευτικής μου υποψηφιότητας από το ΠΑΣΟΚ στις 11/4 (δηλαδή μόλις λίγα 24ωρα πριν την λήξη της προθεσμίας). Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ είχαν ανακοινωθεί από τις 29/1, το ψηφοδέλτιο της Αρκαδίας μπήκε σε μια πολύμηνη «κυοφορία» με βασική αιτία την εσωκομματική μου κατασυκοφάντηση από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα, που τους ενδιαφέρει η προσωπική πολιτική επιβίωση περισσότερο από την πρόοδο του κόμματος, θυσίασαν στο σκοπό τους τη συντεταγμένη παρουσία του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Αρκαδία, την άνετη χρονικά προεκλογική δραστηριότητα των υποψηφίων και εντέλει μια ακόμα μεγαλύτερη εκλογική επιτυχία που θα μπορούσε να έρθει στο νομό.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η απόφαση μου να παραιτηθώ από τη θέση του μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες συνέδρους του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και με εξέλεξαν στη θέση αυτή. Πιστεύω ότι με την παρουσία μου στην κεντρική επιτροπή συνεισέφερα στην προσπάθεια για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην πατρίδα μας και στην ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία.

Τέλος, δηλώνω με κατηγορηματικό τρόπο ότι η παρουσία μου στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ θα συνεχιστεί, όμως με την ιδιότητα του απλού μέλους. Παραμένω συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος στο πολιτικό ταξίδι του προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη για μια σύγχρονη, δημοκρατική και ευρωπαϊκή Ελλάδα. Παραμένω οραματιστής για την Ελλάδα της προόδου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προοπτικής για όλους τους πολίτες της. Και τέλος, παραμένω πάντα θιασώτης των ιδεολογικών αρχών του ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Δημοκρατικές Διαδικασίες.

Γιαννακούρας Βαγγέλης

Ιατρός Χειρουργός

Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου

Μέλος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Νίκος Κοκκινόπουλος

Recent Posts

Καιρός: Βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά,…

7 λεπτά ago

Σε ποια σημεία γίνονται δωρεάν rapid test

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού…

1 ώρα ago

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: «Κλείνει» ο Σηκουάνας για 7 ημέρες πριν από την τελετή έναρξης

Ο Σηκουάνας θα παραμείνει κλειστός για «περίπου επτά ημέρες» πριν από την τελετή έναρξης των…

6 ώρες ago

Παρέμβαση υπ. Ναυτιλίας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Αγαθονησίου

Το Υπουργείο Ναυτιλίας παρενέβη στο ζήτημα που προέκυψε με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Αγαθονησίου με…

8 ώρες ago

Βαλλιανάτος: Υπάρχει ρατσισμός και περιφρόνηση για τον Κασσελάκη

Για όλους και για όλα μίλησε ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, το απόγευμα της Παρασκευής (24.11.2023), όταν…

8 ώρες ago

Ο Σάντσεθ καταγγέλλει τις δολοφονίες «αδιακρίτως» Παλαιστινίων στη Γάζα

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατήγγειλε σήμερα τη δολοφονία αδιακρίτως - όπως την χαρακτήρισε -…

8 ώρες ago