πασοκ-χρειάζονται-στοχευμένα-μέτρα-γ-1117801
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.01.2023 | 13:28

ΠΑΣΟΚ: Χρειάζονται στοχευμένα μέτρα για τους δανειολήπτες, όχι ευχολόγια

«Στοχευμένα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών και όχι άλλα κυβερνητικά ευχολόγια» ζητά το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του.

Από την Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον Νοέμβριο «το επιτόκιο στις υφιστάμενες καταθέσεις βρισκόταν σε μηδενικά επίπεδα ενώ το μέσο επιτόκιο δανεισμού παρέμεινε σε ανοδική τροχιά αυξάνοντας κατά μια ποσοστιαία μονάδα το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ δανείων και καταθέσεων (στο 4,53% έναντι 3,53% τον Ιούλιο του 2022)».

Και προσθέτουν:

«Η απότομη και απροσδόκητη αύξηση του περιθωρίου επιτοκίου ενώ επιδρά θετικά στην κερδοφορία των τραπεζών, οδηγεί σε δυσχερή θέση χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι υποφέρουν από την πρωτόγνωρη αύξηση του πληθωρισμού. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες λόγω της προσδοκώμενης σημαντικής αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ .

Οι προτροπές του κ. Σταϊκούρα προς τις τράπεζες για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων έχουν πέσει στο κενό, καθώς φαίνεται ότι αποτελούσαν ένα προεκλογικό επικοινωνιακό τέχνασμα πάρα δήλωναν σοβαρή πολιτική βούληση».

Καλούμε την κυβέρνηση, καταλήγει το κόμμα της αντιπολίτευσης, να υιοθετήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και να νομοθετήσει τη στοχευμένη επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δάνειων ευάλωτων νοικοκυριών για όσο διαρκούν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ κατά το παράδειγμα της ισπανικής κυβέρνησης, το οποίο επικαλείται στα λόγια η κυβέρνηση αλλά στην πράξη το φαλκιδεύει συνειδητά.