ΠΑΣΟΚ: Από την Ελιά στη Δημοκρατική Παράταξη - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
22
Οκτώβριος
Back

ΠΑΣΟΚ: Από την Ελιά στη Δημοκρατική Παράταξη

Ελιά τέλος, τώρα μόνο Δημοκρατική Παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε το διχασμό του (ΠΑΣΟΚόφρονες εναντίον Ελαιοφρόνων) αλλάζοντας το όνομα του σχήματος μέσα στο οποίο θα ενταχθεί το ΠΑΣΟΚ για να εμφανιστεί διευρυμένο και αναβαπτισμένο. Η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κατέληξε στην απόφαση ότι ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα γίνει τον Οκτώβριο. Μάλιστα, αυτή φέρεται να ήταν συμβιβαστική πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις στελεχών όπως η Φ. Γεννηματά που δεν θέλουν να χαθεί το ΠΑΣΟΚ μέσα στην Ελιά. Βέβαια, ο Ευ. Βενιζέλος από το βράδυ των ευρωεκλογών είχε αναφερθεί σε συνέδριο συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, επομένως πρακτικά η εξαγγελία του που είχε γίνει πριν από τη συνεδρίαση οποιουδήποτε οργάνου επισημοποιείται και βαίνει προς υλοποίηση.

Το νέο στοιχείο που προκύπτει από την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και όσα διαμείφθηκαν μεταξύ των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου είναι ότι πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η Δημοκρατική Παράταξη είναι υπόθεση ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν κρύβεται, ούτε γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί. Επίσης, διεφάνη με πολύ καθαρό τρόπο ότι ο κ. Βενιζέλος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στο ΠΑΣΟΚ παρά τη φασαρία που κατά καιρούς κάνουν διάφορα στελέχη θέτοντας ακόμη και θέμα ηγεσίας. Χθες τέθηκε, πάντως, θέμα γραμματέα, επειδή η Τ. Αντωνίου θεώρησε ότι δεν μπορεί ο ευρωβουλευτής πλέον Ν. Ανδρουλάκης να κρατάει και τη θέση του γραμματέα του κόμματος.

Οι “υπονομευτές”

Η εκλογή των σύνεδρων θα γίνει από τη βάση, ενώ η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου θα είναι διευρυμένη ώστε να υπάρχει ευρεία εκπροσώπηση. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Ευ. Βενιζέλου σε στελέχη που υπονόμευσαν την εκλογική προσπάθεια της Ελιάς, τα οποία δεν κατονόμασε. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι “υπήρξαν ενεργά στελέχη, αδρανή στελέχη, στελέχη που ήταν ανοιχτά εχθρικά και στελέχη που είχαν ύπουλο υπονομευτικό ρόλο”.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης ότι αναγνώρισε ως λάθος την απόφαση Παπανδρέου το 2009 να χρησιμοποιήσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι γνωστοί παλαιοσυνδικαλιστές καθοδηγούν την αντιπολίτευση, που επαγγέλλεται το “νέο” και πως η πρότασή της Κουμουνδούρου για δημοψήφισμα ασκεί πίεση στα άλλα κόμματα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε σαφέστατα εναντίον των εκλογών το φθινόπωρο και προσδιόρισε ως στόχο του ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει τον τρίτο πόλο, να είναι, δηλαδή το τρίτο κόμμα, για να πάρει την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για να επιβεβαιώσει μεταξυ άλλων ότι θα πραγματοποιηυθεί Συνδιάσκεψη επετειακού χαρακτήρα στις 2 και 3 του Σεπτέμβρη, ενώ, με αφορμή τα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ, θα οργανωθεί στη Θεσσαλονίκη μια πολύ μεγάλη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Το ΙΣΤΑΜΕ, σε συνεργασία με την Ελιά, έχει αναλάβει να οργανώσει τρεις ειδικότερες εκδηλώσεις, μία για το χρέος και τη βιωσιμότητά του, μία για τα περιθώρια κοινωνικής και εθνικής συναίνεσης.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!