Παρελάσεις: Στη «γραμμή» Βορίδη, ο Πέτσας «αδειάζει» Πλεύρη - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
15
Οκτώβριος
Back

Παρελάσεις: Στη «γραμμή» Βορίδη, ο Πέτσας «αδειάζει» Πλεύρη

Κανονικά θα γίνουν οι παρελάσεις και οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη ενόψει της 28ης Οτκωβρίου σημείωσε στην Κοινωνία Ώρα MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Ουσιαστικά ο κ. Πέτσας ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη και «άδειασε» τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη που υποστήριξε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση από την κυβέρνηση. 

«Πολύ διαφορετικοί ο περσινός Οκτώβριος με τον φετινό» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο ότι επιτρέπονται οι παρελάσεις λόγω του ότι 6 εκατομμύρια πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ μαζί με αυτούς που νόσησαν, φτάνουν τα επτά εκατομμύρια όσοι έχουν ανοσία.

Όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη, ο κ. Πέτσας, έκανε λόγο ότι ακόμα και στους νομούς με τα πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, «οι εμβολιασμοί είναι περίπου στο 45% 50%». «Προσπαθούμε» συνέχισε, « να δώσουμε καθαρά κίνητρα στους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο – 9 στους 10 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι».

«Ότι υπάρχουν φωνές ανορθολογισμού, οι οποίες εντάθηκαν με κάποιες παλινωδίες της ΕΕ το καλοκαίρι, αυτό δεν σημαίνει ότι πέταξε κανείς λευκή πετσέτα. Και στους πολίτες και σε όσους έχουν εμπλακεί με το εμβολιαστικό πρόγραμμα αξίζουν συγχαρητήρια» πρόσθεσε σχετικά.

Σχετικά με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο, τόνισε πως αναμένονται νέες και «μεγαλύτερες» ελευθερίες στους πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

«Δεν υπάρχει περίπτωση γενικού lockdown, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κινητικότητα των εμβολιασμένων. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο που θα ανακοινωθεί αύριο».

Ο κ. Πέτσας σχολίασε και τα ακροδεξιά φαινόμενα και τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα τις τελευταίες μέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Δεν είναι μακριά οι μέρες που η Χρυσή Αυγή (ΧΑ) στο κοινοβούλιο. Το γεγονός ότι η ΧΑ δεν είναι στο κοινοβούλιο οφείλεται στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε πάρα πολύ κόσμο από τα αριστερά έως τα δεξιά περιθωριοποιώντας τέτοια μορφώματα. Επίσης το ότι είναι εκτός βουλής, δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκαν» είπε, λέγοντας ότι η πολιτεία δεν δείχνει ανοχή σε τέτοια φαινόμενα.

«Κανονικά οι παρελάσεις και οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου

– Περισσότερες ελευθερίες και μεγαλύτερη κινητικότητα για τους πλήρως εμβολιασμένους, σε όλη την επικράτεια»

Και οι παρελάσεις και οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν κανονικά, ενώ –πιθανότατα αύριο– αναμένουμε και τις ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας σχετικά με το νέο πλαίσιο που θα ακολουθηθεί, από εδώ και πέρα, με μία μεγαλύτερη ελευθερία και κινητικότητα για τους συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, καθώς σιγά-σιγά μετακινούμαστε σε εσωτερικούς χώρους και οι κανόνες του παιχνιδιού πρέπει να είναι ξεκάθαροι. Και αυτό γιατί, είναι πραγματικά πολύ βασικό για τη λειτουργία της οικονομίας να γνωρίζουν όλοι –είτε μιλάμε για συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης και του καταλύματος, είτε μιλάμε για την ψυχαγωγία και τις καθημερινές εμπορικές δραστηριότητες– ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιστροφής στο παρελθόν. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση γενικού λοκντάουν. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στην κινητικότητα των εμβολιασμένων. Αυτό είναι και το βασικό πλαίσιο που θα ανακοινωθεί αύριο.

Τα μέτρα που θα αφορούν στους εμβολιασμένους, θα είναι καθολικά για όλη την επικράτεια. Είναι πολύς καιρός, τώρα, που λέμε ότι έχουμε το βασικό εργαλείο στα χέρια μας –το οποίο δεν είναι άλλο από το εμβόλιο– προκειμένου να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Οι συμπολίτες μας σε ένα μεγάλο ποσοστό –όχι, όλοι, είναι γεγονός– έχουν ανταποκριθεί στον εμβολιασμό και, ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να κρατούμε πίσω τους ανθρώπους που έσπευσαν και εμβολιάστηκαν για χάρη των λίγων που δεν επιθυμούν ή συνεχίζουν να διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο. Εξάλλου, ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι η κατάσταση, σήμερα, δεν είναι ίδια με εκείνη του 2020. Ο περυσινός Οκτώβριος, δηλαδή, είναι πολύ διαφορετικός από τον φετινό Οκτώβριο. Πέρυσι τον Οκτώβριο δεν είχαμε εμβόλια. Ο εμβολιασμός ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου. Εδώ και πολλούς μήνες, έχουμε καταφέρει να έχουμε πάνω από 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Επίσης, περίπου 1 εκατομμύριο έχει νοσήσει. Επομένως, μιλάμε για περίπου 7 εκατομμύρια συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν αναπτύξει κάποιας μορφής ανοσία απέναντι στον ιό.  Ακόμα και στις περιοχές με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού –με την όποια επιφύλαξη έχουμε απέναντι σε αυτά τα ποσοστά, καθώς όπως ξέρετε, στην αρχή, υπήρξε μία κινητικότητα από συμπολίτες μας που πήγαιναν να εμβολιαστούν σε άλλες περιοχές από τον τόπο κατοικίας τους, εκεί όπου έβρισκαν το εμβόλιο που επιθυμούσαν– είναι φανερό ότι ακόμα και εκεί, στους νομούς δηλαδή με τα πιο χαμηλά ποσοστά, ο εμβολιασμός κυμαίνεται στο 45% με 50%. Δεν μιλάμε, δηλαδή, για μία «απουσία» εμβολιασμού ή για «δύο Ελλάδες». Μιλάμε για χαμηλότερα ποσοστά και προσπαθούμε, ακόμα και σήμερα, να δώσουμε καθαρά κίνητρα στους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.

«Η οικονομία δεν θα ξανακλείσει – Δεν θα επιτρέψουμε κανένα πισωγύρισμα»

Το εμβόλιο είναι η βασική μας άμυνα απέναντι στον ιό. Και τα στοιχεία είναι τόσο συντριπτικά, όταν εννέα στους δέκα που οδηγούνται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι ανεμβολίαστοι. Εάν κάποιος έλεγε, πριν από λίγα χρόνια, στην Ελλάδα –ιδίως μέσα στην κορύφωση μίας γενικής κρίσης απέναντι στο πολιτικό σύστημα– ότι θα υπήρχε μία Κυβέρνηση που θα έπαιρνε όλα αυτά τα μέτρα, που θα οργάνωνε ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα, κυριολεκτικά, από το μηδέν και ότι οι πολίτες θα ανταποκρίνονταν, επιδεικνύοντας τέτοια ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, θα έλεγε ότι θα μιλούσαμε για μία άλλη χώρα. Πιστεύω ότι, πραγματικά, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους, για το γεγονός ότι έχουμε φτάσει μέχρι εδώ. Το γεγονός ότι υπάρχουν φωνές ανορθολογισμού –οι οποίες, η αλήθεια είναι ότι εντάθηκαν με κάποιες παλινωδίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα στο καλοκαίρι– αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια ή ότι έχει πετάξει κάποιος λευκή πετσέτα.  Προσωπικά, θα επαναλάβω ότι και στους πολίτες και σε όλους όσοι έχουν εμπλακεί με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αξίζουν συγχαρητήρια.

Όλοι μας κυκλοφορούμε έξω και βλέπουμε –ιδίως στα καταστήματα εστίασης, στα οποία εργάζονται νεότερες ηλικίες– την αγωνία τους να μην ξανακλείσουν, αλλά και την αγωνία τους ότι οι πολύ αυστηροί περιορισμοί δημιουργούν ζητήματα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αυτό που τους διαβεβαιώνουμε είναι ότι δεν θα υπάρξει, ξανά, πισωγύρισμα και ότι θα πάμε, γρήγορα, σε μία ομαλοποίηση. Όλα αυτά έχουν ληφθεί υπόψη και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και θα ανακοινωθούν αύριο, θα καλύπτουν πραγματικά τους συμπολίτες μας που δείχνουν πίστη στην επιστήμη, που δείχνουν πίστη στον ορθολογισμό, που δείχνουν πίστη στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, όλο αυτό το διάστημα, από την Κυβέρνηση.

«Καμία ανοχή σε φασιστικά φαινόμενα – Η Δημοκρατία μας έχει στέρεες βάσεις»

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, μέσα στα χρόνια της κρίσης, ακραία φαινόμενα ανορθολογισμού, αλλά και ακραίων φωνών θέριεψαν. Δεν είναι μακριά οι ημέρες που η Χρυσή Αυγή είχε πολλές έδρες μέσα στο Κοινοβούλιο. Και το ότι είναι, σήμερα, εκτός Βουλής –μετά τις εκλογές του 2019– οφείλεται στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να μιλήσει σε πάρα πολύ κόσμο –από τα αριστερά μέχρι τα δεξιά– και να περιθωριοποιήσει τέτοιου είδους μορφώματα. Το γεγονός, όμως, ότι σήμερα βρίσκονται εκτός Κοινοβουλίου, δεν σημαίνει και ότι αυτά τα μορφώματα εξαφανίστηκαν. Η Πολιτεία, λοιπόν, πρέπει να συνεχίζει να εφαρμόζει με τον ίδιο τρόπο το Σύνταγμα και τους νόμους για όλους του Έλληνες πολίτες και να φροντίζει με την πολιτική της –τόσο η Κυβέρνηση, όσο και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου– να απομονώνει τέτοιου είδους φωνές. Δίνοντας λύση στα προβλήματα των πολιτών, με συνέπεια και συνέχεια, δεν υπάρχει θέμα που να απειλεί τη Δημοκρατία μας. Η Δημοκρατία μας είναι πολύ στέρεα. Παιδιά τα οποία σήμερα είναι στην Γ΄ Λυκείου, θα ψηφίσουν αύριο στις εκλογές. Επομένως, το βασικό ζητούμενο για τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας, είναι να μιλούν στις καρδιές όλων των Ελλήνων –και των μαθητών– προκειμένου να τους δίνουν την κατεύθυνση, η οποία χρειάζεται, έτσι ώστε τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα να απομονώνονται.

«Άμεσα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους της Κρήτης»

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης θα ανοίξει μέχρι αύριο. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα είναι η ίδια που ακολουθήθηκε και για τους πυρόπληκτους, το καλοκαίρι. Δηλαδή, με μία μόνη αίτηση, θα μπορούν να λάβουν την αποζημίωση που δικαιούνται και η οποία κυμαίνεται από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος των ζημιών. Η καταβολή των χρημάτων είναι άμεση, καθώς η εκκαθάριση γίνεται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την υποβολή της αίτησης και οι δικαιούχοι πιστώνονται τα πρώτα χρήματα της προκαταβολής.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!