Παππάς: Τι θα γίνει με τις τραπεζικές χρεώσεις και τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας

«Η οικονομία δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί τις τράπεζες. Το αντίστροφο ισχύει. Οι τράπεζες υπάρχουν για να εξυπηρετούν την οικονομία»

Απαντήσεις για τις χρεώσεις των συναλλαγών στις τράπεζες αλλά και για τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας ζήτησε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής για το σχέδιο Ηρακλής.

Όπως σημείωσε, το σχέδιο Ηρακλής «υλοποιείται με τις πλάτες του δημοσίου. Η δημοκρατική Πολιτεία έχει δικαίωμα και υποχρέωση να αξιώνει, δια των οργάνων της, απόλυτη διαφάνεια. Θετική και η αξίωση της οργανωμένης επιχειρηματικότητας, καθώς το σχέδιο παράγει αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία».

Ο Ν. Παππάς χαρακτήρισε μεγάλο κενό στο σχέδιο την απουσία αναπτυξιακής στρατηγικής, η οποία δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί από τη ΝΔ. «Σημαντική παράλειψη και η απουσία μελέτης επιπτώσεων του σχεδίου στην πραγματική οικονομία» ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η οικονομία δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί τις τράπεζες. Το αντίστροφο ισχύει. Οι τράπεζες υπάρχουν για να εξυπηρετούν την οικονομία. Δεν θα αφήσουμε να γονατίσει η οικονομία για να εκκαθαριστούν τα βιβλία των τραπεζών».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το 40% των νοικοκυριών αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις δαπάνες κατοικίας. «Πόσα δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία έχουν περάσει στους εξυπηρετητές και πόσοι πλειστηριασμοί υπολογίζεται για φέτος;

Τι θα κάνουν οι τράπεζες με τις χρεώσεις στα ΑΤΜ και τις προμήθειες στις συναλλαγές; Θα μπει στη συζήτηση το δικαίωμα προτίμησης; Θα απαιτηθούν επιπλέον εγγυήσεις πέραν των 12 δισ. ευρώ, όπως καταλάβαμε από χθεσινή δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας;

Γνώριζαν οι διοικήσεις των τραπεζών και οι εξυπηρετητές το σχέδιο πριν αυτό έρθει στη Βουλή; Και αν ναι, υπήρξε συμβολή τους στη διαμόρφωσή του;» διερωτήθηκε.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΑΠΠΑΣ, ΧΡΕΩΣΕΙΣ, ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!