Πανέτοιμο το Πράσινο Κίνημα στο δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο

Η Ιδρυτική Διακήρυξη του «Πράσινου Κινήματος» ανακοινώθηκε επίσημα σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Ο χώρος της συνέντευξης τύπου επιλέχτηκε θέλοντας να τονιστεί εμπράκτως το ειδικό βάρος που δίνει το «Πράσινο Κίνημα» στους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Η 21η Μαρτίου επιλέχτηκε σημειολογικά αφού είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και η  Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και ενώ ακολουθεί η Παγκόσμια Ημέρα Νερού.  Μετά την παρουσίαση της Ιδρυτικής Διακήρυξης ο πρόεδρος του «Πράσινου Κινήματος» Κώστας Καλογράνης απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Κώστας Καλογράνης μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής: «Στις 17 Οκτωβρίου 2017 ένα μεγάλο μέρος διασπάστηκε από τους Οικολόγους Πράσινους. Στις 28 Νοεμβρίου 2017 μαζί με κινήματα από τον χώρο της οικολογίας και συλλογικότητες από τον προοδευτικό χώρο, το Πράσινο Κίνημα ανακηρύχτηκε από τον Άρειο Πάγο. Λίγες ημέρες μετά πρωτοκοληθήκαμε στη Βουλή των Ελλήνων. Έκτοτε, οργανωθήκαμε στη βάση, έχοντας ήδη 58 τοπικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, νοικιάσαμε, εξοπλίσαμε και λειτουργήσαμε τα κεντρικά μας γραφεία και δημιουργήσαμε το Πράσινο Ίδρυμα (Green Foundation) που είναι ο φορέας πολιτικής τεκμηρίωσης των «Πράσινων» θέσεων. Εδώ και καιρό στον αέρα είναι το site του κόμματος και τα social media. Σας παρουσιάσουμε την Ιδρυτική μας Διακήρυξη, στο δρόμο προς το Ιδρυτικό μας Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου, έτσι ώστε να ενημερώσουμε για τις προθέσεις μας όσον αφορά τις επικείμενες, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές, για την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και για τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα που αφορούν όλους, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Βρισκόμαστε σε μία μεταβατική εποχή όπου οι ιδεολογικοπολιτικές αναφορές του παρελθόντος έχουν χρεοκοπήσει και κατά την άποψή μας δημιουργείται ένα νέο ιδεολογικοπολιτικό δίπολο. Από τη μία πλευρά είναι ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός, όπου στοχεύει στην υπερσυγκέντρωση χρήματος και εξουσίας σε λίγους και από την άλλη το Παγκόσμιο Πράσινο Κίνημα, που δίνει μάχη  για την προστασία των φυσικών πόρων της γης και των εμπράγματων αξιών της και την αναδιανομή του πλούτου με αποκεντρωμένες διαδικασίες, στους οικονομικά ασθενέστερους. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία συστρατευόμαστε και εμείς. Και έχουμε να παρουσιάσουμε το εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο εφαρμοσμένης πολιτικής,  για να βοηθήσουμε να βγούμε από την κρίση, χωρίς να υποθηκευτεί το μέλλον των επόμενων γενεών. Και επειδή, στο μυαλό πολλών συμπολιτών μας η οικολογία και το πράσινο έχουν συνυφαστεί μόνο με κάποιες δενδροφυτεύσεις, εμείς αναφερόμαστε στην Πράσινη και Γαλάζια Οικονομία, όπου προκύπτουν χιλιάδες αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας, στην Κοινωνική Οικονομία, όπου θέλει κομβικές βελτιώσεις  στην Ελλάδα, για να λειτουργήσει, έτσι όπως οραματικά έχει σχεδιαστεί και φυσικά στη διαδικασία της κυκλικής οικονομίας. Είναι σαφές ότι είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υπέρ της διάσωσης των παραδοσιακών σπόρων και κατά των μεταλλαγμένων, υπέρ της διαλογής στην πηγή και κατά της καύσης των απορριμμάτων και των φαραωνικών , πανάκριβων ΣΔΙΤ. Πολύ ψηλά στην ατζέντα μας είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και η χάρτα των δικαιωμάτων των ζώων. Επίσης θέλω να τονίσω ότι είμαστε υποστηριχτές του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΙΔΡΥΣΗ, ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!