ΡΟΗ
προηγ επομ

Παναγιώτης Παπαγιάννης: Πέθανε ο ιστορικός γραμματέας της ΚΕΔΕ (φωτο)

  • Απο Aftodioikisi Press
  • 4 Μαΐου 2020 - 12:18
  • Comments Off

Έφυγε από τη ζωή μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης ο Παναγιώτης Παπαγιάννης, σε ηλικία 96 ετών. Ο Παναγιώτης Παπαγιάννης υπήρξε δήμαρχος Χολαργού ο οποίος παύθηκε από την Χούντα τον Μάιο του 1967 και εξορίστηκε στην Γιάρο.

Ηταν εκδότης του περιοδικού Τοπική Αυτοδιοίκηση τις δεκαετίες ’70 και ’80, του μοναδικού τότε περιοδικού που κυκλοφορούσε για την Αυτοδιοίκηση και προωθούσε την αντίληψη της Τοπικής Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Συμμετοχής. Ηταν επίσης επιστημονικός υπεύθυνος του περιοδικού «Τετράδια Αυτοδιοίκησης» που ήταν και το πρώτο επιστημονικό περιοδικό που εξέδωσε η ΚΕΔΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Παναγιώτης Παπαγιάννης διετέλεσε και Γραμματέας του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και ήταν ο πρώτος καθηγητής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ΤΕΙ Καλαμάτας.

Θα μείνει σίγουρα στην ιστορία ως ο θεωρητικός πατέρας της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η σημασία του συγγραφικού του έργου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι τεράστια καθώς την εποχή εκείνη ήταν ό μόνος που κατέγραφε με επιστημονικό τρόπο σκέψεις και αντιλήψεις που έγιναν στην συνέχεια νόμοι και επιχειρησιακά προγράμματα. Τον συμβουλεύονταν και τον σέβονταν όλοι οι Υπουργοί Εσωτερικών.

Στο περιοδικό Τοπική Αυτοδιοίκηση δημοσιεύονταν εκείνη την εποχή τα μοναδικά μεταφρασμένα κείμενα από τις πρωτοβουλίες και τους σχεδιασμούς του εξωτερικού και αποτελούσαν μπούσουλα για την ελληνική σκέψη.

Ο ίδιος ο Παπαναγιώτης Παπαγιάννης έλεγε ότι έχει ιδρύσει «το κόμμα της Αυτοδιοίκησης» καθώς αν και μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού είχε αναπτύξει συνεργασίες και συμμαχίες με όλους τους αυτοδιοικητικούς όλων των κομμάτων για την προώθηση της ιδέας της Αυτοδιοίκησης.
Ηταν στα πάντα πρωτοπόρος καθώς μεταξύ άλλων τότε προωθούσε την αναγκαιότητα να συνδεθεί και η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση με την Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη 5/5 στο νεκροταφείο Χολαργού, στις 11 το πρωί.

Αλ. Χαρίτσης: Απώλεια που μας γεμίζει θλίψη

Συλλυπητήριο μήνυμα Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, για το θάνατο του Παναγιώτη Παπαγιάννη.

Η απώλεια του Παναγιώτη Παπαγιάννη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, μας γεμίζει με θλίψη.

Μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού, ο Παναγιώτης Παπαγιάννης είχε διατελέσει Δήμαρχος Χολαργού. Η θητεία του παύθηκε βίαια από τη χούντα το 1967 και ο ίδιος εξορίστηκε στη Γυάρο. Ο Παναγιώτης Παπαγιάννης διετέλεσε επίσης Γραμματέας του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Ο Π. Παπαγιάννης έχει χαρακτηριστεί ως ο «πατέρας της Αυτοδιοίκησης». Κι αυτό διότι η συμβολή του στην ανάπτυξη του θεσμού ήταν καθοριστική, τόσο πολιτικά όσο και θεωρητικά. Γεννημένος στη Μεσσήνη, ο Π. Παπαγιάννης ήταν ο πρώτος καθηγητής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ΤΕΙ Καλαμάτας. Επιπλέον ήταν ο εκδότης του περιοδικού «Τοπική Αυτοδιοίκηση»ενώ διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος του περιοδικού «Τετράδια Αυτοδιοίκησης», που ήταν και το πρώτο επιστημονικό περιοδικό που εξέδωσε η ΚΕΔΕ για τον θεσμό.

Η παρακαταθήκη του Π. Παπαγιάννη είναι πολύτιμη. Η πολιτική του διαδρομή και το συγγραφικό του έργο θα φωτίζουν πάντα την Αυτοδιοίκηση ως έναν θεσμό διεύρυνσης της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

ΚΕΔΕ: Η προσήλωση του Παναγιώτη Παπαγιάννη στην Αυτοδιοίκηση είναι η παρακαταθήκη του

Με οδύνη και σεβασμό ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αποχαιρετούν στον Παναγιώτη Παπαγιάννη, τέως Δήμαρχο Χολαργού και τέως Γραμματέα του Δ.Σ της ΚΕΔΕ. Ο Παναγιώτης Παπαγιάννης υπήρξε ο μέντορας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του οποίου το συγγραφικό και επιστημονικό του έργο αποτέλεσε πολύ συχνά βάση για επιχειρησιακά προγράμματα και νόμους που διέπουν τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δήμαρχος Χολαργού, καθαιρέθηκε το 1967 από τη Χούντα και εξορίστηκε στη Γυάρο. Ο Παναγιώτης Παπαγιάννης ήταν ο πρώτος καθηγητής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ΤΕΙ Καλαμάτας. Ήταν ο εκδότης του περιοδικού “Τοπική Αυτοδιοίκηση”, ενώ υπήρξε και επιστημονικός υπεύθυνος του περιοδικού “Τετράδια Αυτοδιοίκησης”, που ήταν και το πρώτο επιστημονικό περιοδικό που εξέδωσε η ΚΕΔΕ για τον θεσμό.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε:
Ο Παναγιώτης Παπαγιάννης αφήνει πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη σε όλους όσοι ονειρευόμαστε και παλεύουμε για μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το έργο του στην ΚΕΔΕ, τόσο ως Γενικού Γραμματέα του Δ.Σ. όσο και ως επιστημονικού υπεύθυνου στα «Τετράδια Αυτοδιοίκησης» τον κατατάσσουν στις μεγάλες προσωπικότητες της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους αγαπημένους του.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΕΔΕ, ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!