Παν. Ρήγας: Δεν μπορεί να πειραχθούν οι μισθοί των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων

«Για το ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να πειραχθούν οι μισθοί των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας. «Δεν μπορείς να προκαλείς αναστάτωση αν δεν εξηγήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα επιφέρει συνολικά μειώσεις. Μπορεί σε κάποιους να μειώσει, αλλά θα αυξήσει σε κάποιους άλλους. Αυτά όλα, όμως, συζητούνται με λεπτομέρειες στο τραπέζι της συνεννόησης σε κυβερνητικό επίπεδο και μετά βγαίνουν ως επίσημες ανακοινώσεις και ως επίσημες θέσεις της κυβέρνησης και μάλιστα όταν πρόκειται για σχέδιο».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Ρήγας τονίζει: Έχουμε πάντα τη διάθεση – και έχει γίνει αρκετές φορές μέχρι τώρα σοβαρή και ειλικρινής κουβέντα και με τον κ. Μητσοτάκη και με τους άλλους υπουργούς. Αυτό που ξεκαθαρίσαμε ευθύς εξαρχής ότι δεν μπορεί να συζητάμε κάποια θέματα στο τραπέζι, να συμφωνούμε ότι αν δεν συζητηθούν λεπτομερώς δεν μπορούν να αποτελέσουν νομοσχέδιο και στη συνέχεια να γίνονται με τρόπο βιαστικό. Ξέρω ότι δεν μπορούμε να κουβεντιάζουμε επ’ αόριστον, να μπαίνουμε σε ατέρμονες συζητήσεις, το δέχομαι. Αλλά δεν δέχομαι ότι δεν πρέπει να προηγηθεί εξαντλητική συζήτηση για κάποια θέματα, τα οποία και μείζον ενδιαφέρον έχουν και εντυπώσεις δημιουργούν, ίσως δυσανάλογες σε σχέση με τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Πιο συγκεκριμένα, ο χώρος των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται σε διαρκή αναστάτωση. Εάν σε αυτό το χώρο, που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα φοβάται και τον ίσκιο του αυτή τη στιγμή, δεν εξηγήσεις πλήρως τι πας να κάνεις, προκαλείς πρόσθετα προβλήματα. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε, να μη δαιμονοποιήσουμε αλλαγές που είναι προς θετική κατεύθυνση, αφήνοντάς τες να διαρρέουν και να προκαλούν πανικό».

 

H συνέντευξη του γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα στο ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:

 

-Kύριε υπουργέ, φωτιές άναψε στην κυβέρνηση η δημοσίευση σχεδίου που προβλέπει εξίσωση του βασικού μισθού στο δημόσιο τομέα με εκείνον του ιδιωτικού, κάτι που θα επιφέρει νέα μείωση, αν φυσικά ισχύει, στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα. Θα μας εξηγήσετε τους λόγους;

-Πριν ενημερωθούμε για τόσο σοβαρά ζητήματα, πιστεύουμε ότι δεν ευνοούν ούτε τη συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο ούτε, και κυρίως, αυτό που επιδιώκουμε, μια κατανόηση από την κοινωνία της ουσίας των μέτρων που λαμβάνονται. Αντιδράσαμε γιατί, ενώ είχαμε κάνει μια αρχική συζήτηση εδώ και αρκετό καιρό πολύ επιφανειακή για το θέμα, στη συνέχεια είδαμε διαρροές στον Τύπο οι οποίες έμπαιναν στην ουσία του νομοσχεδίου που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν μας είχε δοθεί. Υπάρχει, λοιπόν, ένα θέμα διαδικαστικό, το οποίο είναι και πολύ ουσιαστικό και πολιτικό ότι δεν μπορείς να αιφνιδιάζεις σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο τους συνεργάτες σου.

-Κύριε Ρήγα, ο κ. Μητσοτάκης σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ διευκρίνισε πάντως ότι κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν κινδυνεύει σήμερα με μείωση μισθού με εξαίρεση αυτούς που απολαμβάνουν την προσωπική διαφορά, σε σχέση με τους συναδέλφους τους επειδή οι αποδοχές τους δεν προσαρμόστηκαν πλήρως, όταν εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο.

-Αν δεν δούμε την ουσία του νομοσχεδίου δεν μπορούμε να αποφανθούμε. Δεν είναι για μας ούτε ταμπού ούτε φετίχ το ότι στο Δημόσιο θα πρέπει να προστατεύουμε κάποιες ιερές αγελάδες. Όμως, πριν συζητηθεί στις λεπτομέρειές του ένα σχέδιο, δεν μπορεί να περνάει με διαρροές στην κοινή γνώμη και στο συνεργαζόμενο με τη ΝΔ πολιτικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Αν θέλουμε να μπούμε επί της ουσίας, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε τι αλλάζει στο μισθολογικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων. Για μας είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να πειραχθούν οι μισθοί των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων και το θέμα της προσωπικής διαφοράς να το συζητήσουμε, να δούμε πόσο η προσωπική διαφορά θα μειωθεί και σε ποιους θα αυξηθεί, γιατί έχουμε πει εξαρχής ότι πρέπει να έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα οποιαδήποτε παρέμβαση γίνει. Δεν μπορείς να προκαλείς αναστάτωση αν δεν εξηγήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα επιφέρει συνολικά μειώσεις. Μπορεί σε κάποιους να μειώσει, αλλά θα αυξήσει σε κάποιους άλλους. Αυτά όλα, όμως, συζητούνται με λεπτομέρειες στο τραπέζι της συνεννόησης σε κυβερνητικό επίπεδο και μετά βγαίνουν ως επίσημες ανακοινώσεις και ως επίσημες θέσεις της κυβέρνησης και μάλιστα όταν πρόκειται για σχέδιο. Μιλάμε, δηλ., για κάτι το οποίο υποτίθεται ότι θα έρθει για να συζητηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν μπορεί να φτάσουμε στο και πέντε και να μαθαίνουμε τις προθέσεις σε λεπτομέρειες της κυβέρνησης.

-Υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα; Με δεδομένο ότι και στο υπουργείο υπάρχει και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η κ. Χριστοφιλοπούλου.

-Έχουμε πάντα τη διάθεση – και έχει γίνει αρκετές φορές μέχρι τώρα σοβαρή και ειλικρινής κουβέντα και με τον κ. Μητσοτάκη και με τους άλλους υπουργούς. Αυτό που ξεκαθαρίσαμε ευθύς εξαρχής ότι δεν μπορεί να συζητάμε κάποια θέματα στο τραπέζι, να συμφωνούμε ότι αν δεν συζητηθούν λεπτομερώς δεν μπορούν να αποτελέσουν νομοσχέδιο και στη συνέχεια να γίνονται με τρόπο βιαστικό. Ξέρω ότι δεν μπορούμε να κουβεντιάζουμε επ’ αόριστον, να μπαίνουμε σε ατέρμονες συζητήσεις, το δέχομαι. Αλλά δεν δέχομαι ότι δεν πρέπει να προηγηθεί εξαντλητική συζήτηση για κάποια θέματα, τα οποία και μείζον ενδιαφέρον έχουν και εντυπώσεις δημιουργούν, ίσως δυσανάλογες σε σχέση με τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Πιο συγκεκριμένα, ο χώρος των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται σε διαρκή αναστάτωση. Εάν σε αυτό το χώρο, που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα φοβάται και τον ίσκιο του αυτή τη στιγμή, δεν εξηγήσεις πλήρως τι πας να κάνεις, προκαλείς πρόσθετα προβλήματα. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε, να μη δαιμονοποιήσουμε αλλαγές που είναι προς θετική κατεύθυνση, αφήνοντάς τες να διαρρέουν και να προκαλούν πανικό. Αυτό δεν το θέλουμε, δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ούτε προς το συμφέρον της κυβέρνησης ούτε προς το συμφέρον της συγκυρίας για τη χώρα.

-Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα επανέλαβε ότι το ’14 θα είναι το τελευταίο έτος με ποσοτικό στόχο απομακρύνσεων από το Δημόσιο. Σημείωσε, όμως, ότι οι απολύσεις θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, καθώς δεν θα σταματήσουν οι έλεγχοι για πλαστά πιστοποιητικά. Είναι τεράστιο το πρόβλημα με τα πλαστά πιστοποιητικά;

-Για αυτό πρέπει να δίνει τα στοιχεία το ίδιο το υπουργείο, σε έρευνες που πραγματοποιεί. Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα. Οι απολύσεις που έχουν να κάνουν με παράνομες προσλήψεις δεν σταματούν και δεν πρέπει να σταματήσουν ποτέ. Αυτό δεν το συζητάμε, είναι αυτονόητο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΜΙΣΘΟΙ, ΠΑΣΟΚ, ΡΗΓΑΣ


Αφήστε μια απάντηση