Ομπάμα σε Τσίπρα: Χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Την απομείωση του ελληνικού χρέος, την επίλυση του Κυπριακού και το προσφυγικό, έθεσαν ως βασικά ζητήματα των συζητήσεων του, κατά την πρώτη σύντομη συνάντηση τους,  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, τόνισε ο Μπ. Ομπάμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Όπως είπε ο κ. Τσίπρας είναι μία περίοδος προκλήσεων για την κυβέρνησή του και τον λαό. Θέλω να τον συγχαρώ για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την οικονομία. Οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν εύκολες, αλλά ήταν απαραίτητες, ώστε να καταστήσουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική και ταυτόχρονα, το μήνυμά προς την υπόλοιπη Ευρώπη είναι, ότι θα συνεχίσω να δίνω έμφαση στην άποψή μας ότι η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να φέρει ευημερία. Και αυτό θα είναι σημαντικό, τόσο σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους και άλλες κατάλληλες στρατηγικές, ώστε να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό σε αυτή την περίοδο προσαρμογής.»

Ο αμερικάνος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην εξερεύση μιας βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό, ενώ σημείωσε ότι για το προσφυγικό χρειάζεται η συνεργασία. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε, επίσης, τον ελληνικό λαό για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες και τον πρωθυπουργό για τις θέσεις που ανέπτυξε στην Σύνοδο Κορυφής γι’ αυτό το ζήτημα.

Τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και για τις προσφυγικές ροές και για τις πολεμικές συγκρούσεις που τις προκαλούν.

Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη βοήθειά μας θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

«Ανυπομονώ να συζήτησουμε κατ’ ιδίαν αυτά τα ζήτηματα.  Είμαι βέβαιος ότι το τελευταίο σας ταξίδι στην Ευρώπη θα έιναι πολύ ουσιαστικό και θα δώσει σημαντικά αποτελέσματα, σημείωσε από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας και ειδικότερα σημείωσε:

«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση υπεράσπισης πανανθρώπινων αξιών, μάχεται και στο σήμερα για αυτές, για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιωματα. Παρά τις δυσκολίες σταθήκαμε όρθιοι υπερασπιζόμενοι αυτές τις αξίες, ελπίζοντας πολύ σύντομα οι κόποι και οι θυσίες του λαού να βρουν ανταπόκριση και να έχουμε θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους, αλλά και στο Κυπριακό».

Ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Ομπάμα ανέφερε ότι αποτελεί μια μεγάλη τιμή που επέλεξε την Ελλάδα «ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού και ότι αυτό μπορεί να δώσει από μονό του κίνητρο τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια κοινότητα για επίλυση των ελληνικών προβλημάτων», στο επίπεδο της οικονομίας αλλά και της εξωτερικής πολιτικής.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ, ΟΜΠΑΜΑ, ΤΣΙΠΡΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!