ολοκληρώθηκε-το-eurogroup-τι-είπαν-για-την-ελ-64438
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 26.01.2017 | 21:14

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup –Τι είπαν για την Ελλάδα Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας για την Ελλάδα και τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είχαμε καλή ανταλλαγή απόψεων με το ΔΝΤ. Οι τομείς συνεργασίας είναι περισσότεροι. Όλα τα κράτη μέλη επιδεικνύουν κάποιους βαθμούς ανάπτυξης, υπάρχουν φυσικά και κίνδυνοι εκ των έσω σε σχέση με την έλλειψη πολιτικής σταθερότητας ή με την πιθανότητα πολιτικής αστάθειας και επιπλέον και η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ και ο παράγοντας Brexit. Έχουμε αφήσει την κρίση μας πίσω.

Ενημερωθήκαμε από τον ESM σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Κατόπιν, ενημερωθήκαμε από τους θεσμούς για την τρέχουσα κατάσταση για την β’ αξιολόγηση. Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα από ότι θα ανέμενε κανείς, επίσης υπάρχει μεγάλη δυναμική με τα δημοσιονομικά, καλύτερα έσοδα από ότι περιμέναμε. Επίσης ακούσαμε ότι η Ελλάδα θα υπερκεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους που είχε θέσει για το 2016. Υπάρχει σαφής κατανόηση για το ότι η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων και θα ενδυναμώσει την πεποίθηση όλων προς την καλύτερη εικόνα της Ελλάδας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «Πρέπει να λύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα. Ενθαρρύναμε τους Έλληνες να επιταχύνουν την εργασία τους ενόψει της γρήγορης επιστροφής των θεσμών έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα πρώτο επίπεδο συμφωνίας το συντομότερο δυνατό».

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα το 2016 πέτυχε θαυμαστά αποτέλεσματα

Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος  μέσα από συγκεκριμένα βήματα, εμφανίστηκε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Εκείνο που χρειαζόμαστε είπε είναι μια καθολική συμφωνία στα δυο τρία εκκρεμή ζητήματα που παραμένουν ανοικτά σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τα δημοσιονομικά στην Ελλάδα.

Χρειαζόμαστε, πρόσθεσε, ένα μηχανισμό που θα διασφαλίζει όλες τις πλευρές έτσι ώστε η Ελλάδα να φθάσει επιτυχώς στα αποτελέσματα και σε συγκεκριμένους στόχους μεσοπρόθεσμα.

Δήλωσε ιδιαιτέρως ευτυχής, καθώς όπως είπε, όλοι σήμερα συμφωνήσαμε να αδράξουμε τη στιγμή για να συνεχίσουμε τις προσπάθειες προκειμένου να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση.

Είμαι βέβαιος ότι κανένας δεν επιθυμεί βήματα προς το παρελθόν, υπογράμμισε και κάλεσε όλα τα μέρη να βοηθήσουν την Ελλάδα να ολοκληρώσει την προσπάθεια γιατί το 2016 πέτυχε θαυμαστά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας και τα δημοσιονομικά.

Σκληρή η στάση του ΔΝΤ

Μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, με επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040, επέκταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070 και μείωση των επιτοκίων όλων των δανείων του ESFSF και του ESM για 30 χρόνια, κάτω από 1,5%, εισηγείται ο Πολ Τόμσεν και οι συνεργάτες του, σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που παραδόθηκε το βράδυ της Τρίτης στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ.

Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ πάει σε ευθεία κόντρα με την Ευρώπη με την Ελλάδα να βρίσκεται στη μέση.

Όπως γράφει η ιστοσελίδα mignatiou.com, η οποία αποκάλυψε και ότι οι δύο εκθέσεις του ΔΝΤ για το χρέος και την οικονομία παραδόθηκαν προχθές στα μέλη του ΔΣ του Ταμείου, το ελληνικό χρέος χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά μη βιώσιμο», ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι μπαίνουν στο στόχαστρο της κριτικής, καθώς θεωρούνται ανεπαρκείς οι προτάσεις-δικαιολογίες των Ευρωπαίων και την άρνησή τους να ασχοληθούν σοβαρά με το μείζον αυτό ζήτημα.

Επίσης, το ΔΝΤ απαιτεί σημαντική αναδιάρθρωση των όρων των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα, για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Χωρίς αναδιάρθρωση το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τονίζει το Ταμείο, αν και οι πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης δεν επιβεβαιώνονται επισήμως.

Στο Ταμείο πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι καθόλου βιώσιμο, και δεν θα καταστεί τέτοιο ούτε με την πλήρη εφαρμογή των πολιτικών που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM. Η αναφορά αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί, στην ουσία δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα με βάση τη λογική του ΔΝΤ.

Πιστεύουν επίσης ότι μακροπρόθεσμα οι δημόσιες δαπάνες για τη χρηματοδότηση του χρέους θα λάβουν «εκρηκτικό» χαρακτήρα, καθώς η Ελλάδα δεν δύναται να αντικαταστήσει τη ιδιαίτερα χαμηλή χρηματοδότηση που λαμβάνει από τους δανειστές της, με χρηματοδότηση από τις αγορές, οι οποίες θα προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια.